Вхід | Реєстрація

Допомагати мають і «великі», і «малі»

Допомагати мають і «великі», і «малі»
Якщо раніше на соціальний розвиток новосанжарських сіл виділяли кошти переважно великі підприємства, то з приходом нової влади у районі запроваджують іншу систему — коли кошти надають як крупні агрооб’єднання, так і представники малого бізнесу.
У принципі, такий підхід можна зрозуміти. Представники влади для прикладу наводили Соколово‑Балківську сільську раду, де один крупний виробник — ТОВ «Сокіл» — спонсорував усю соціальну сферу, а низка маленьких — селян-одноосібників, котрі мають у своєму розпорядженні по кілька гектарів землі — натомість не допомагали нічим. Цю ситуацію вирішили виправити.
— Ми запропонували сільським головам зібрати підприємців та одноосібників і конкретно по кожній сільській раді на сесіях та виконкомах вирішити: хто і скільки має виділяти на соціальну сферу, — пояснює голова Новосанжарської районної ради Володимир Левицький. — По деяких сільських радах це вже зробили, у деяких цей процес іще триває.
Однією із передових у цьому плані є Лелюхівська сільська рада, яка вже може похвалитися певними результатами роботи із великими та малими підприємцями.
— Найбільшим нашим спонсором був і лишається керівник «Лавіти» Віктор Клюшник, — розповідає Лелюхівський сільський голова Віталій Рой. — Він виділяв близько 50 тисяч гривень на ремонт школи, закупив на 10 тисяч усе необхідне для облаштування системи опалення у спортзалі дитячого садка. Інший підприємець — Юрій Лахно — цю систему опалення змонтував, виконавши робіт десь на 7 тисяч.
За словами сільського голови, у Лелюхівці, як, власне, і у більшості сіл району, по допомогу постійно йдуть до «великих» підприємців — власників магазинів, пилорам, орендарів землі. Серед тих, хто постійно допомагає сільській раді — Віктор і Тамара Клюшники, Сергій Коба, Сергій Гордієнко, Володимир Скубій, Микола Ткаченко, Сергій Пашуба. А от до підприємців «маленьких», як правило, не звертаються ніколи. І от цього року сільський голова вирішив запросити на виконком усіх — і великих, і малих — підприємців. Перший млинець вдалим не вийшов — на засідання прийшли лише 15 підприємців, тоді як на території сільради їх мешкає майже 100. На наступні збори прийшли вже близько 40 підприємців. І цього разу їм удалося не лише зібратися, але й дійти якоїсь спільної згоди. Так була утворена рада підприємців Лелюхівки. Головою її обрали згаданого вже Сергія Кобу.
— Перед Новим роком нам уже довелося звернутися до новоутвореної ради, — говорить Віталій Рой. — До нас на виконком прийшли директор школи та завідуюча дитячим садком, яким потрібні були кошти на проведення дитячих новорічних ранків. Рада підприємців зібрала необхідні суми. 500 гривень виділили на дитяче свято у забрідчанській школі, по 1000 гривень дали на ранки у лелюхівських школі та дитячому садочку.
Перші кроки у співпраці між сільською радою та підприємцями Лелюхівки вже зроблено. Але попереду іще багато роботи. Так, самі представники ради підприємців планують вишукувати своїх «тіньових» колег. Адже ні для кого не секрет, що у селі є приватники, які кладуть плитку, вставляють пластикові вікна чи бронедвері, мають значні прибутки, але не платять жодних відрахувань державі.
— Нехай тоді допомагають хоч сільській раді. Адже не повинно так бути, що одні дають гроші, а інші лише дивляться збоку, — переконаний Віталій Рой. — Тим більше, ітимуть ці кошти на облаштування нашого ж села, у якому всі ми живемо.  У найближчому майбутньому плануємо розпочати відновлення вуличного освітлення. І знову ж таки прохатимемо допомоги підприємців — і великих, і малих.

Автор: Володимир ПАРШЕВЛЮК, «ЕХО з регіону»


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
29 грудня 2010, 16:54 | Нові Cанжари | Суспільство
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації