Вхід | Реєстрація

Про свободу

Загадкова стаття надрукована в «Ехо»: «Ті, що сіють вітер». Авторка з інтернаціональної Одеси стурбована загрозою громадянської війни, яку, на її думку, провокує партія «Свобода», а її осередок є і в нашому районі. Тому потрібно нас попередити. Турбота пояснюється потрійним громадянством: Полтава — Кобеляки — Одеса. Невідомо для чого робиться і обмовка: «...Боронь, Боже, мати ще й закордонне». Хочеш чи ні, а таки згадується прислів’я: на крадієві шапка горить, чи «шо такоє».
Одеса — місто моєї юності, тож знаю, що у 70‑х роках минулого століття люди всіх національностей жили там мирно і навіть дружно, а Чорноморське пароплавство здійснювало четверть вантажного товарообігу Радянського Союзу. Тепер про пароплави одна згадка лишилася. Хтось вирішив знищити потужного конкурента руками самих українців. Разом зі спогадами згадуються і рядки з поезії Єсеніна:  «И, то ли на радость, то ль в страх, гляжу средь судов всех пристальней на красный советский флаг». Немає вже в портах світу ні радянського, ні, тим більше, українського прапора. Україна за кордоном асоціюється з Чорнобилем, Кличком і повіями. Позитив у цій тріаді один — Кличко.
Я не є палким прихильником «Свободи», як і будь якої існуючої партії, але в демократичному суспільстві, яке ми, начебто, збиралися будувати, усі партії мають право на існування. Може, стурбованість авторки від того, що «Свобода» може стати каталізатором пробудження національної свідомості українців? Вона приводить слова Ю. Фучика: «Будьте бдительны!» Пише: «Разом з батьками підняли країну з руїн, поставили на крило авіацію, заводи, фабрики…», а представники «Свободи» називають їх окупантами. Ну і де та країна, де авіація, заводи, фабрики? «Свобода» тут ні при чому, та й окупантами тих, хто відбудовував країну, вона не називає. «Будьте бдительны» говорив ще один відомий політик, творець саме тієї країни. Але не дослухалися. Держава згинула. Згине, мабуть, і Україна. Підтвердженням цьому є навіть слова Державного Гімну, які спочатку були такими: « Ще не вмерла Україна..», потім їх переробили на: «Ще не вмерли України ні слава, ні воля..», мабуть порахували, що Україна вже вмерла, а слава і воля ще лишилися. Може дописувачка бажає, щоб вмерли і слава і воля? Повторюся: не належу до палких прихильників «Свободи», але виступаю на її захист як виразника національного духу. «Програмних» огріхів у неї більше, ніж в КПУ, але саме ці дві партії повинні  були б лідирувати, якби українці були здатні до логічного мислення. Але вони чомусь віддають перевагу партіям «за інтересами». Ну така їхня поки що не знищена воля, нічого не поробиш. Можете звинуватити, що невірно трактую слова Гімну, то дайте інше тлумачення. Не я один так думаю, от і відомий поет писав: «А ми пієм гучно: «Ще не вмерла…» І собі доводим: таки ж ні!» Гімн — це символ, як зірка, як свастика, як «шестерня» на пам’ятнику в центрі міста. Ще Конфуцій стверджував: «Символи правлять світом, а не закони..». Тому до символів потрібно ставитися дуже серйозно. Ми ж чомусь зневажаємо точку зору древніх мудреців. Ну такі ми, українці. Проснемось колись з тавром на лобі, бо хтось же і символами править.
У Кобеляках прокотилася хвиля актів вандалізму, і їх дехто намагався «звалити» на свободівців, хоча відомі відповідні Укази помаранчевої влади щодо боротьби з «тоталітарним минулим». Тоді ж і наша міська влада, мабуть, за вказівкою зверху, а не «Свобода», 5 років знущалася над інвалідом війни Ісаковим, а зараз нова-стара міська влада навіть розщедрилася на придбання йому газового котла. Чому так довго не поновлювалися порушені права інваліда війни, а ті ж самі місцеві чиновники тепер до душі новій владі? Невже інвалід був розмінною монетою у політичній грі? Дай Бог, щоб я помилявся.
Не «Свобода», м’яко кажучи, сприяла знищенню старшого покоління хоча б тим, що за існуючу пенсію лікуватися в принципі неможливо. Довелося колись «на перекладних» добиратися з Полтави, і юний чиновник з держустанови Кременчука щиро виказував невдоволення: старі люди ніде на працюють, а ще й пенсію їм плати. Ось де зародки фашизму. Такі й у нас є. Але про те, що з того тільки й живуть, що розтягують у спадок залишене,  мовчать. Не думають, що й до них старість прийде. Сподіваються на все життя накрасти? Але гроші мають властивість швидко скінчатися, та й поміняти їх можна, чи на вкладах «заморозити». А нащадки, навчені діями своїх батьків, можуть ще й житла позбавити чи на звалище вивезти. Так що боятися потрібно не «Свободи».
Історію нам ніхто не заважає вивчати, тільки де взяти правдиву історію? Її кожна влада «під себе» переписує, знаючи відому аксіому: хто володіє минулим, той володіє майбутнім. Українську мову ми вивчати також можемо, але українських фільмів чи вистав нам не показують, бо й кіностудію знищили, а національні артисти на хліб у крамарів рекламою заробляють. На українській мові нам тепер «впарюють» невідомо що. І не дивно, що молодь, надивившись ТБ, мріє стати кілерами. Тут не в Бандері чи Шухевичу проблема. Кобелячани, наприклад, не надто їх шанують, а кілерів, мабуть, і тут знайти можна, професія ж заробітна і модна. А у нас ЗМІ законодавці моди, а не «Свобода». Б. Олійник навіть написав з цього приводу так:
«А в що звечора вірили,
Вранці все — до ноги:
Не поети, а кілери
Нині вийшли в боги.»

Та кілери — це ще нічого, ну така «професія». Після перегляду  сучасних кінофільмів, дубльованих  рідною нам мовою, може взагалі «потягнути» якісь анатомічні досліди на живих людях проводити.
Щодо споживання українського — також проблеми, бо вже й гречку за кордоном купуємо. А це також символ: гречкосії купують гречку. Значить прийшла пора землю з молотка пустити, а партії з символічною назвою «Свобода» бути не повинно, як і демократії. Уже й термін винайшли: «керована демократія».
Дописувачка вивчала історію, тож повинна була б звернути увагу на те, що будь-які партії врешті-решт починають керуватися ззовні. Тому, я, наприклад, вважаю, що кандидатів у депутати всіх рівнів повинні висувати територіальні громади, трудові колективи і т. п. А щодо громадянської війни, фашизму чи тероризму, то із тієї ж таки історії повинно бути відомо: на «рівному місці» вони не виникають. Тож простіше не створювати підґрунтя для їх виникнення. І боротися необхідно з тими, хто таке підґрунтя створює, а не з «Свободою».

Автор: Валерій Коробчинський для «ЕХО з регіону»


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
24 грудня 2010, 13:47 | Кобеляки | Політика
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації