Вхід | Реєстрація

Студенти «продаються» недорого

«Людина – товар на ринку праці. Треба підвищувати свою можливість бути проданим», – говорить заступник мера Віталій Малецький про молодіжний Центр праці, де студенти можуть знайти тимчасову або постійну роботу.
Сьогодні студент – товар ходовий, але з проблемами зіштовхуються як покупці, так і продавці. Роботодавці незадоволені непривабливою упаковкою, а продавці (Центр праці) і самі не в захваті від якості товару.
— Здебільшого молодь пасивна, з 20-ти претендентів на співбесіду до роботодавців доходить лише один, інші «губляться» дорогою. На жаль, серед молоді не так уже й багато серйозних зацікавлених людей, – говорить керівник Полтавського центру праці Анатолій Безпалюк. – Також велика проблема молоді в тому, що вона не може себе показати з вигідного боку, тому найближчим часом молодіжний Центр праці вчитиме, як поводитися на співбесіді, як правильно скласти резюме, щоб воно не загубилося серед безлічі заявок претендентів.
Молодіжні Центри праці зараз створені в усіх обласних центрах. У Кременчуці, наприклад, більше півроку працює філія. За цей час наді­йшло понад 200 звернень від шукачів роботи, 50 осіб змогли працевлаштуватись тимчасово і лише 10 молодих спеціалістів отримали постійну роботу. Керівник Кременчуцької філії Центру Наталія Якименко говорить, що робото­давці практично не беруть молодих спеціалістів без досвіду роботи навіть на випробувальний термін, тому знайти постійну роботу початківцям надзвичайно важко.
— Кількісні показники Кременчуцької філії молодіжного Центру праці невисокі, треба, щоб молодь отримала більше інформації про наш центр,  – зазначає керівник обласного офісу Анатолій Безпалюк.
У Полтаві такий центр почав діяти з 2002 р. За останній рік туди звернулося понад 700 молодих людей і майже 200 знайшли постійну роботу.
Найбільше молоді залучили до трудових загонів, які направляють у фермерські господарства Полтавщини на сільгоспроботи. Дуже активні та завзяті трударі полів отримали заохочення від Центру праці – поїздку до Криму. Центр планує розвивати і підприємницькі проекти для молоді віком до 35-ти років – надавати кредити на розвиток бізнесу та оренду приміщень на пільгових умовах. А для випускників вузів хочуть створити програму добровільного стажування на потенційному першому робочому місці.

Омріяні заробітки
Опитування студентів Кременчука показало, що понад 50% молоді вважають нормальною зарплату від 3 тис. грн, а кожен 5-й не погодиться на перше робоче місце з зарплатою менше, ніж 2 тис. грн. Причому переважна кількість студентів зазначає, що готова працювати на мінімальну зарплату задля отримання досвіду не більше 3-х місяців. Водночас роботодавці готові брати спеціалістів-початківців лише з випробувальним терміном, як мінімум, 3 місяці.

Скільки хоче заробляти молодь?
Анна Ліхман, студентка ВПУ-7:
— Я навчаюсь на бухгалтера. Завдяки молодіжному Центру праці знайшла тимчасову роботу промоутера. Заробіток за годину – 12-15 грн. Я вважаю, для студента це нормально.

Олег Запаренко, студент залізничного технікуму:
— Влітку я підробляв підсобником на будівництві, а під час навчання працюю промоутером. На роботу виходжу 3-4 рази на тиждень, за годину платять від 11 грн, це малувато. Я вважаю, що моя робота коштує більше.

Наталія Якименко, директор Кременчуцької філії Полтавського центру праці:
— Молодіжний Центр праці допомагає знайти як тимчасову, так і постійну роботу. Щодо зарплати, то Центр праці контролює, аби роботодавці не порушували угоди і виконували свої зобов’язання.

Автор: Лариса ГОРИСЛАВЕЦЬ, www.panorama.pl.ua


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
13 січня 2011, 17:16 | Кременчук | Фінанси
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації