Вхід | Реєстрація

«Не буде корів, не буде і лейкозу!»

«Не буде корів, не буде і лейкозу!»
Влада про наболіле
26-го січня відбулася чергова колегія Новосанжарської райдержадміністрації. Учасники засідання найбільше обговорювали можливі варіанти розвитку галузі тваринництва.
На початку засідання колегії Валерій Ковальов розповів присутнім про роботу з кадрами. Їх плинність останнім часом є дуже високою. Одні люди із райдержадміністрації йдуть, інші приходять їм на зміну. Пов’язано це і з приходом до влади нової політичної сили та з іншими факторами.
— «Кадри вирішують все». Раніше ми звично сміялися із цієї фрази. Тепер ми дійсно відчуваємо нестачу кваліфікованих працівників і розуміємо, наскільки правильним є це твердження, — прокоментував голова райдержадміністрації Сергій Шовкопляс.
— Раніше, за Радянського Союзу, ми ці кадри у прямому сенсі слова вирощували, — підтримав голова районної ради Володимир Левицький, — Був комсомол, потім партійна робота. Тепер це все потрібно відновлювати практично з нуля.
Також в обговоренні прозвучала думка, що плинність кадрів викликана невисокою заробітною платою держслужбовців.
— Скільки у нас середня зарплата у держслужбовця? — уточнив Сергій Шовкопляс. — 1800 «брудними»? Ну за такі гроші далеко не кожен піде працювати.
— А за 900?.. — неголосно запитав жіночий голос із задніх рядів.
Наостанок, говорячи про кадрові питання, голова РДА не забув нагадати присутнім, що на посаду начальника управління агропромислового розвитку призначений Василь Михайлик.
У питанні другому Ірина Олянич розповіла про роботу зі зверненнями громадян. Звертаються вони до різних за рівнем органів влади і найчастіше прохають матеріальної допомоги на ті чи інші потреби. Так за минулий рік комісія при РДА призначила допомогу 384 громадянам на суму 154 тисячі гривень. У обговоренні цього питання Сергій Шовкопляс зазначив, що цього року кількість звернень до райдержадміністрації збільшилась. Пояснень цьому може бути два: або у людей побільшало проблем, або ж у них зросла довіра до місцевих органів влади.
Але місцевим провладцям довіряють не всі. Тому дехто пише листи у все вищі і вищі інстанції. Практичного результату це, як правило, не дає, адже в кінці кінців лист «зверху» все одно пересилають «донизу». Та й листи ці, слід зауважити, бувають за змістом дуже і дуже цікавими. Сергій Шовкопляс запропонував прочитати кілька з них, аби продемонструвати присутнім, чого і як іноді вимагають громадяни.
— «Шановний Олександре Васильовичу (голова облдержадміністрації Удовиченко — авт.), допоможіть, будь-ласка, погасити два кредити у банках «Аваль» та «Полтавабанк». Працювати немає сил. А жити якось потрібно». Ну і так далі. Таке от прохання. Непоодиноке, до речі, — додав Сергій Шовкопляс.
З останнього питання — перспектив розвитку тваринництва у районі — доповідав перший заступник голови РДА Володимир Тараненко. Володимир Федорович широко проаналізував стан цієї галузі в районі, розповів про роботу ТОВ «Перше травня», яке єдине у районі тримає корів та займається племінною роботою. «Пройшовся» Володимир Тараненко і по такому злободенному питанню, як збирання молока у громадян.
— По-перше, люди здають молоко, як хочуть, — відзначив Володимир Федорович, — Одна у нього доливає воду, а потім досипає прального порошку. Інша приносить у відрові з написом «Для технічних потреб». Не кращим чином поводяться і закупівельники, які спочатку підіймають ціну, аби переманити до себе якомога більше селян, а потім максимально знижують її. І в результаті люди змушені здавати молоко за безцінь.
Заступник голови РДА міг би іще багато розповісти про проблеми селян, але Сергій Шовкопляс нагадав йому, що говорити треба про перспективи, а не про сьогоднішній стан. Про перспективи Володимир Тараненко говорив небагато. Мовляв, вони є, адже домашнє молоко як якісний і екологічно чистий продукт завжди буде в ціні. (У Європі — так, у нашій країні — далеко не факт. — авт.).
А тим часом поголів’я великої рогатої худоби у населення району тільки за минулий рік скоротилося на 248 голів. Про це повідомила начальник управління ветмедицини в Новосанжарському районі Зоя Ащеулова. А потім, напевно, за традицією, після сумної новини повідомила радісну — у Новосанжарському районі немає лейкозу.
— Не буде корів, не буде і лейкозу! — іронічно прокоментував Сергій Шовкопляс.
Далі голова РДА додав, що першим кроком у розвитку тваринництва є створення молочних кооперативів. Стабільна та висока ціна на молоко зробить утримання корови більш привабливим з економічної точки зору для кожного селянина.
Наприкінці засідання колегії заступник голови РДА Володимир Борт підвів підсумки конкурсу на «Кращу сільську раду». Керівництво райдержадміністрації об’їхало їх усі і таки визначило першу трійку (точніше, четвірку). Отже, І місце зайняла Галущиногреблянська сільська рада, ІІ місце — Лелюхівська, ІІІ поділили Кунцівська та Сухомаячківська. Як і обіцяв раніше Сергій Шовкопляс, переможець отримає комп’ютер, другим призом стане ксерокс, а вулиці Сухої Маячки та Кунцевого відтепер зможуть обкошувати новими мотокосами.

Автор: Володимир ПАРШЕВЛЮК, «ЕХО з регіону»


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
3 лютого 2011, 13:22 | Нові Cанжари | Суспільство
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації