Вхід | Реєстрація

«Та вони в мене всю ніч жруть!» - бабуся про своїх внуків

«Та вони в мене всю ніч жруть!» - бабуся про своїх внуків
Обідрані шпалери, на вікнах замість штор – старе ганчір’я, немита підлога, завалена упереміш брудним одягом і взуттям, поламаними старими іграшками та недоїдками, запах горілки та сигаретний дим, п’яні мати й бабуся. Саме таким до сьогодні був «дитячий» світ трьох малюків. Шестирічний Владик, трирічний Сашко та їхня однорічна сестричка Катруся не жили, а виживали у цих страшних умовах.
Співробітники кримінальної міліції у справах дітей спільно з працівниками міського центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді, благодійної асоціації «Світло надії» та лікарями другого дитячого поліклінічного відділення навідалися в оселю 31-річної Наталки, оскільки мали інформацію про неналежне виконання останньою обов’язків по догляду за дітьми. Перш ніж потрапити до дітей, довелося майже півгодини стукати у двері, адже дорослі мешканці квартири міцно відпочивали після розпиття спиртного. Коли ж двері нарешті відчинили, то правоохоронці й соцпрацівники побачили оселю, скоріше схожу на смітник, і трьох брудних та голих діточок серед цієї огидливості.
Наталія Олєйнікова, провідний спеціаліст Полтавського міського центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді, розповіла, що візит до цієї родини не був випадковим. «Дана родина перебуває на обліку, – говорить Наталія Леонідівна, – тому, з метою здійснення соціального інспектування, з’ясування житлово-побутових умов тощо комісією була здійснена перевірка. На момент нашого візиту було зафіксовано незадовільний санітарно-гігієнічний стан оселі, мати та бабуся були з ознаками алкогольного сп’яніння, палили. У помешканні відсутній холодильник. Діти були брудними та неодягненими.»
Малеча зовсім не злякалася сторонніх, що прийшли у їхню домівку. Вони радше йшли на контакт, без сліз та істерик погодилися на огляд лікарів. Владик, найстарший, турботливо допоміг молодшим одягтися, прихопив підгузки для сестрички, метушився, немов маленький дідуганчик, щоб ненароком не забути чогось необхідного. Його не по-дитячому серйозні оченята з довірою дивилися на цих дорослих.
Лікар Ольга Литовка відзначила, що на момент огляду діти знаходилися в антисанітарних умовах, були голодними. «Наразі діти потребують повного обстеження в межах стаціонару,» – повідомила лікар.
Учасники рейду одразу помітили, що Сашко не розмовляє, а маленька Катруся не ходить.
У той час, коли дітей відвозив автомобіль медичної служби, Наталя сиділа на кухні та разом зі своєю матір’ю й її співмешканцем їла сало і палила. На кухонному столі були розкидані брудні дитячі пляшечки, склянки з запліснявілими залишками їжі, недоїдки та сигаретні недопалки. Співмешканець бабусі мовчки палив, а потім тремтячими пальцями потушив цигарку об газову плиту й покинув там же, поряд з ще десятком недопалків.
При спілкуванні зі співробітниками кримінальної міліції у справах дітей Наталя намагалася викликати до себе співчуття та переконати, що, не зважаючи на життєві труднощі, вона є турботливою мамою. Жінка розповіла слізну історію, про те, як кілька місяців тому приїхала з Донеччини, звідки втекла від свого чоловіка, який її бив, і оселилася з дітьми у матері. Роботу не знайшла, адже усі документи залишилися вдома. Старшого сина в школу не взяли, тому що не встигли пройти медичну комісію, середній не ходить до дитячого садочка з тих самих причин. Зараз Наталя живе лише за рахунок державної допомоги на найменшу донечку, а також на гроші співмешканця матері.
На запитання правоохоронців, чому діти були ненагодовані, горе-матуся відповіла, що просто о десятій ранку вона ще спала й не встигла їх погодувати. Щоб захистити дочку у розмову втрутилася бабуся: «Та вони в мене всю ніч жруть!» – закричала ще схмеліла жінка.
«Розумієте, – продовжила виправдовуватися Наталя, – я просто не встигаю за ними прибирати. Приміром, лише вчора усе вимила, витрусила килимки, а поки я до ванної кімнати сходила, вони усе тут знову понакидали.» Дивлячись навколо, дивуєшся, як троє маленьких діточок, за якихось 5-10 хвилин встигли перетворити охайну оселю на звалище брудоти, недопалків й склянок з-під спиртного.
«Вони у мене сплять у власному ліжку,» – говорить жінка вказуючи на диван завалений брудним та рваним ганчір’ям, що, напевне, служило постільною білизною. Поруч на тумбочці в одну купу накидані ковдра, немиті тарілки, залишки соленої кільки.
Наталя запевнила, що добре годує діточок, перевагу надає м’ясним стравам. «Знаєте, – щиросердно відповіла жінка на запитання, де ж саме їдять діти, адже стола в оселі немає, – я люблю усю їжу покласти у тазик, потім сісти на дивані перед телевізором і так їсти. Дітям теж так подобається.»
Матуся переконувала, що займається розвитком і навчанням дітей, читає їм книжки. Однак продемонструвати їх так і не змогла – виявилося, що єдину книжечку діти давно порвали…
Артем Шарай, в.о. начальника кримінальної міліції у справах дітей Полтавського міського управління, розповів, що дана родина вже перебувала на обліку. Наталія раніше судима за злочини, пов’язані з наркотиками. На даний час наркотики не вживає, проте зловживає спиртними напоями.
«Наразі службою кримінальної міліції у справах дітей зібрані та направлені до прокуратури відповідні матеріали для притягнення Наталії до кримінальної відповідальності за злісне невиконання обов’язків по догляду за дітьми, - говорить Артем Шарай, - також буде ініціюватися питання про позбавлення даної особи батьківських прав.»

P.S. Під час медичного обстеження у хлопчиків значних порушень здоров’я встановлено не було. Владика та Сашка помістили до притулку для дітей «Любисток». У Катрусі ж лікарі виявили тяжке захворювання, через яке вона потребує постійного медичного догляду. «Турботлива та любляча» матуся долею дітей допоки не цікавилася.

Автор: Анна Одякова, інспектор ВЗГ УМВС України в Полтавській області


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
7 лютого 2011, 13:49 | Полтава | Суспільство
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ
Останні коментарі

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації