Вхід | Реєстрація

Футбольний детектив

Футбольний детектив
Продовження.
Крім того, вже в ході перевірки Олександром Копельцем були представлені нові варіанти трудових книжок нібито прийнятих на роботу в «Покрову» інструкторів з футболу. У цьому варіанті там уже було три записи. На думку членів комісії, вони були проставлені, як кажуть, «заднім числом».
От, вивчивши всі оці висновки компетентних служб, інші документи члени комісії і прийняли рішення таємним голосуванням. Вони більшістю голосів проголосували за анулювання результатів ігор за участю жуківської команди «Авангард». Шість чоловік висловилися «за», один — «проти».
Тепер щодо закидів Олександра Копельця-старшого, який, до речі, не є ні представником «Авангарду», ні власником фермерського господарства «Покрова», у чесності заявок інших команд.
У переможця турніру — команди із Лутовинівки, документи перевірялись неодноразово. Вони здали свої заявки першими. І їх документи були оформлені зразково. Більше того, на фінальний матч Кубка району лутовинівці прибули з оригіналами громадянських паспортів. І все в них зійшлося, все було чітко.
Ідемо далі. «Буд­екс­прес» — це команда, орга­нізована підприємцем Андрієм Дубиною з метою підняття сільського футболу. Він створив команду у Кунівці, облаштував футбольне поле, придбав форму, м’ячі. І попросив, щоб йому дозволили об’єднати гравців Кунівської і Золотарівської сільських рад. Спеціально для «Будекспресу» на загальному зібранні, шляхом голосування, інструктори зі спорту зробили виключення. Він не запрошував у команду майстрів?професіоналів, він зібрав її із звичайних сільських хлопців».
Узяв участь у обговоренні конфлікту навколо «Авангарду» і Віталій Детюк, голова райради ВФСТ «Колос», він же — начальник відділу у справах сім’ї, молоді та спорту при райдержадміністрації. Віталій Олексійович, за його словами, є давнім і принциповим противником створення таких собі напівпрофесійних, а то й повністю професійних «сільських суперклубів». Це коли з’являється в селі, де можливо й десяти молодих парубків не набереться, такий собі «скоробагатько» і створює заради задоволення власних амбіцій футбольну команду. У ній грають, як правило, приїжджі «легіонери». Для місцевої молоді часто-густо не знаходиться місця навіть на лаві запасних. На думку Детюка, подібний підхід просто-напросто знищує сільський футбол, остаточно відбиває в місцевої молоді бажання займатися спортом. Як приклад, Віталій Олексійович навів історію із футбольним клубом «Жоржівка» із однойменного села, яке й не на кожній карті Полтавщини знайдеш. Прийшов дядько з мішком грошей, набрав гравців, команда почала перемагати. Але чи то результат спонсора не зовсім влаштував, чи гроші закінчилися, і він покинув команду. І зникла «Жоржівка» з футбольного краєвиду Полтавщини. Між іншим, подібним способом сформована і команда із Великої Багачки, чемпіон Полтавської області багатьох останніх років. Там теж грають виключно «легіонери». Розповів Детюк і про один цікавий спосіб, за допомогою якого заїжджих гравців роблять місцевими. Їх тимчасово приписують у сільській місцевості. І все — комар носа не підточить. Результат є, а масового розвитку футболу немає.

Учитися, вчитися і ще раз учитися
Ось такі аргументи на свою користь наводять учасники «футбольного детективу». І вони можуть викласти ще з десяток прихованих і явних «тузів» на свою користь. І задавати один одному та футбольній громадськості безліч риторичних і не зовсім запитань. Хоча висновки для себе вони зробили вже давно і абсолютно впевнені саме у своїй правоті.
Давайте і ми спробуємо задати собі та іншим кілька риторичних запитань і зробити хоча б один висновок.
А для початку згадаємо спеціально виділену цитату із Положення про чемпіонат району.
Ну грали Диндіков, Зав’ялов, можливо, й ще хтось за Велику Багачку, Кременчуцький «Водоканал», можливо й ще за когось. Ну й що з того? Де в Положенні є пункт, котрий забороняє це робити? Крім того, і Конституція, і цілий Кодекс законів про працю дають право всім, окрім держслужбовців, працювати у кількох місцях. Ну не вміє чоловік у цьому житті нічого, окрім як грати у футбол. І заробляє цим на життя у Кременчуці, Полтаві і Жуках разом узятих. І навіть якщо він має професійний контракт із солідним клубом і в той же час «розмінюється» на сільську команду. Так це виключно його проблеми. У крайньому випадку, з ним розірвуть контракт. І ще, для тих, хто забув чи не знав: кріпосне право було відмінене 150 років тому, у 1861 році.
Щодо нібито виявлених порушень у ФГ «Покрова» та згаданих його працівників. Ну й до чого тут несплата податків? У Кобеляцькому районі, крім ФГ «Покрова», є десятки, а то й сотні випадків, коли роботодавці невчасно сплачують податки і навіть заробітну плату. Це є порушенням, але це не заперечує факт трудових відносин між ними і найманими працівниками.
Ну працював Федоренко у «Покрові» і одночасно був зареєстрований у центрі зайнятості. Чи міг засновник фермерського господарства Олександр Копелець-молодший про це не знати? Міг, звичайно.
Записи у трудових книжках. Чи міг їх Копелець робити «заднім числом»? Міг, звичайно! Маючи на руках печатку і вміючи розписуватись, можна хіба ж такого накрутити. Але ж… По-перше, це потрібно довести. По-друге, хто має робити висновки про фальсифікацію документів, про порушення трудового законодавства? Нібито, суд, прокуратура та управління праці і соціального захисту. А в Кобеляцькому районі, виявляється, таким правом наділена комісія спортінструкторів. Нехай не ображаються ці глибоко шановані мною люди. Вони є справжніми фанатами своєї справи, вони робили й роблять неоціненний внесок у збереження і розвиток сільського спорту. Але ж є межі компетенції.
І знову ж, найголовніше. Де у Положенні про чемпіонат з футболу є пункти про своєчасність сплати податків і так далі і тому подібне?
І є ще один залізобетонний аргумент у Олександра Копельця, «Авангарду» і їх прихильників. Це — «Будекспрес». Йому зробили виключення. А будь-який Закон, будь-яке Положення тим і сильні, що не дають виключень нікому і ні за яких обставин. Інакше — то подвійні стандарти або «Своїм — усе, чужим — закон». Тисячу разів по-людськи можна зрозуміти Андрія Дубину і спортінструкторів. Але то — по-людськи. А по закону?
Звичайно, ніхто не збирається робити ангелом Олександра Копельця. Звичайно, можна зрозуміти футболістів інших команд, які чесно, без «підставних», «пихтіли», програвали заїжджим «зіркам». Але ж… Читаймо Положення, панове і товариші! Правий був дідусь Ленін, коли казав: «Учитися, вчитися і ще раз учитися!»
Там, у цьому Положенні — не шпарина для махінації, там — ціле провалля.
І головним зараз є питання навіть не поновлення чи остаточне скасування чемпіонства «Авангарду». А те, що робити далі. Є два шляхи. Перший — зміна Положення з урахуванням нових обставин. Можна спробувати більш детально і скрупульозно виписати норму, що регламентує участь команд у змаганнях. Але виникає небезпека того, що заявки футболістів перевірятимуть ще рік, а то й більше після закінчення змагань. І знову ж із залученням міліції, прокуратури, райдержадміністрації, податкової і ще з десятка служб. Є другий шлях. Це — навпаки повне дерегулювання. Простіше кажучи — нехай грають усі, хто бажає, і кого заявить представник команд. Тут виникає інша небезпека — потенційного знищення сільського футболу. Гратимуть одні «легіонери», а сільські хлопчаки у цей час питимуть пиво, спостерігаючи за футбольними матчами. А можливо, буде знайдене компромісне рішення, так звана «золота середина».Та у будь-якому разі вчитися і робити висновки потрібно. Грім уже прогримів. Передбачаю, що обидві сторони конфлікту висловлять бажання самостійно викласти свою думку на сторінках газети. Будь-ласка, ми надамо їм таку можливість. Як і повідомимо футбольну громадськість про рішення, прийняте щодо команди «Авангард» контрольно-дисциплінарною комісією та іншими уповноваженими на це органами. До речі, досить незрозумілою виглядає внертність районної Федерації футболу і контрольно-дисциплінарної комісії. Ці органи чомусь лише спостерігають за розвитком ситуації. А повинні б давно у неї втрутитись.
Футбольний детектив продовжується…

Автор: Ігор ФІЛОНЕНКО, «ЕХО з регіону»


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
2 лютого 2011, 15:43 | Кобеляки | Спорт і здоров'я
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації