Вхід | Реєстрація

Полтавська область — з бюджетом!

Неповні півтори години знадобилися депутатам Полтавської обласної ради у вівторок, 28 грудня, щоб прийняти бюджет, за яким житиме наступного  року наш регіон. Обійшлося без обговорень і палких дискусій — головний кошторис Полтавщини рада прийняла майже одностайно.
Хіба що за Винятком кількох депутатів, які проголосували проти.
— На жаль, ми прийняли бюджет виживання, — так прокоментував своє рішення не підтримувати кошторис депутат від «Нашої України» Петро Ворона. І зауважив, що у новому бюджеті недодали коштів галузі охорони здоров’я. Зокрема, за його словами, майже 100 тисяч гривень недоотримала головна лікарня регіону — Полтавська обласна клінічна лікарня імені М. В. Скліфосовського.
А от голова обласної ради Іван Момот зі своїм колегою не зовсім згоден. Хоча зізнається, що бюджет таки дійсно непростий і є доволі жорстким у плані контролю за видатками. Проте голова обласної ради вдячний депутатам за те, що вони оперативно прийняли його.
— Я вдячний депутатам за те, що ми входимо у Новий рік із бюджетом, — зауважив Іван Момот. — Головне, що будуть профінансовані основні галузі, такі, як освіта, культура, охорона здоров’я, та так звані захищені статті. А отже, Новий 2011 рік мешканці області розпочнуть із гарантованими заробітними платами і соціальними  виплатами.

Як наповнюватиметься обласна скарбниця…

Власне, загальний обсяг бюджету області на 2011 рік передбачено у розмірі понад 2 мільярди 160 мільйонів гривень. Як пояснив начальник Головного фінансового управління облдержадміністрації Володимир Шапошниченко, він сформований із урахуванням нововведень Податкового та Бюджетного кодексів. Зокрема, обласний бюджет отримає 50 відсотків від плати за користування надрами загальнодержавного значення. А це додаткові 200 мільйонів гривень. На 71 мільйон більше отримає й коштів, які стягуються у якості плати за землю.
Ще 22 мільйони гривень обласний кошторис отримає за першу реєстрацію транспортних засобів. Натомість область втратить кошти через відміну транспортного збору: держава тепер збиратиме у головну скарбницю країни акциз із продажу світлих нафтопродуктів — так званий податок «з пістолета».  На 17 мільйонів гривень менше Полтавщина отримає через зміну зарахування до обласної скарбниці сплаченого екологічного податку — замість 50 відсотків тепер у обласному бюджеті залишатимуть лише 20 відсотків суми. Натомість головною статтею доходів обласного бюджету й надалі залишаються податки з доходів фізичних осіб. Наступного року на Полтавщині їх планують зібрати на 60 мільйонів більше, ніж у році, що минає, — понад 464 мільйони гривень.
Враховане також і поетапне підвищення мінімальної заробітної плати, котре очікує на українців наступного року.

… і куди бюджетні  кошти витрачатимуться
Що  ж до видатків, то наступного року вони мають зрости на 12 відсотків. Так, на галузь охорони здоров’я планують витратити понад 382 мільйони гривень. Майже половина суми піде на виплату заробітної плати медикам. На придбання нового обладнання та ремонти лікарняних закладів передбачено 2 мільйони гривень. Окремим рядком прописані 19,7 мільйона гривень на лікування хворих на цукровий та нецукровий діабети. У якості субвенції Кременчуку депутати виділили понад мільйон гривень на утримання опікового відділення Кременчуцької центральної районної лікарні.
389 мільйонів гривень у наступному році отримають освітяни області. Левова частка цієї суми піде на зарплати. Ще майже 28 мільйонів гривень — на оплату комунальних послуг. Передбачено й капітальні видатки: на реконструкцію загальноосвітніх закладів планують витратити 10 мільйонів гривень.
На понад 2 мільйони гривень вдалося збільшити суму бюджетних асигнувань, котрі 2011 року витрачатимуть на соціальну сферу. Зокрема, соціальний захист населення Полтавщини. Без урахування субвенцій з державного бюджету на ці цілі в обласному бюджеті закладено майже 74 мільйони гривень. Значна частина коштів буде витрачена на утримання 12 будинків-інтернатів для літніх людей та інвалідів і на 2 будинки для малолітніх інвалідів. На медичне обслуговування чорнобильців виділили 1,1 мільйона гривень.
А от з державного бюджету у якості субвенції Полтавщина отримає на виплату соціальних допомог мешканцям області 1 мільярд 157 мільйонів 600 тисяч гривень. Із них майже 768 мільйонів отримають 130 тисяч сімей у якості допомоги на дітей. Йдеться про виплату допомоги сім’ям із дітьми, малозабезпеченим сім’ям, інвалідам із дитинства, дітям-інвалідам та виплату тимчасової державної допомоги дітям. Ще на 338 мільйонів гривень буде надано пільг та субсидій на оплату житлово-комунальних послуг.
44,6 мільйона гривень виділять у якості компенсації за пільговий проїзд та для надання інших пільг, передбачених законодавством.
Галузь культури наступного року отримає понад 42 мільйони гривень. Окрім виплати заробітної плати, сплати комунальних послуг, ці кошти використають, аби фінансово підтримати обласний музично-драматичний театр, театр ляльок та обласну філармонію — усього 17 мільйонів гривень. Ще 11 мільйонів отримають 4 бібліотеки.
Щоправда, депутати обласної ради сподіваються додатково отримати ще кошти з державного бюджету на капітальні видатки. Така сума — 5 мільярдів гривень — прописана у держбюджеті, проте на області ще не розподілена.
— Полтавська обласна державна адміністрація подала свої пропозиції щодо фінансування добудови та реконструкції кількох об’єктів у розмірі понад 220 мільйонів гривень, — прокоментував голова Полтавської обласної ради Іван Момот. — До цього списку потрапили заклади освіти, культури та медицини. Зокрема, обласний протитуберкульозний диспансер, Лохвицька центральна районна лікарня, друга черга ремонту обласного театру імені Гоголя. Є надія, що ми ці кошти отримаємо і зможемо розподілити їх на додатковій сесії.

Автор: Надія ДІДЕНКО, www.vechirka.pl.ua


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
5 січня 2011, 11:38 | Полтавщина | Фінанси
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації