Вхід | Реєстрація

Юрій Яцуха встановив світовий рекорд швидкострільності?

Після того, як у минулому номері "ПС" було оприлюднено статистичний звіт про хокейний матч "Кубка Чорного моря", в якому ХК "Кременчук" переміг у Херсоні ХК "Легіон" (Крим) - 7:4, у багатьох наших земляків виникло запитання: чи не є досягнення гравця ХК "Кременчук" Юрія Яцухи новим світовим рекордом результативної швидкострільності?
Нагадаємо, що в тому матчі, який відбувся 12 грудня, Яцуха закинув у ворота кримчан дві поспіль шайби, як значиться в офіційному протоколі матчу, протягом лише... 3-х секунд! П'яту шайбу (за рахунку - 4:4) Юрій закинув, коли на табло світилися цифри 57 хвилин 46 секунд ігрового часу, а шоста шайба після його кидка залетіла до воріт ХК "Легіону", коли табло показувало ті ж самі 57 хвилин, але вже 49 секунд. Тож між двома закинутими шайбами, причому - закинутими одним і тим же самим гравцем, пройшло лише 3 секунди ігрового часу! Приблизна "технологія" цього рекорду унікальна: 1 секунда на вкидання шайби суддею у центрі хокейного майданчика, ще 1 секунда - на боротьбу і виграш у цьому вкиданні, і ще 1 секунда - на передачу шайби, її прийом і результативний кидок. Ось і все. Вийшло все надзвичайно круто і стрімко!
До того ж, 7-у шайбу у цій грі кременчужани закинули у ворота ХК "Легіон" (що найцікавіше - з результативної передачі того ж таки Юрія Яцухи) через 59 секунд, після 5-ї шайби. Отож і виходить, що на три останні шайби у матчі з суперником ХК "Кременчук" витратив менше однієї хвилини (з показника на табло 57:46 - до 58:45).
Для з'ясування того, чи встановив кременчужанин світовий рекорд результативної швидкострільності - багато часу не знадобилося. Адже в Інтернеті легко можна знайти цілий розділ "Хокейні рекорди". І тут з'ясувалося, що світовим рекордом на професійному рівні - в НХЛ (Національній хокейній лізі) володіє наш... "земляк", гравець команди "Чикаго Блек Хоукс" Білл (Уїльям) Мосієнко (на знімку). Його батько Михайло Мосієнко - родом з Полтавщини - емігрував до Канади ще під час Першої світової війни. Він працював стрілочником на Канадській Тихоокеанській залізниці. Білл Мосієнко народився 2 листопада 1921 року у Вінніпегу (провінція Манітоба). У родині Михайла Мосієнка було 14 дітей - 10 синів і 4 доньки.
22 березня 1952 року у легендарному нью-йоркському "Медісон Сквер Гарден" правий нападаючий Білл Мосієнко встановив неперевершений рекорд серед професіоналів: у матчі "Нью-Йорк Рейнджерс" - "Чикаго Блек Хоукс" він закинув 3 шайби за 21 секунду! Йшов третій період, в якому в рахунку вели господарі майданчика - 6:2. У цьому періоді на позначці часу 6 хвилин 09 секунд Мосієнко забиває свою першу шайбу. На позначці - 6:20 (через 11 секунд) Білл забиває другу шайбу. Ще через 10 секунд (6:30) він здійснює феноменальний хет-трик - закидає третю поспіль шайбу у ворота Лорна Андерсона за 21 секунду. Тричі результативні передачі для Білла робив інший етнічний українець, батьки якого були вихідцями з Галичини, - Гус Боднар. У підсумку "Чикаго" тоді вирвав перемогу - 7:6. Але навіть цьому колишньому суперударному українському дуету не судилося закинути у "Медісон Сквер Гардені" дві шайби протягом лише трьох секунд.
Взагалі Білл Мосієнко почав займатися хокеєм з 10-річного віку і грав майже до 40 років. Він став першим етнічним українцем, хто потрапив до легендарної Зали Слави НХЛ. До речі, українські корені мають три воротарі у Залі Слави - Террі Савчук, Джонні Бовер та Волтер Брода, який і дотепер тримає рекорд за кількістю "сухих" матчів - 115. Крім них, ще семеро польових гравців українського походження мають там своє місце: Майк Боссі (Михайло Босий), Джонні Буцик (також нащадок вихідців з Полтавщини), Білл Мосієнко, Воллі Стояновський, Бронко Хорват, Бернард Федерко і Дейл Хаверчук. Білл Мосієнко подарував для Зали Слави свою ключку, якою встановив надзвичайне досягнення: за 21 секунду він закинув три шайби! У рідному Вінніпегу, де Мосієнко прожив останні роки і помер 1994 року, є спортивна арена, названа його іменем, а на стіні одного цегляного будинку намальовано велику картину-графіті - портрет Білла з трьома шайбами у руці.
Є й багато інших хокейних світових рекордів. Найбільший рахунок: Південна Корея - Таїланд - 92:0, у цій грі Донган Сонг закинув 31 шайбу: два хет-трики він зробив менше ніж за хвилину. Але рекорда Білла Мосієнка не зміг перевершити і також не зміг закинути дві шайби за 3 секунди, як кременчужанин Яцуха. Найшвидший гол від початку матчу в НХЛ - через 5 секунд після вкидання шайби (першим це зробив Дуг Смейл 20 грудня 1981 року у матчі "Вінніпег Джетс" - "Сент-Луїс Блюз", другим - Брайан Джон Троттьє 22 березня 1984 року у матчі "Нью-Йорк Айлендерз" - "Бостон Брюїнз").
Найшвидшу результативну швидкострільність у Європі продемонстрував Пер Ольсен, який у матчі першої ліги чемпіонату Данії "Рунгстед" - "Оденсе" (14 січня 1990 року) закинув шайбу вже на 2-й секунді після початку гри. У норвезькій юніорській лізі Йорген Палмгрен Еріксен у матчі "Фріск" - "Холмен" (17 березня 1991 року) закинув 3 шайби за 10 секунд. Але навіть цей норвезький юнак не зміг закинути 2 шайби за 3 секунди - на інтервал між ними він витрачав по 5 секунд ігрового часу.
6 серпня 1982 року у матчі "Венрой Кугарс" - "Селмон Арм Ейсіз" - на першість канадської провінції Британська Колумбія - господарі майданчика забили 5 шайб за 56 секунд, але й тут інтервал між шайбами перевишував показник кременчужанина Юрія Яцухи.
Тож чи є Юрій Яцуха світовим рекордсменом з результативної швидкострільності? Звісно, ми можемо вважати нашого земляка неофіційним світовим рекордсменом, адже навіть у спеціалізованих міжнародних розділах "хокейних рекордів" не має жодного прикладу, щоб який-небудь хокеїст закидав 2 шайби за 3 секунди. А ось стати офіційним світовим рекордсменом буде досить важко. Для цього треба пройти нелегкий шлях. Для цього також потрібна воля організаторів Кубка "Чорного моря" і Федерації хокею України. Також потрібно не лише протокольний звіт, а й відео-звіт, який реально підтверджує забиття кременчужанином двох шайб протягом трьох секунд. Щоб офіційне встановлення нового світового рекорду, який уже практично не можливо перевершити, ні в кого не викликало ніяких сумнівів.

Автор: Ігор ЧЕРЧАТИЙ, www.fcvorskla.com.ua


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ
Останні коментарі

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації