Вхід | Реєстрація

Незвичайні кури з Малого Кобелячка

Незвичайні кури з Малого Кобелячка
Фермер Олександр Шерешило шість років займався вирощуванням бройлерів. А цього року завіз до Новосанжарського району яйценосних курей породи тетра-Н.
Шість років тому Олександр вперше замислився про те, щоб зайнятися у Малому Кобелячку розведенням курей. Тоді свій вибір він зупинив на бройлерах. Начебто і ростуть швидко, і проблем із ними небагато — так він думав тоді.
— Але перші роки були дуже важкими, — пригадує Олександр Олександрович, — ринок збуту був неналагодженим. Та й доводилося призвичаюватися до незвичного характеру птиці.
А звикати було до чого. Кури були надзвичайно чутливими та вибагливими до світла. Якщо електроенергія у курнику вимикалася на кілька хвилин, то це ставало для його крилатих мешканців справжнім шоком. Якщо ж світла не було на протязі кількох годин, то птахів потім кілька днів доводилося виводити на попередній рівень продуктивності. Справді анекдотична ситуація пов’язана із надзвичайною лякливістю курей. Так, за словами Олександра Шерешила, одного разу зі стелі курника відірвалася і впала додолу дошка. Нікого із птахів не зачепило, але… п’ятеро з них впали замертво — померли від розриву серця.
Але з часом фермерові вдалося і до характеру птахів звикнути, і подолати проблеми перших років. Олександр Шерешило викупив у власників майнові паї та отримав у своє розпорядження два колишніх колгоспних телятники. Незабаром, після переобладнання, вони стали сучасними курниками, у яких швидко набирали вагу славнозвісні бройлери. А цього року фермер вирішив завезти і розвести у себе курей нової породи — тетра-Н.
— Ці кури відносяться до так званої м’ясо-яєчної породи і є ідеальними для домашнього утримання. Мені, наприклад, вони дещо нагадують курей старої породи полтавська глиняста, — пояснює Олександр Олександрович.
Одноденних курчат тетри він закуповував за кордоном і вони три дні їхали поїздом до нового місця проживання. Як стверджує фермер, його господарство є єдиним в Україні (!), яке цього року завезло курей саме цієї породи. Принаймні у цьому його запевнили імпортери, які, власне, і завозили птицю в Україну.
— Тетра — досить важка птиця. Курочка виростає до ваги 2,5 кг, півень — 4 кг., — говорить Олександр Шерешило, — але головна перевага цієї породи — у її високій продуктивності. Так, при правильному годуванні та утриманні продуктивність може досягати 94 відсотків. Тобто, за один день 100 курей можуть знести 94 яйця. Минулого року я вдома утримував у звичайних умовах десятьох курей цієї породи. То щодня було по 8 яєць, а іноді і по 10.
До беззаперечних переваг тетри фермер відносить і її невибагливість у їжі та легкість в утриманні. Щодо профілактичних щеплень, то їх у фермерському господарстві проводять усім «батькам». Тому їх потомство, яке підприємство, власне, і реалізує, має стійкий імунітет. Із вакцинами тут не експериментують — беруть імпортні, французькі, а щеплення проводять спеціалісти новосанжарського управління ветмедицини.
Взагалі у господарстві Олександра Шерешила все поставлено на наукову основу. Консультації фермеру щодо утримання птиці надають навіть київські вчені-птахівники. На території ферми є свій кормоцех, де готуються необхідні для птиці корми. Технологія утримання курей, як говорить сам Олександр Олександрович, вистраждана та відпрацьована роками. Можливо, саме тому нікого стороннього усередину курників не допускають. Допитливому журналістові демонструють лише пару — півня та курку, а також їх продукцію — досить крупні на вигляд яйця.
— На 161?й день курка породи тетра зносить перше яйце, — розповідає власник ферми, — І зберігає високу продуктивність протягом 260 днів. Вона буде нестися і після закінчення цього періоду, але не так продуктивно.
Уже зовсім наблизився весняно-літній період, під час якого населення масово скуповує курчат для вирощення з них домашньої птиці. Свій конкурентноздатний товар пропонує і Олександр Шерешило. На його фермі можна придбати добових курчат як бройлера, так і «Тетри». Крім цього, підприємства можуть закупити тут і добірне куряче яйце.
— Населенню ми яйця не реалізуємо, бо є імовірність, що його неправильно інкубують, а от із організаціями співпрацюємо, — говорить фермер, — із іншими фермерськими господарствами на літній період укладаємо договори, за якими допомагаємо власникам укомплектувати міні-ферму.
Якщо вас зацікавила надана інформація, то ви можете зв’язатися із Олександром Шерешилом за телефоном: (096)238–62–99 та за адресою: Новосанжарський район, с. Малий Кобелячок.

Автор: Володимир ПАРШЕВЛЮК, «ЕХО з регіону»


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
10 лютого 2011, 13:22 | Нові Cанжари | Суспільство
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації