Вхід | Реєстрація

Новорічний стіл б'є по кишені

Новорічний стіл б'є по кишені
Актуальна новорічна порада: ставте на стіл або випивку, або закуску. За рік продукти подорожчали і витрати на новорічний стіл зростуть на кілька сотень гривень. Ви не готові витрачати більше? Тоді наші поради – для вас.
Найбільше підскочили ціни на алкоголь та сири. Якщо спиртне додало в ціні не менше 20%, то сири виросли ще більше – майже на 30%. Значна кількість продуктів харчування тепер дорожча на 10%. У результаті за ті ж гроші, що й торік, уже не накриєш такий же святковий стіл. Якщо ваша зарплата упродовж року так і не зрушила з місця, можемо дати кілька слушних порад. Наприклад, купити побільше випивки і трохи закуски. Цілком прийнятний варіант для бездітної родини, краще – для великої компанії. Веселий настрій вам точно буде забезпечений, але можливі непередбачені ускладнення. Дещо спокійніший варіант: менше випивки, а більше закуски. Це чудово підходить для родини з дітьми: дітвора наїсться і засне, а батькам гарантований ліричний тет-а-тет.
Коли ж ваша душа прагне традиційного новорічного застілля, то доведеться викласти кілька сотень гривень. У найскромнішому меню для родини з двох дорослих та 1-2 дітей: качка з яблуками, картопляне пюре, олів’є, ковбаса, сир, шампанське і горілка, цукерки, фрукти.

Городян запрошують на святкові ярмарки
Придбати продукти до святкового столу за цінами виробника городяни зможуть 25 грудня та 5 січня на оптових складах у районі вул. Московської. Традиційно щосуботи тут реалізовують свою продукцію сільгоспвиробники Кременчуцького району, а до Нового року та Різдва будуть організовані святкові ярмарки.

Як виросли ціни за рік?
(за даними Держкомстату)
Алкоголь +20%
Продукти харчування +9,5%
Одяг та взуття +2%
Комунальні послуги +13%
Охорона здоров’я +5%
Транспорт +4%
Освіта +10%
Ресторани +10%

При цьому зарплата середньо­статистичного українця зросла на 100 грн і на кінець року становитиме приблизно 2200 грн. Але майже половина працездатних українців отримує не більше 1500 грн зарплати, – це також підрахували у Держкомстаті.

На стіл і до столу
Качка – 35-45 грн/кг (1 шт.  – 80-120 грн).
Яловичина, свинина – 45-58 грн/кг (1 кг).
Сирокопчена ковбаса – від 65 грн/кг (30 грн).
Сир твердий – від 55 грн/кг (25 грн).
Масло, майонез, олія для страв і салатів – 20 грн.

Для олів’є:
– 300 г вареної ковбаси або м’яса – 25 грн;
– овочі, зелений горошок – 18 грн;
– яйця – 8 грн/дес.

Алкоголь:
– шампанське – від 22 грн;
– горілка – від 18 грн.
Мандарини, апельсини, банани  – 12-15 грн/кг (30 грн).
Яблука – 5 грн/кг.
Цукерки – 30-60 грн/кг (20 грн).
Разом: 290-340 грн.

Витрати на приготування
Елеонора, директор фірми:
— Готові витратити багато, а от реально зможемо віддати із сімейного бюджету не більше 400 грн. У нас велика родина – 6 осіб.

Марина, службовець:
— Планую накрити стіл на двох за 400-500 грн, але досвід підказує, що витратимо більше.

Олександр, офісний працівник:
— Ми купуємо продукти поступово, тоді здається, що не так дорого. Гадаю, святковий стіл обійдеться у 800 грн, якщо з червоною ікрою та хорошим коньяком.

Ольга Семенівна, пенсіонерка:
— Не менше 200 грн, це лише на новорічну ніч. А коли готувати з розрахунку на гостей, щоб було чим зустрічати-пригощати, щоб онукам гостинця дати, тоді й моєї пенсії не вистачить.

Автор: Лариса ГОРИСЛАВЕЦЬ, www.panorama.pl.ua


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
23 грудня 2010, 15:28 | Полтавщина | Фінанси
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації