Вхід | Реєстрація

Природній газ не терпить неуважних та безпечних

Кобеляцьке УЕГГ у черговий раз нагадує та прохає суворо дотримуватися правил користування газовими приладами.
Основні правила безпечного користування газовими приладами в квартирах
1. При виникненні пожежі негайно викличте пожежну охорону за телефоном 101.
2. Місце витоку газу із газопроводу виявляється за допомогою мильного розчину. Застосовувати для цього вогонь категорично забороняється.
3. Забороняється допускати до газових приладів дітей, а також осіб, що не пройшли навчання правил користування газом.
4. Кухні та інші приміщення, де встановлені газові прилади, не дозволяється використовувати для сну. Забороняється за допомогою газових плит опалювати приміщення і сушити білизну, а також прив’язувати до газопроводів мотузки.
5. Перед розпалюванням, після включенням і періодично під час роботи опалювальних печей, колонок та інших приладів, підключених до димоходів, обов’язково перевіряйте наявність тяги. При відсутності або слабій тязі не користуйтесь газом — це смертельно небезпечно. Подальше користування газом можливе тільки після перевірки та прочистки димоходів.
6. Забороняється залишати без нагляду працюючі газові прилади.
7. Забороняється безперервна робота газової колонки більш ніж 30–40 хв.
8. При будь — яких пошкодженнях газового обладнання чи неправильного горіння газу, не чикаючи слюсаря — профілактика, звертайтесь в диспетчерську управління газового господарства за тел. 104 або 3–15–04 (але не користуйтесь телефоном у цьому приміщенні).
9.Не підключайте, не переміщайте, не замінюйте самовільно газові прилади, всі ці роботи виконуються тільки спеціалізованими підприємствами, які мають на це дозвіл та ліцензію.
Пам’ятайте! Порушення правил користування газовими приладами призводить до нещасних випадків, нерідко загрожує тяжкими наслідками.

Димові та вентиляційні канали

Згідно вимог ПБСГУ, підлягають періодичній перевірці і прочищенню:
— димові канали опалювальних печей, ємкісних водонагрівачів для опалювання і опалювальних котлів, які працюють сезонно, не рідше одного разу на рік перед початком опалювального сезону, а ті, що працюють цілий рік — 2 рази на рік (навесні і восени);
— димові канали від газових проточних і ємнісних водонагрівачів для гарячого водопостачання — не рідше одного разу на шість місяців при цегляних і комбінованих (цегляні і азбестоцементні, цегляні і керамічні) димоходах, і не рідше одного разу на рік — при металевих (з товщиною стінки не менше 3 мм), азбестоцементних, гончарних, а також димоходів, виконаних із спеціальних блоків жаростійкого бетону.
Вентиляційні канали підлягають перевірці і прочищенню одночасно з димовими.
Перевірка і прочищення димових і вентиляційних каналів оформляється актом, в якому зазначається їх стан за такими параметрами: наявність тяги, відсутність засмічення, справність оголовків. Один примірник акта повинен передаватися в УЕГГ.
Димові і вентиляційні канали на горищах, а при суміщеній поверхні — на оголовках повинні бути побілені і пронумеровані фарбою відповідно до номерів квартир. Реєстри нумерації каналів зберігаються у власників будинків, квартир, громадських будівель.
У випадку виявлення несправних димових і вентиляційних каналів, а також не придатних до подальшої експлуатації, представник організації, який виконує їх перевірку, зобов’язаний попередити власника під розписку про заборону користування газовими приладами та апаратами, негайно повідомити УЕГГ і пред’явити акт перевірки для відключення газових приладів від газопостачання.

Надання долікарської допомоги потерпілим
При всіх нещасних випадках, пов’язаних з використанням газу (вибух, пожежа, отруєння) слід зателефонувати в одну з міських служб: швидку допомогу — 103, пожежну — 101, газову — 104, міліцію — 102. Пам’ятайте! Будь-яка із цих служб повідомить решту і вони прибудуть на місце події. До прибуття «швидкої» потерпілому слід надати першу долікарську допомогу.
При опіках потерпілого слід перемістити в безпечне місце і захистити уражені місця від зовнішнього середовища  будь-якими стерильними матеріалами (бинт, марля, чисті і випрасувані простирадла, покривала, скатерті). Недопустимо очищати шкіру від прилиплого чи пригорілого одягу, розрізувати пошкоджені ділянки тіла, щоб у рану не занести інфекцію. Опіки часто супроводжуються шоком. У цьому випадку потерпілому слід дати 20 крапель зеленіна чи настойки валеріани, каву чи міцний чай. Забезпечити спокій до приїзду лікаря.
При отруєнні чадним газом і задусі до прибуття швидкої допомоги слід винести чи вивести потерпілого на свіже повітря, покласти його на рівному місці, усунувши все, що заважає диханню (розстебнути комір, при потребі пасок), дати понюхати нашатирний спирт, зробити штучне дихання. Потім тепло вкрити і стежити, щоб потерпілий не заснув.
Отже, при правильній експлуатації побутових газових приладів і дотримання вимог безпеки при користуванні газом можна запобігати аваріям і травмам людей. Завдання всіх — дотримуватися цих правил.
Крім виконання вимог безпеки користування газом слід також пам’ятати і про економію його використання.
Не допускайте, щоб працювали газові прилади без потреби, не використовуйте газові плити з метою опалення — це небезпечно.


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
27 січня 2011, 17:09 | Кобеляки | Фінанси
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації