Вхід | Реєстрація

Грузини відвідали в миргородський музей

Миргород сьогодні - це місто дружби українського і грузинського народів. Пов'язано це в першу чергу з ім'ям прекрасного грузинського поета 18 ст. Давида Гурамішвілі, який останні 32 роки свого життя провів у Миргороді.
У цьому році виповнилось 305 років від дня народження поета. З цієї нагоди 11 грудня у музеї Давида Гурамішвілі відбулося свято "Мости дружби: Україна - Грузія" за участю членів грузинського об'єднання "Георгія" (м.Полтава).
Кожний приїзд полтавських грузинів для нас, працівників музею, завжди значуща подія. Вже більше 5 років нас зв'язують теплі стосунки. За цей час відбулося багато спільних урочистостей, вечорів відпочинку, матеріальна база музею суттєво збагатилась технічними засобами, а експозиція - цікавими експонатами, подарованими членами об'єднання "Георгія".
Ось і цього року наші полтавські друзі урочисто, під державними прапорами України і Грузії, з великими букетами троянд і гвоздик прибули до музею. Поряд із дорослими - діти, "щоб пам'ятали своє коріння, знали історію і культуру свого народу".
Ми завжди ретельно готуємося до таких зустрічей, намагаємося зробити їх змістовними і цікавими. Цього разу ми запропонували разом погортати сторінки безсмертної "Давитіані". Мудрі і печальні, повчальні і жартівливі, величні і ліричні рядки поезій звучали у натхненному виконанні Наталії Годун, Ірини Таран, Людмили Маркової, Лариси Гараган, вихованців лялькового театру "Петрушка" ЦЕВ (керівник Ніна Петренко). Майстерно інсценували твори поета Сергій та Катерина Кузнєцови, Олексій Гармаш та Микола Нечипорчук.
Алла Михайлюк та Наталія Нечипорчук отримали бурхливі оплески за яскраве виконання театральної мініатюри "Вареник і Хачапурі". Використання національних костюмів і грузинської музики, неповторного гумору і легкого кавказького акценту створило захоплююче дійство, яке сподобалось нашим гостям. Про це з великою вдячністю говорив Рамаз Заркуа, голова об'єднання "Георгія" - і у відповідь подарував LCD-телевізор із побажаннями використання нових, ще більш різноманітних форм роботи у музеї. Відвідали гості з Полтави і могилу Давида Гурамішвілі. До пам'ятників поетові лягли живі квіти від земляків.
Довго не гасло світло у вікнах музею у цей суботній день. Лунали українські і грузинські пісні, у мелодійне звучання української мови впліталися гортанні звуки грузинської, лаваш і хачапурі гармонійно виглядали поруч із варениками і салом.
А на закінчення вечора, тримаючи в долонях тендітний вогник свічі, кожний висловив ті почуття, які зародились у нього в душі в цей день. Говорили щиро, із хвилюванням, говорили про різне. Але головну найважливішу думку, з якою погодились усі, висловила Т.М.Колибельнік, начальник міського відділу культури і туризму: "Ми любимо багато говорити про дружбу народів, взаєморозуміння, взаємодопомогу… Але треба, щоб було менше слів і більше діла.
Сьогоднішня наша зустріч - це конкретний вагомий внесок у розвиток дружби між нашими народами. Я впевнена, що наші стосунки, щирі і взаємні, будуть розвиватися, і попереду у нас багато спільних добрих справ, саме справ, а не слів, спрямованих на розвиток взаєморозуміння між нашими народами і на взаємозбагачення наших культур".

Автор: Т.Г. Діденко, www.mirgorod.osp-ua.info


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
21 грудня 2010, 15:47 | Миргород | Культура та освіта
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ
Останні коментарі

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації