Вхід | Реєстрація

Опозицію «ставлять на місце»

Опозицію «ставлять на місце»
21‑го грудня відбулася друга сесія Новосанжарської районної ради шостого скликання.
На друге засідання нової ради з’їхались 49 із 58 депутатів. Як завжди, був присутнім і депутат обласної ради Григорій Перерва. А от іще один «обласник» — Юрій Лебедин — своєю присутністю не порадував. Шкода, адже без його гумористичних коментарів засідання стало дещо більш офіційним. Цього разу також обійшлися без жартів. Працювали швидко і по порядку. Денному.
Спочатку депутатам вручили посвідчення та значки. Потім затвердили склад президії ради. І одразу трохи загальмували на регламенті. Тому що голова фракції «Батьківщини» Геннадій Супрун вийшов на трибуну зі своїми поправками. Його появу взагалі та поправки зокрема «регіонали» із залу зустріли, м’яко кажучи, негостинно. Як не намагався Геннадій Іванович переконати колег у потрібності тієї чи іншої поправки, розуміння у представників більшості він не знайшов. Як тільки оголошувалося голосування з конкретної поправки, ліва половина депутатів у залі, представники «Партії регіонів», чекали на реакцію президії. Якщо два голови — ради та адміністрації — руки не підіймали, то й інші депутати лишалися непорушними, мов сфінкси. Але як тільки руки Володимира Левицького та Сергія Шовкопляса починали робити поступальний рух угору, більшість залу вже із готовністю підіймала «за». Що й казати, завидна дисципліна та спрацьованість. І ніхто вже не згадає, що з-посеред поправок Геннадія Супруна були і справді потрібні та актуальні. Так депутат від опозиції пропонував за три дні до засідання постійної комісії ознайомлювати депутатів із проектом рішення, який пропонувався б на затвердження сесією.
— Це ж для вашої зручності, шановні колеги, — пояснював Геннадій Супрун. — Прошу підтримати.
— Нам і так непогано працюється, — відповіли із зали.
У результаті за поправку голосують лише депутати від «Батьківщини», «Фронту змін» та «Народної партії» — всього 17. Більшість — проти. Без коментарів.
До речі, всього поправок до регламенту у голови фракції «Батьківщини» назбиралося аж 36. Їх вирішили розглянути на комісіях та проголосувати по них на наступній сесії.
Багато суперечок викликає і питання про помічника-консультанта депутата Новосанжарської районної ради. Геннадій Супрун та голова фракції «Фронту змін» Сергій Бульбаха наполягають на тому, що законом можливість мати помічника-консультанта прописана. Представники влади їм активно заперечують. Мовляв, можливість мати і потреба мати — речі досить різні. Так, Григорій Перерва повідомив, що він, як обласний депутат, вільно обходиться без помічників. А Сергій Шовкопляс задля переконливості навіть пригадав своє армійське минуле:
— У армії за уставом черговий мав право спати 4 години. Але насправді черговий ніколи не спав і хвилини. Отже, мати право і використовувати його — речі різні.
— Але ж така норма закону є! — наполягав Сергій Бульбаха. — І ми не вправі своїм рішення її змінювати!
Зрештою, скінчилось все досить банально. Голова фракції «Народної партії» Микола Таран запропонував зняти питання з розгляду. Більшість проголосувала «за». Опозиція знову залишилась ні з чим.
Далі течія сесії переходить у більш спокійне русло. Сприяє цьому начальник фінуправління Любов Кибкало, яка, як завжди, спокійно та впевнено доповідає зі своїх бюджетних питань.
Далі питання чергуються досить швидко. Надовго затримується на трибуні лише головний лікар Новосанжарської ЦРЛ Ольга Гиря. Вона нагадує депутатам, що з 1‑го січня фінансування сільських закладів медицини має бути передане із сільських на районний бюджет. А задля цього потрібно передати майно цих закладів у спільну власність. Всього 26 сільських рад мають передати 11 амбулаторій та 32 ФАПи. Деякі з них у процесі реформ напевно будуть реорганізовані.
— А що буде по Судівській сільській раді? — поцікавився депутат Володимир Хопта, — Там зараз два ФАПи. Їх обидва збережуть?
Ольга Гиря відповіла, що тримати на такій малонаселеній території аж два ФАПи буде фінансово недоцільно, тому один, скоріш за все, закриють.
— Так там більшість населення — старі з ціпками! — не заспокоювався депутат, — а приміщення що — розберуть, як і школу?
— Ну чому ж розберуть? — заперечила Ольга Гиря. — Можна використати його, як житло…
Ну-ну, старим дідусям та бабусям нове житло напевно, що потрібніше за медичне обслуговування.
За півтори години депутати розглянули усі дванадцять питань порядку денного. І розійшлись із почуттям виконаного обов’язку. Щоб зібратися знову вже за кілька тижнів. Адже найімовірніше, що вже 6‑го січня депутати будуть затверджувати новий бюджет. Грошові питання, безумовно, викликають чергові обговорення. Але автор цих рядків чомусь більш ніж переконаний — опозицію вкотре поставлять на належне їй місце і будь-які пропозиції з її боку проігнорують. А що — є якісь інші варіанти?

Автор: Володимир ПАРШЕВЛЮК, «ЕХО з регіону»


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
24 грудня 2010, 13:15 | Нові Cанжари | Політика
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації