Вхід | Реєстрація

З перших уст

З перших уст
Лікар-інфекціоніст Кобеляцької ЦРЛ Віра Супруненко  про профілактику гострих респіраторних захворювань:
«Перша хвиля грипу минула, друга — очікується в кінці січня — на початку лютого. Для профілактики ГРЗ потрібно дотримуватись елементарних правил: масочний режим, вологе прибирання та провітрювання приміщень, прогулянки на свіжому повітрі, загартування і, звичайно, народні методи: калина, малина з великою кількістю рідини.
Найголовнішим засобом профілактики є щеплення, 1 укол якого коштує приблизно 80 гривень. Основними медичними засобами профілактики ГРЗ є: аміксин, лавомакс, амізон, анаферон».
Запитання: протипоказання проти цих ліків є?
— можливе захворювання шлунково?кишкового тракту. Щоб цього уникнути, перед застосуванням,  слід прочитати інструкцію та побачити сертифікат на препарат.
Запитання: чим дорожчі ліки, тим вони ефективніші?
— Ні, не завжди, все залежить від чутливості організму до цих препаратів.
Запитання: антибіотики — це крайній метод в лікуванні?
— Антибіотики діють на бактерії, а не проти вірусів, тому їх призначають разом з іншими медичними препаратами.
Запитання: Чи можна в лікарні отримати ліки на пільгових умовах ?
— Якщо є медикаменти, придбані за бюджетні кошти, можна їх отримати, хоча кожен випадок розглядається окремо.
Запитання: людям віком за 80 років можна робити щеплення?
— Можна, тільки якщо немає алергії на курячий білок.
Лікар-інфекціоніст приймає кожного дня з 9 до 12 год. у кабінеті № 9 ЦРЛ.

Директор Кобеляцької міської сервісної служби Володимир Слісаренко:
«Головна задача нашої служби сьогодні — це забезпечення належного санітарного стану міста. Станом на січень 2011 року придбано 125 контейнерів для вивозу сміття, з них зламані та повністю згорілі — 3 шт., вийшло з ладу — 8, підпалені — 12 та перевернуті — 20 штук. Вивіз сміття відбувається 4 рази на тиждень по спеціальному маршруту. На сьогоднішній день з громадських місць вивезено 7555 м3 сміття на суму 383 тисячі гривень, а заборгованість населення складає 25950 гривень. На освітлення витрачено 320 тисяч гривень. Кількість ліхтарів по місту складає 800 штук.»
Запитання: чи існує розстрочка на сплату заборгованості за вивіз сміття?
— Так. Для цього потрібно заплатити частину і скласти договір по згоді сторін.
Запитання: чи існують штрафи за викид сміття не в призначених для цього місцях?
— Так. Мінімальний штраф складає 340 гривень, для керівників — 840 гривень.
Запитання: ваша служба займається обрізанням дерев?
— Це проводиться за кошти міської ради, для цього спочатку слід написати заяву і подати її до міської ради.
Запитання: існує проблема з озеленення міста. Хотілося б бачити більше квітів у місті. Це можна вирішити?
— У нас немає спеціальних служб по догляду за ними, так, як це є в Полтаві, наприклад. У цьому нам може допомогти тільки громадськість.
Запитання: з якого по який час мають працювати вуличні ліхтарі?
— з 17.00 до 24.00.
Наостанок голова ради ветеранів Живулько О. Д. подякував Володимиру Миколайовичу за освітлення та відновлення восьми плафонів біля братських могил.

Керівник сектору зв’язків із громадськістю кобеляцького РВ УМВС Віра Гомонюк:
«За минулий рік у Кобе­ляцькому районі було скоєно 405 злочинів. З них 122 тяжких та особливо тяжких. Нерозкритих за цей період залишилось 108. Торік було встановлено 257 осіб, які скоїли злочини. Зокрема 76 чоловік вчинили тяжкі злочини. У порівнянні з попереднім, 2009 роком, збільшилася кількість злочинів, вчинених неповнолітніми, групою осіб, у стані алкогольного сп’яніння. За 2010 рік зареєстровано 266 крадіжок, з яких нерозкритими залишилися 84.
З початку 2011 року скоєно 23 злочини, з них у Кобеляках — 6. Зокрема порушено дві кримінальні справи за незаконне збереження наркотиків та чотири кримінальні справи за крадіжки: власних речей з будинку, мобільного телефону з магазину, люка по вулиці Пушкіна, кролів.»
Запитання: чому в місті немає дружинників? Чому ввечері не можна побачити жодного представника міліції?
— Відносно дружинників, зауважу, все у ваших руках. Створюйте у місті громадське формування. На сьогодні по району з нами співпрацюють п’ять громадських формувань. Стосовно представників міліції. У Кобеляках працюють три дільничних. Вони виїжджають на пригоди та події по району. Крім цього вони мають ще безліч іншої роботи і все встигнути не можуть.
Запитання: чотири роки тому моя дружина взяла кредит на 1,5 тисячі гривень. Ми вже 6 тисяч віддали, але з нас і досі вимагають грошей. Чи не шарлатанство це?
— Прийдіть у райвідділ, напишіть заяву, її розглянуть. Якщо це шахрайство, винні будуть притягнуті до відповідальності.
Запитання: чому ви не сказали нічого про самогонку?
— По Кобеляцькому району викрито 75 випадків збереження самогону за минулий рік.

Помічник прокурора Кобеляцького району Олексій Кліманов:
«Функцією прокуратури є підтримання державного обвинувачення в суді, представництво громадянина або держави в суді, функція нагляду за діяльністю міліції. Працівники прокуратури не виявляють злочинців, це робота міліції, ми контролюємо як вони зробили свою роботу. Тому, якщо ваше право порушено, ви можете звернутися до прокурора з заявою, скаргою, прийти на особистий прийом. Працюємо ми з дев’ятої до вісімнадцятої години. У прокурора прийомний день — вівторок, в інші дні ви можете прийти на прийом до помічників прокурора.»
Запитання: який термін розгляду заяви, яку подали до прокуратури?
«Загальний термін розгляду заяви, якщо потрібно проводити перевірку, — тридцять днів. Якщо заява не потребує перевірки, а лише роз’яснення — п’ятнадцять днів. Якщо у питанні, яке порушено, є ознаки криміналу — заява розглядається у десятиденний строк.

Лікар-ендоскопіст Кобеляцької ЦРЛ Валентин Стукало:
«Американський письменник Марк Твен сказав, що єдиний спосіб зберегти здоров’я — це їсти те, чого не хочеш, пити те, що не любиш, і робити те, що не подобається. Я розшифрую ці слова. Людина хворіє від нервів і неповноцінного, неправильного харчування. Людина повинна завжди їсти мінімум. Не повинно бути переїдання, також варто витрачати повноцінно енергію. А ми сидимо, не ходимо, не рухаємося — із кожним днем збільшується кількість людей з надлишковою вагою. Негативні наслідки для шлунково?кишкового тракту також несуть консерванти в їжі, алкоголь.»
Запитання: якщо часто робити ендоскопію, це пошкоджує слизову оболонку шлунка?
— Ні. Уявіть собі, що ви їсте сухий хліб. Це має більший ефект, ніж ендоскопія. Протипоказань практично ніяких немає.

Автор: Підготували Дарія СТАРОСТІНА, Любов ОНИЩЕНКО, «ЕХО з регіону»


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
3 лютого 2011, 14:11 | Кобеляки | Суспільство
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації