Вхід | Реєстрація

Шахрай «заробив» 60 тисяч… на обіцянках

Шахрай «заробив» 60 тисяч… на обіцянках
Спритний молодик обіцяв довірливим громадянам вставити пластикові вікна, брав наперед солідний завдаток і… зникав.
28‑річний Віктор (ім’я змінено), житель одного з сіл Новосанжарського району, вирішив швидко і просто заробити грошенят. Для цього він продумав цілу злочинну схему, яка деякий час бездоганно працювала і приносила йому чималенький прибуток.
Отже, починалося все на ринку у місті Полтава. Там Віктор пропонував випадковим перехожим паперові візитки — «Встановлюємо пластикові вікна». Поруч — номер мобільного телефону. Усе просто і зрозуміло.
Проходив якийсь час і на мобільний Віктора телефонував потенційний клієнт. Молодик виїздив на місце замовлення (за час своєї злочинної діяльності він побував у кількох районах області) і проводив необхідні заміри. Аби все виглядало іще більше переконливо, Віктор навіть укладав із господарями договір, згідно якого він зобов’язувався вставити у їхньому будинку пластикові вікна. Щоправда, наївні господарі і не здогадувалися, що їх співрозмовник ніде не зареєстрований як приватний підприємець, а бланк договору Віктор, не довго думаючи, просто скачав з Інтернету.
Після підписання договору, Віктор брав із клієнтів завдаток у розмірі 70 відсотків від загальної вартості робіт. Потім їхав, обіцяючи незабаром повернутися і виконати необхідні роботи. Але час ішов, а пластикові вікна у будинках клієнтів так і не з’являлись. Стривожені люди починали непокоїтись і телефонували на номер Віктору. Той на дзвінки відповідав, обіцяв скоро виконати замовлення, але далі обіцянок справа не йшла. Тоді клієнти, зрозумівши що їх дурять, вимагали повернути назад гроші. Віктор обіцяв, але не повертав. Так тривало доти, доки один із клієнтів не звернувся до правоохоронних органів.
Міліціонери вийшли на Віктора досить швидко. Адже укладаючи договори, він вказував свої справжні паспортні дані — чи то був настільки впевненим у своїй безкарності, чи то просто недалекоглядним. Це суттєво полегшило пошуки шахрая. У ході слідства правоохоронці з’ясували, що за час своєї злочинної діяльності Віктор незаконно привласнив близько 60 тисяч гривень. На його рахунку — більше тридцяти обдурених клієнтів, одна з яких — старенька бабуся із Пристанційного Новосанжарського району. Більшість постраждалих проживають в інших районах області. Коли міліціонери поцікавились долею видурених грошей, то Віктор пояснив, що все отримане він… програвав у гральних автоматах. (Які, до речі, заборонені законодавством України і яких у Полтаві просто не повинно було б бути. — авт.).
Із наслідками злочинної діяльності сина довелося розбиратися його батькам. Аби врятувати Віктора від в’язниці, вони взяли грошовий кредит і вже повернули половині потерпілих їхні гроші. Але кримінальна справа за статтею 190 Кримінального кодексу України «Шахрайство» все таки була порушена. І тепер уже суд визначить міру покарання для нечесного ділка.
Що ж до потенційних «жертв» таких ось шахраїв, то перш ніж віддавати свої гроші незнайомій вам людині, переконайтесь, що перед вами дійсно приватний підприємець, який займається вказаним видом діяльності. Віктора правоохоронці вже відшукали, але в області діють інші шахраї, які розраховують на наївність та довірливість людей.

Автор: Володимир ПАРШЕВЛЮК, «ЕХО з регіону»


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
14 січня 2011, 17:29 | Полтава | Кримінал
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації