Вхід | Реєстрація

Полтавці взяли участь у автопробігу до Крут

Полтавці взяли участь у автопробігу до Крут
22 січня, у День Злуки, відбувся автопробіг Київ-Крути. Участь у ньому взяли близько тридцяти автомобільних екіпажів зі всієї України - учасники з обох берегів Дніпра. Зокрема, не оминули акцію і полтавці.
Тему Крут цього року вилучено зі шкільної навчальної програми, але близько ста учасників автопробігу - дорослих і дітей із Києва, Харкова, Житомира, Нетішина на Хмельниччині, Полтави, Миргорода на Полтавщині, Чернігова, Запоріжжя своєю акцією засвідчили, що пам'ять про героїв житиме.
Учасники автопробігу вклонилися символічній могилі у меморіалі пам'яті крутянців на Аскольдовій могилі в Києві. У Меморіальному комплексі «Пам'яті героїв Крут» біля станції Крути на Чернігівщині оглянули музейну експозицію, що міститься у спеціально відреставрованих вагонах поїздів 20х років. Також вони передали бібліотеці села Печі книги про період Визвольних змагань 1918-1922 років. Учасники автопробігу відвідали віднайдену могилу невідомого бійця армії УНР у селі Печі. За два роки могила не була включена ні до складу Меморіального комплексу в Крутах, ні до туристичних маршрутів. За свідченням 83-річного Івана Костюка, який оповідає зі слів своєї матері, у похованні - один із 28 українських бійців, закатованих більшовиками Муравйова. Він залишився на місці свого поховання, оскільки не був упізнаний і не знайшлося родичів, які б забрали його для перепоховання в Києві у березні 1918 року.
Володимир Кухар, засновник ГО «Українська альтернатива», зазначив, що поки влада думає, чи визнавати поховання героя таким, у якому дійсно упокоївся учасник січневого бою під Крутами, громадськість за підтримки місцевої громади повинна зробити все можливе для того, щоб це поховання було гідним чином впорядковане і вшановане. «Взагалі, країна вичерпала усі можливості політичних схем та державної корупції: лише широке громадське об'єднання знизу здатне позитивно вплинути на розвиток країни, на здійснення як невеликих проектів, так і масштабних перетворень!», - наголосив громадський активіст.
Анатолій Гайдамака, народний художник України, автор проекту меморіалу в Крутах, меморіалу пам'яті жертв Голодоморів та багатьох інших знакових меморіальних комплексів, вважає, що, хоча влада в Україні силиться відновити комуністичне бачення історії, це нічого не змінить: «Влада намагається повернути плин історії назад. Водночас, народ розчарований у політиках і партіях, які були при владі попередні п'ять років, помітна певна апатія. Але те, що люди зі всієї України самі, за власною волею і власним коштом з'їжджаються на таку акцію, додає мені впевненості, що Україна повернеться до своїх цінностей і демократичного шляху.»
Автопробіг організований Громадським об'єднанням «Українська альтернатива». Акція відбулася під гаслом Визвольних змагань «Не ридай, а добувай!»
Громадське об'єднання "Українська альтернатива" створене 4 травня 2010 року. Першими її учасниками були люди з соціальної мережі в інтернеті, які раніше не були знайомі. В ГО Українська альтернатива півтори сотні громадян, яким не байдуже, куди прямує Україна. За ними не стоять жодні політичні сили чи політики, бізнес-групи чи окремі підприємці, жодні організації. Їхня добровільна ініціатива - об'єднання представників середнього класу, які хочуть більш гідного життя для всіх.

Автор: poltavanews.com.ua, відео - Назар Гриник


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
25 січня 2011, 12:24 | Полтава | Цікаве
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ
Останні коментарі

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації