Вхід | Реєстрація

Навіщо нищили?

Навіщо нищили?
Замість ліквідованих комунальних аптек влада планує створити нові. Депутати міської ради 25 січня ухвалили рішення про припинення існування комунального підприємства «Міжлікарняна аптека № 211» шляхом його приєднання до ТОВ «Фармацевтична компанія «Провізор». Водночас всі представники міської влади наголошують на необхідності розвитку в місті мережі комунальних аптек. Навіщо закривати, коли планують відкривати?
Здавалося б, як можна приєднати комунальне підприємство до приватного? Виявляється, можна. Спеціалісти Фонду міського майна та юридичного відділу міськвиконкому, які розробляли проект, стверджують, що це єдиний законний спосіб забезпечити передачу боргових зобов’язань комунального підприємства «Міжлікарняна аптека № 211» ТОВ «ФК «Провізор». Саме для цього мерія намагалася ще торік ліквідувати комунальні аптеки.

Добрі наміри обернулися банкрутством
У другій половині 2007 р. міській владі Кременчука вдалося повернути з обласної комунальної мережі «Полтавафарм» 11 аптечних закладів, розташованих у місті, і створити на їх базі КП «Міжлікарняна аптека № 211». Тодішній міський голова Микола Глухов наголошував, що комунальні аптеки працюватимуть на благо соціально незахищених мешканців, відпускатимуть ліки пільговикам за зниженими цінами тощо.
На підтримку нового підприємства того ж року з міського бюджету було виділено майже 500 тис. грн, які пішли на ремонт приміщень та поточні витрати. У 2008 р. – ще 250 тис. грн. Потім комунальні аптеки звільнили від орендної плати за приміщення. Але підприємство працювало зі збитками, хоча раніше, у складі «Полтавафарм», аптеки були рентабельними.

Наприкінці 2008 р. мерія змінила керівника підприємства. За словами нового директора Лідії Овчаренко, їй у «спадок» дістався борг перед постачальниками ліків у розмірі 911 тис. грн. За рік роботи суму заборгованості вдалося зменшити майже вдвічі, але у грудні 2009 р. підприємство позбавляють ліцензії на продаж та виготовлення медпрепаратів і майже одразу міськвиконком ухвалює рішення про його ліквідацію. Знову змінюють директора, і з березня 2010 р. КП «Міжлікарняна аптека № 211» вже не працює. Приміщення почали готувати до передачі в оренду.
У червні 2010 р. рішенням міськ­виконкому цілісний майновий комп­лекс «МЛА № 211» шляхом проведення конкурсу був переданий в оренду полтавському підприємцю, власникові мережі «Ваша аптека» Юрію Худяку (ТОВ «ФК «Провізор»). Він зобов’язався погасити всі борги підприємства та почав щомісяця сплачувати оренду – майже 50 тис. грн, попри те, що аптеки не працювали ще кілька місяців, поки орендар відновлював у Києві втрачені ліцензії.

Примусове звільнення
Депутат міської ради Володимир Шапран був категорично проти закриття комунальних аптек, бо вважає, що торгівля медичними препаратами – дуже вигідний бізнес. На його думку, «МЛА № 211» до банкрутства довели спеціально – щоб передати приміщення аптек приватному підприємцю.
— Колишній директор Лідія Овчаренко намагалася врятувати ситуацію, але їй не дали цього зробити. Міськвиконком одразу ухвалив рішення про ліквідацію підприємства без виваженого розгляду та вивчення ситуації, – говорить депутат.
Мабуть, найбільше в цій історії постраждав трудовий колектив підприємства. Незважаючи на те, що всіх робітників обіцяли залишити працювати на своїх місцях і відповідне зобов’язання відображено у договорі про оренду приміщень з ТОВ «ФК «Провізор», новий директор комунальної мережі Вікторія Гордова змусила всіх звільнитися.
Колишні працівники «МЛА № 211» вважають, що підприємство «було захоплено приватною структурою без дотримання законодавства та за потурання попередньої міської влади».

Тривала ліквідація
КП «Міжлікарняна аптека № 211» як юридична особа продовжувало існувати дотепер. У штаті – директор та бухгалтер. Їм справно виплачувалася заробітна плата з міського бюджету за… бездіяльність. Питання ліквідації підприємства виносили на розгляд міської ради 31 серпня минулого року, проте депутати не стали його розглядати. На переконання нинішніх віце-мерів – Віктора Калашника та Андрія Погрібного, котрі у серпні 2010 р. також виступали проти ліквідації «МЛА № 211», міська рада тоді вчинила правильно, бо інакше борги комунального підприємства довелося б погашати з міського бюджету. Наразі, відповідно до рішення, ухваленого 25 січня 2011 р., погашати борги буде ТОВ «ФК «Провізор».

У чому зиск для міста?
Без ліцензії на право торгівлі й виготовлення медпрепаратів та з заблокованими банківськими рахунками підприємство працювати не могло. На зарплату працівників «МЛА № 211» отримувала дотації з міського бюджету. Представник Фонду міського майна стверджує, що ухвалене депутатами рішення позбавляє місто тягаря фінансового утримання непрацюючого підприємства, всі його борги (923 тис. грн) бере на себе правонаступник, яким стає ТОВ «ФК «Провізор», а до бюджету Кременчука справно надходить орендна плата за користування майновим комплексом – у 2011 р. очікують отримати близько 440 тис. грн без врахування індексу інфляції.
Начебто все добре і місто лише виграє від цієї передачі. Але в опонентів свої аргументи.
— Цифри, які озвучує влада – то орендна плата за приміщення 8-ми аптек, що знаходяться у найбільш привабливих місцях. За оренду всього обладнання цих аптек: холодильників, меблів тощо, місто одержує трохи більше 2 тис. грн на рік. А воно закуплено за бюджетні кошти, – говорить депутат міської ради від КПУ Володимир Шапран.

Винних знайдено
У мерії зазначають, що проти колишнього керівника КП «Міжлікарняна аптека № 211» порушена кримінальна справа за фактом розтрати бюджетних коштів та доведення підприємства до банкрутства. Але Володимир Шапран стверджує, що директор прийняла справи у такому стані від свого попередника, якого з почестями проводили на пенсію. За час її роботи підприємство встигло погасити частину заборгованості та мало перспективи, якби міськвиконком не ухвалив поспішного рішення про його ліквідацію.
З’ясувати, чи є вина у діях колишнього директора – справа правоохоронних органів та суду. Варто уваги те, що після відсторонення директора Лідії Овчаренко керівником підприємства, яке знаходилось у стадії ліквідації, призначили Вікторію Гордову, яка до того працювала… директором ТОВ «ФК «Провізор». Вже за нового керівника проводився конкурс та визначалося, хто отримає в оренду майно та приміщення комунального підприємства. Конфлікт інтересів очевидний.
Упродовж 2007-2010 рр. з міського бюджету на фінансування поточної діяльності та проведення капітальних ремонтів КП «Міжлікарняна аптека № 211» було виділено 1,043 млн грн.

От вам і турбота!
До редакції «Панорами» зателефонували обурені пацієнти однієї з лікарень Кременчука.
— У кожній лікарні зараз є аптечний кіоск, але націнки у них більші, ніж в аптеках по місту. Хто наведе в цьому лад? Я лежав у стаціонарі 7 днів, щодня витрачав у лікарняній аптеці близько 300 грн. Одного разу родичі пішли скупитися в іншій аптеці і заплатили за той же набір медпрепаратів на 40 грн менше, – обурюється кременчужанин.
На жаль, скаржник не вказав лікарні, в якій він перебував. Але, на нашу думку, це може бути приводом, аби звернути увагу на ціни в усіх лікарняних аптеках Кременчука.

Комунальним аптекам бути!
Мережу комунальних аптек у місті будуть розвивати. Про це говорить заступник міського голови Віктор Калашник.
Базовим закладом для цього стане єдина працююча комунальна аптека № 90, яка розташована по вул. Київській. У найближчих планах – створення мережі комунальних аптек у всіх лікарнях Кременчука. Мерія вже провела переговори з власником ТОВ «ФК «Провізор» щодо повернення з оренди приміщення 2-х аптек, які розташовані у міських лікарнях. Згодом аптечні пункти планують відкривати й у віддалених районах міста.
«Це єдиний шлях розвитку мережі комунальних аптек у Кременчуці. Чіплятися за «МЛА № 211» не можна, це економічно невигідно. Ми гарно завершуємо те, що знищили до нас», – говорить віце-мер.
Йому опонує депутат міськради Володимир Шапран:
— Те, про що розповідає влада, лише плани, а на сьогодні мережі комунальних аптек у місті практично немає. Кілька закладів обласного КП «Полтавафарм» не впораються з завданнями, що покладаються на комунальні аптеки, зокрема з отриманням та виготовленням медпрепаратів по безкоштовним та пільговим рецептам. Потрібно було спочатку створити депутатську комісію, в усьому розібратись, а вже потім ухвалювати це рішення.
Цього тижня сесія міської ради не підтримала пропозицію щодо створення контрольної комісії з перевірки законності та доцільності передачі в оренду цілісного майнового комплексу КП «Міжлікарняна аптека № 211». «За» проект рішення проголосувало лише 27 депутатів при необхідних 31-му.
— Вважаю, що комісію потрібно було створювати. Хоча б для того, щоб розібратись у причинах неефективної роботи комунальних підприємств Кременчука. Саме це стає у подальшому підставою для намірів влади щодо їх реформування або знищення, – зауважив депутат Олег Балим, голова постійної депутатської комісії з питань промисловості, будівництва, транспорту та зв’язку (фракція партії «Рідне місто»).

Автор: Віктор КРУК, www.panorama.pl.ua


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
27 січня 2011, 16:16 | Кременчук | Фінанси
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації