Вхід | Реєстрація

Скільки коштує «безкоштовна» медицина?

Скільки коштує «безкоштовна» медицина?
Шановні жителі Кобеляцького, Ново­сан­жар­ського, Решетилівського і Козель­щин­ського районів! На жаль, ви вже звикли до того, що, йдучи в лікарню, потрібно брати із собою грубий стос грошей. І це при тому, що, згідно із Конституцією, надання медичних послуг в Україні є безкоштовним. Але часто-густо ви платите там, де цього робити не потрібно. Можливо, прочитавши цю статтю, зробите правильні висновки.
2 липня 2010 року комісія з охорони здоров’я Кобеляцької районної ради звернулася в обласну раду і ОДА з таким листом:

«У комісію з охорони здоров’я Полтавської обласної ради
Звернення
Члени комісії по охороні здоров’я Кобеляцької районної ради звертаються до вас за допомогою. Ми стурбовані ситуацією, яка склалася на даний час в лікувальних закладах обласного рівня. За оперативне втручання з хворих вимагають чималі гроші. Причому, якщо раніше таке траплялося, то платили в касу під виглядом «благодійних внесків». Зараз платиться готівкою, у руки лікарям. За останні 6 місяців побори збільшилися в 2 рази:
Очне відділення Полтавської ОКЛ — від 10 тисяч за 1 око.
Нейрохірургія ПОКЛ — від 7 до 10 тисяч гривень.
Урологія ПОКЛ — від 6 до 9 тисяч гривень за аденомектомію.
Гінекологія ПООД — від 6 до 12 тисяч.
У нас немає претензій до ендоскопічного відділення ПОКЛ, до ургентних хірургів по сан авіації, які безкоштовно надають допомогу кобелячанам, причому по складності їхні оперативні втручання часто в рази більші від «оплачуваних».
А обстеження? МРТ — 500–1000 грн. Чому так багато? Так, обладнання дороге, але воно куплене за бюджетні гроші.
Обласна лікарня і ООД повинні надавати допомогу в першу чергу сільським жителям — вони для цього існують. Ви ж знаєте, наскільки селяни небагаті, а з них вимагають такі захмарні для них суми. А люди похилого віку з катарактами? Де вони візьмуть 10 тисяч за одне око? Це соціально незахищені, сліпі люди.
Ми не називаємо зараз прізвищ наших «героїв». Знаємо, що совість і мораль вони вже втратили. Можливо, у них ще залишився інстинкт самозбереження, адже вони займаються протиправною діяльністю, яка повинна каратися законом. Надіємося, що їх зупинить перспектива опинитися за гратами.
Ми звертаємося до ГУОЗ з проханням надати нам перелік платних послуг ПОКЛ і ПООД, якщо такі існують. Ми хочемо, щоб такі платежі були прозорими, щоб хворий знав, які затрати він понесе в обласних закладах охорони здоров’я.
Заступник голови комісії з охорони здоров'я Кобеляцької районної ради О. А. Голтвянський.
2 липня 2010 року»

26 липня у засобах масової інформації обласного рівня з’явилася реакція на наш лист такого змісту:
«21 липня 2010 року начальник Головного управління охорони здоров’я облдержадміністрації Віктор ЛИСАК та проректор ВДНЗУ «Українська медична стоматологічна академія» Євген ВОРОБЙОВ провели нараду з керівниками Полтавської обласної клінічної лікарні імені В. Скліфосовського, обласного клінічного онкологічного диспансеру, завідувачами профільними відділеннями цих закладів та кафедр ВДНЗУ «УМСА»:
Щиро і відверто було обговорено питання добросовісного виконання кожним працівником закладів охорони здоров’я своїх професійних обов’язків. Було дано доручення провести зустрічі в колективах лікувально-профілактичних закладів та на кафедрах ВДНЗУ «УМСА», на яких обговорювати актуальні питання етики та деонтології, підвищення якості і доступності медичної допомоги до кожного пацієнта. Заплановано повторне проведення серед пацієнтів анонімного анкетного опитування з метою вивчення їхньої думки щодо якості надання медичної допомоги, ставлення персоналу до хворих та пропозицій щодо поліпшення медичного обслуговування.
На нараді було дано доручення скасувати роботу благодійних фондів у лікувально-профілактичних закладах, а також припинити хибну практику виписування лікарями рекомендованих ліків для пацієнтів на клаптиках паперу. Було акцентовано па необхідності виписування ліків лише на офіційних рецептурних бланках, затверджених наказом Міністерства охорони здоров’я України «Про порядок відпуску лікарських засобів та правила виписування рецептів».
Також було категорично наголошено на негайному припиненні незаконних вимагань коштів за різноманітні медичні послуги, що має місце у деяких відділеннях лікувально-профілактичних закладів третинного рівня надання медичної допомоги. На ці факти зверталася увага під час особистих прийомів у начальника Головного управління охорони здоров’я та його заступників, а також у письмових зверненнях до них, окремі з яких було підтверджено.
Головний спеціаліст-юрисконсульт ГУОЗ ОДА Тетяна БЕЗПАЛЬКО розповіла про відповідальність, передбачену кримінальним кодексом за зловживання службовим становищем з корисливих мотивів та отримання незаконної винагороди. Про особисту відповідальність у разі порушення кримінального кодексу було підготовлено спеціальний документ Головного управління, під яким поставили свої підписи учасники зібрання.
Начальник ГУОЗ ОДА Віктор ЛИСАК звернувся до присутніх на нараді з зауваженням про важливість дотримання професійної етики медичного працівника.»
Оскільки нам залишився невідомими перелік платних послуг, ми із депутатом Йосипом Островським повторно звернулися до головного управління охорони здоров’я Полтавської ОДА.
Відповідь нам надіслали 22 жовтня 2010 року, де вже точно вказано за що потрібно платити. Як бачите, у перелік платних послуг не входять хвороби, з якими ви звертаєтесь в ПОКЛ. Отже, там вас повинні лікувати безкоштовно.
Головне управління охорони здоров’я облдержадміністрації розглянувши звернення повідомляє, що до платних медичних послуг належать послуги, затверджені постановою від 17 вересня 1996 р. N 1138 «Про затвердження переліку платних послуг, які надаються в державних закладах охорони здоров’я та вищих медичних закладах освіти», а саме:
- Косметологічна допомога, крім тієї, що подається за медичними показаннями.
- Анонімне обстеження та лікування хворих, заражених хворобами, що передаються статевим шляхом, а також хворих на алкоголізм і наркоманію (крім обстежень на ВІЛ та СНІД).
- Лікування безпліддя, включаючи хірургічні методи, штучне запліднення та імплантацію ембріона.
- Оздоровчий масаж, гімнастика, бальнеологічні процедури з метою профілактики захворювань та зміцнення здоров’я дорослого населення.
- Консультування і лікування осіб з вокальними порушеннями або з метою їх профілактики, подання фоніатричної допомоги.
- Лікування логоневрозів у дорослих.
- Операції штучного переривання вагітності в амбулаторних умовах (методом вакуум-аспірації у разі затримки менструації терміном не більш як на 20 днів) та у стаціонарі (до 12 тижнів вагітності), крім абортів за медичними і соціальними показаннями.
- Медичні огляди:
1) для отримання виїзної візи (крім службових відряджень державних службовців та при виїзді на лікування за наявності відповідних медичних документів);
2) попередні профілактичні медичні огляди при прийнятті на роботу та для отримання посвідчення водія транспортних засобів (крім випадків, коли медичні огляди проводяться за направленнями органів державної служби зайнятості), медичні огляди для отримання дозволу на право отримання та носіння зброї громадянами, а також відповідні періодичні профілактичні медичні огляди.
- Протезування в тому числі зубне, слухове та очне.
- Корекція зору за допомогою окулярів та контактних лінз.
- Стоматологічна допомога, що подається населенню госпрозрахунковими відділеннями, кабінетами закладів охорони здоров’я.
- Медичне обслуговування закладів відпочинку всіх типів, спортивних змагань, масових культурних та громадських заходів тощо.
- Лабораторні, діагностичні та консультативні послуги за зверненнями громадян, що надаються без направлення лікарів.
- Медична допомога хворим удома (діагностичне обстеження, процедури, маніпуляції, консультування, догляд), крім осіб, які за станом здоров’я та характером хвороби не можуть відвідувати заклад охорони здоров’я.
- Перебування у стаціонарі батьків у зв’язку з доглядом за дітьми віком понад 6 років, якщо це не зумовлено станом хворої дитини.
- Перебування батьків разом з дітьми в дитячих санаторіях та надання їм послуг лікувального, профілактичного та реабілітаційного характеру.
- Надання санаторно-курортних послуг (реалізація путівок).
- Проведення профілактичних щеплень особам, які від’їжджають за кордон за викликом, для оздоровлення в зарубіжних лікувальних або санаторних закладах, у туристичні подорожі тощо за власним бажанням або на вимогу сторони, що запрошує.
- Проведення профілактичних щеплень усім особам, які бажають їх зробити поза схемами календаря профілактичних щеплень в Україні.
- Діагностика, профілактика та лікування в госпрозрахункових кабінетах народної і нетрадиційної медицини.
- Медичне обслуговування за договорами із суб’єктами господарювання, страховими організаціями (в тому числі з Фондом соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України).
- Медичне обслуговування іноземних громадян, які тимчасово перебувають на території України, в тому числі за договорами страхування.
- Обстеження, консультування та лікування хворих із сексуальними розладами, за винятком тих, які є симптомами тяжких психічних розладів.
- Проведення судово‑психіатричної експертизи за межами територіального розподілу.
- Проведення судово‑медичної та судово‑психіатричної експертизи у цивільних справах. Надання висновку фахівця з питань судово‑медичної та судово‑психіатричної експертизи на запити юридичних і фізичних осіб.
- Проведення судово‑медичних досліджень за замовленням іноземних громадян.
- Реалізація компонентів та препаратів, виготовлених з донорської крові.
- Видача бланківособистої медичної книжки.
Одночасно зазначаємо, що з метою попередження протиправних дій, матеріали, викладені у листі Кобеляцької районної ради Полтавської області (від 09.07.2010 р. № 34) щодо зловживання службовим становищем лікарями Полтавської обласної клінічної лікарні, 21.07.2010 р. проведено оперативну нараду з службовими особами лікувально-профілактичних закладів зазначених у листі. У зв’язку з тим, що питання проведення оперативно-слідчих дій не відноситься до повноважень Головного управління охорони здоров’я, відповідні матеріали направлені до Прокуратури Октябрського району м. Полтави.

Ю. В. Курилко, виконуючий обов’язки начальника Головного управління


Хочу сказати, що ми простежили, чи змінилася ситуація на краще. Змінилася, але не знаю чи надовго. Зараз в онкодиспансері і обласній лікарні грошей не вимагають, оперують безкоштовно, радіотерапію (променеву) також проводять на безкоштовній основі.
Що ми вам хочемо порадити? Не пропонуйте самі гроші. Не віддавайте їх в руки медпрацівникам — якщо потрібно щось купити для лікування, то придбавайте самі в аптеці. Не бійтеся, що вас «гірше» прооперують. Прооперутють так, як уміють, хоч платитимете, хоч ні.
Хочу привести приклад із життя. У однієї молодої кобелячанки нещодавно виявили пухлини молочної залози. Потрібно було робити операцію в Полтаві. Дівчина почала збирати гроші. Я дав їй почитати відповідь із Головного управління охорони здоров’я на наше депутатське звернення і порадив нічого нікому не платити. Кобелячанку прооперували. Перед цим в палаті інші хворі розповідали їй, у які суми їм обійшлося ідентичне хірургічне втручання. Одні називали 6 тисяч гривень, інші — чотири. Наша землячка не платила нічого. І уявляєте, (пишу це речення з гірким сарказмом) ніхто з неї грошей не вимагав. І операція пройшла цілком вдало. Звідси висновок: не провокуйте медиків грошима. І не поспішайте платити, якщо з вас гроші вимагають. Повірте, одне звернення в прокуратуру миттєво вирішить проблему.
Але, на жаль, недешево обходиться лікування і в нашій ЦРЛ. Якщо рік назад невідкладна допомога була безкоштовна, то зараз «по можливості» пацієнта. Та все ж, «по можливості» — не «обов’язково», поки що. Думається, що при добрій волі райдержадміністрації, депутатського корпусу і керівництва ЦРЛ, може значно знизитися фінансове навантаження на наших пацієнтів уже зараз.

ГОЛТВЯНСЬКИЙ О. А., лікар-хірург Кобеляцької ЦРЛ


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
17 грудня 2010, 12:36 | Кобеляки | Спорт і здоров'я
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації