Вхід | Реєстрація

У Полтаві затримано «псевдо-міліціонера»

У Полтаві затримано «псевдо-міліціонера»
Шахрайство належить до одного з найдавніших суспільно-небезпечних діянь. З погляду юриспруденції шахрайство – це заволодіння індивідуальним майном громадян або надбання права на майно шляхом обману або зловживання довірою. З погляду ж юридичної психології під шахрайством розуміється уміле маніпулювання поведінкою людей для отримання від неї швидкого й максимального прибутку.
Більшість шахраїв мають неабиякий дар уяви, використовують вплив і вміння переконувати людей. Вони вміють себе подати, уміють добре спостерігати, використовують можливості перевтілення. Зовнішньо – це комунікабельні, балакучі люди, спроможні швидко привернути до себе увагу інших людей, зацікавити їх, увійти в довіру, створити приємне враження надійної або потрібної людини.
Деякі володіють навіть елементами своєрідного артистизму і влаштовують цілі спектаклі для досягнення злочинного результату. Для того, щоб потенційна жертва повірила в обман, шахраї вигадують й утілюють в життя своєрідний сценарій, артистично розігруючи його.
Кількість злочинів пов’язаних з шахрайським діями з кожним роком збільшується. Правоохоронці не раз повідомляли громадянам у пресі про найбільш розповсюджені  випадки таких злочинних посягань. Метикуваті шахраї, під виглядом працівників соціальних служб, контролерів електромереж чи продавців різних товарів проникають в оселю до літніх людей, заморочують їм голови та видурюють їхні заощадження.
Все нові і нові способи вигадують злочинці для отримання наживи. Нещодавно полтавських правоохоронців здивував нахаба, який «працював» у місті Полтава під виглядом працівника міліції.
Так, наприкінці минулого року до правоохоронців Октябрського райвідділу міліції міста Полтава звернулась двадцятирічна студентка одного з навчальних закладів міста. Вона розповіла про те, як її ошукав псевдо-міліціонер.
Одного дня, перебуваючи на подвір’ї навчального закладу Олена (ім’я змінено) спілкувалась з іншими студентами. У цей час до неї підійшов молодий незнайомець, який відізвав дівчину в сторону, подалі від інших. Він представився працівником міліції (якої саме служби не уточнив, та і документи при цьому не показував). Псевдо-міліціонер почав розпитувати чи не знає вона про те, хто з учнів навчального закладу може мати при собі, вживати чи торгувати наркотиками. На що дівчина відповіла, що їй про такі факти не відомо.
Через декілька хвилин пролунав дзвоник на заняття і Олена пішла до аудиторії, а хлопець залишився на вулиці. Коли вже дівчина знаходилась в аудиторії, на заняттях їй повідомили, що на вході її очікують. Олена вийшла на подвір’я та побачила того ж самого незнайомця. Хлопець почав їй розповідати, що він знайшов особу, яка збуває наркотичні засоби, але для того, щоб її затримати, потрібно придбати у нього деякі наркотики.
Недовго думаючи, «правоохоронець» попросив 150 гривень та пообіцяв обов’язково повернути після закупки. За грошима незнайомець порадив прийти до Октябрського райвідділу міліції. На дану пропозицію Олена погодилась, адже повірила йому та й прагнення допомогти міліції перевершило дівочі помисли.
Коли шахрай ввійшов у кураж, він продовжив свою історію і попросив у дівчини мобільний, бо його телефон був розряджений. Дівчина погодилась і на це. За мобільним спритник знов ж таки попрохав прийти в Октябрський райвідділ.
Отримавши від студентки телефон та гроші, хлопець подався у невідомому напрямку, а дівчина пішла назад на заняття. Через деякий час Олена з іншого мобільного номеру дзвонила на свій, але одразу слухавки ніхто не брав, а потім взагалі телефон було вимкнуто.
Дівчина зрозуміла, що напевне стала жертвою якогось вмілого шахрая. Олена прийшла до Октябрського відділу міліції, де звісно ніякого хлопця, схожого на того з ким спілкувалась, не знайшла, а тому там же і написала заяву про те, що сталося.
По даному факту правоохоронці порушили кримінальну справу за ст. 190 ч. 1 Кримінального кодексу України (шахрайство). На даний час цей злочин розкрито. «Псевдо-міліціонером» виявився 20-річний мешканець Диканьського району, який раніше вже притягувався до кримінальної відповідальності за крадіжки та наркозлочини.

Автор: Світлана Росса, помічник начальника Октябрського РВ ПМУ УМВС України в Полтавській області


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
1 лютого 2011, 15:53 | Полтава | Кримінал
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ
Останні коментарі

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації