Вхід | Реєстрація

Новорічні свята – випробування для шлунку

Новорічні столи українців зазвичай прогинаються під величезною кількістю смачних страв, які господині готують, намагаючись вразити своєю майстерністю. Проте спеціалісти з питань здоров'я застерігають: алкоголь та висококалорійна, насичена холестерином їжа аж ніяк не корисні для людського організму. Чи означає це, що потрібно відмовитися від жирних наїдків та звеселяючих напоїв, дізнавалися Віталій Улибін та Євген Серба.
Бліци:
— Олів'є. Трішки салатику, трішки м'ясного, шампанське, щось солоденьке, апельсини-мандарини
— Гуску або індика. Шуба, олів'є, салат з крабових. Шампанське і вино
— Новий рік — це ще піст, все пісне, але можна буде їсти рибу, ну і все, що вдома росте
— Без холодцю не можна, без олів'є не можна, без риби не можна
— Як завжди: олів'є, курка, бутерброди, салати, щось солодке. Вінігрет, олів'є, шуба
— Олів'є. Не шампанське точно, щось міцніше.
Оселедець під шубою, олів'є, салат з крабових паличок, холодець та інші наїдки, що в новорічну ніч традиційно прикрашають святковий стіл чи не кожного дому. Проте, лікарі радять в новорічну ніч зосередитися на фруктах.
Їжа, насичена холестерином, впливає абсолютно на усі функції людського організму. Проте лікарі не закликають відмовитися від неї взагалі, адже у невеликих порціях ця речовина навіть необхідна. Але обмежити себе у споживанні копченостей та майонезів, певні ескулапи, все ж не завадить.
Олександр Савченко, завідувач кардіовідділенням Полтавської обл. клінічної лікарні ім. М.Скліфосовського:
— Як говориться: «Що то за Новий рік без відра олів'є». А олів'є це що? Яйця — холестерин у надлишку, майонезу багато. В нормі холестерин, для нас, українців, повинен бути 5, то мало в кого такий холестерин.
Олена Кирьян, лікар-гастроентеролог вищої категорії:
— Майонези містять мінімум корисних речовин і багато шкідливих та незасвоюваних для нашого організму. Зловживання цією продукцією призводить до таких симптомів, як важкість у шлунку, порушення ваги та загального стану організму. В усьому повинна бути міра, і в харчуванні теж. Як говорять в народі: «Ми їмо, щоб жити, а не живемо, щоб їсти»
Крім того, не менше шкоди організму завдає й велика кількість оковитої та іншого алкоголю, спожитого в період святкувань. Лікарі говорять: народ не переконаєш, менталітет не зміниш, але деяких норм та правил вживання звеселяючих напоїв навчити можна. Тим паче, що від цього напряму залежить не лише стан організму, а й тривалість життя.
Олександр Савченко, завідувач кардіовідділенням Полтавської обл. клінічної лікарні ім. М.Скліфосовського:
— Яке застілля без шампанського, без горілки, без коньяку. Ну а хто, може, й самогон питиме. Людині фізіологічна доза вживання алкоголю — це це 75 мл. горілки, 75 мл. коньяку, або 220 мл. сухого вина
Олена Кирьян, лікар-гастроентеролог вищої категорії:
— Алкоголь містить в собі етанол, що однозначно шкодить організму, печінці.
Олександр Савченко зауважує: шкодить людському здоров'ю не лише хімічний склад оковитої, а й її здатність збуджувати організм, прискорювати серцебиття.
Олександр Савченко, завідувач кардіовідділенням Полтавської обл. клінічної лікарні ім. М.Скліфосовського:
— Серце черепахи скорочується 5 разів на хвилину, і вона живе 200 років, а серце миші скорочується 350 разів на хвилину, то вона живе 1,5 роки максимально.
Олена Кирьян, лікар-гастроентеролог вищої категорії:
— Вважається, що чисті напої менш шкідливі. Сухе вино, якісна горілка без домішок.
Головне, наголошують лікарі, – почуття міри. Та, окрім медичних показників, варто пам'ятати й про православні традиції... Адже святкування Нового року припадає саме на Різдвяний піст. Проте й тут, говорять, піст – не зречення від їжі, важливо постувати духовно, а вже потім – тілесно.
Василь Фазан, священик:
— Якщо ми постуємо лише їжею, а не постуємо духовно, не приступаємо до таїнств сповіді і причастя, то в такому випадку піст є ніщо, тому ми займаємося голодуванням, ми намагаємося зберегти фігуру, прекрасний вигляд, але самі по собі духовно ми не бачимо проблем.

Автор: Віталій Улибін, www.misto-tv.poltava.ua


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
23 грудня 2010, 14:51 | Полтавщина | Суспільство
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації