Вхід | Реєстрація

Вечір поетеси-землячки Галини Петлюк

Вечір поетеси-землячки Галини Петлюк
20 січня у стінах Кобеляцької районної бібліотеки чарівний жіночий голос читав вірші, від яких на очах присутніх блищали сльози.
Більше години Галина Петлюк читала авторські вірші. За цей час вона жодного разу не присіла. Творчий вечір жінка присвятила своїй мамі, якої вже немає на цьому світі. Слова про матір зачепили найпотаємніші частинки душі слухачів. Коли поетеса читала вірш «А ти груші подаєш мені», присутні опускали очі, щоб сховати сльози (уривок вірша):
Я прийду до тебе на світанні
Із букетом квітів польових,
Обійму хреста  сріблясті грані,
І гірка сльоза впаде на них.
Розкажу про радощі і болі,
Про життя у рідній стороні,
Колоски налиті в чистім полі,
І лелечі зграї на стерні.

На плечах поетеси була голуба хустка, яку колись подарувала мама. Поряд турботливо облаштована полиця з вишитими рушниками, фотознімками з родинного архіву та іншими, дорогими серцю жінки речами.
Галина Михайлівна почала писати у 2005 році, після травми руки. Під час ремонту вдома пошкодила палець, який довго не загоювався. Якось, ідучи з лікарні, вона повернула не до дому, а пішла до Свято-Миколаївського храму. Отець Василій підтримав жінку, сказав, що люди зарадять її біді. Нині вона часто звертається до Бога. І якраз перед Пасхою, на Вербну неділю, вона склала свій перший вірш. Поетеса родом з Хмельниччини, але вже багато років живе в Кобеляках. Своїй другій батьківщині вона присвятила такі рядки:
Спекотно і дурно у нашому місті,
Аж страшно дивитися, що в передмісті:
Непотріб і мотлох з купами гною,
Знедолені люди бредуть чередою,
Розкидані клунки, мішки у багнюці,
Дорога, полин у цегляній пилюці.
Спекотно і млосно у нашому місті:
Горить горобина в багрянім намисті,
Контейнери повні, бродячі собаки,
Сморід і дим огорта Кобеляки.
Поезія стогне, бринить наодинці,
Але чи почують її українці?..

— Не має значення, звідки ти родом, зі сходу чи з центру, — зауважила поетеса. — Нас об’єднує любов до матері, до мови, до рідного краю.
Галина Петлюк сердечно дякувала всім, хто був причетний до свята. Працівники районної бібліотеки допомогли організувати захід, вони частували гостей пирогом, цукерками та чаєм. Марія Волошко і Лариса Черненко були ведучими вечора, а Раїса Тригубенко, Алла Горбенко виконували пісні під музичний супровід Ніни Анохіної. На заході були присутні наставники та помічники Галини Петлюк: Галина Гармаш, Олена Лашко та Тетяна Бондаревська.
На творчий вечір були запрошені старшокласники НВК № 1. Наприкінці заходу учениці Оля Півник та Тетяна Шаповал декламували власні вірші, чим викликали безліч приємних схвальних відгуків. Галина Петлюк побажала дітям поважати свою матір, бо вона найперша відчуває радість чи проблеми, що є на душі.

Автор: Любов ОНИЩЕНКО, «ЕХО з регіону»


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації