Вхід | Реєстрація

На Полтавщині гра дітей у сніжки закінчилась криміналом

На Полтавщині гра дітей у сніжки закінчилась криміналом
Порушенням кримінальної справи по факту нанесення неповнолітньому тілесних ушкоджень середньої тяжкості закінчились нещодавно звичайні зимові розваги підлітків. Діти із декількох будинків по вулиці Кучеренка вийшли у двір погратись у сніжки. Спочатку всі разом зробили снігову фортецю, потім розділились на два «ворожі» підрозділи і почали кидати один в одного снігом. В одній із команд був дванадцятирічний Денис (ім.’я змінено) зі своїм шестирічним братом. У якийсь момент «бою» Денис побачив, як його молодшого брата один із «противників» схватив за куртку та почав тягнути до своїх позицій.
«Під час гри – говорить тринадцятирічний Ігор, - я вирішив захопити у полон когось із суперників. Найпростіше це було зробити із братом мого товариша: він ще зовсім малий і не зміг би опиратись. Я підбіг до нього та почав тягнути на свою територію». Побачивши це,  Денис кинувся на допомогу братові: він не знав, що чіпляння до малюка є лише частиною гри, тож був настроєний серйозно. Хлопець зміг вирвати брата із рук товариша, однак, після цього у його бік полетіли удари. Ігор декілька разів ударив його ногою в область тазу та наніс удар кулаком в обличчя. Юнак упав на асфальт, у нього потекла кров. Вдячний своєму захиснику шестирічний брат, допоміг йому піднятись і вони разом пішли додому.
Денис почував себе дуже погано, відчував сильні болі по всій голові, тому батьки негайно викликали швидку медичну допомогу та доправили його до дитячої лікарні. При огляді медики виявили у потерпілого перелом нижньої щелепи, закриту черепно-мозкову травму та струс головного мозку. Хлопця поклали на стаціонарне лікування. Судово-медичні експерти згодом кваліфікували отримані ушкодження, як середнього ступеня тяжкості. «У діях підлітка, який наносив удари, - говорить начальник відділу кримінальної міліції у справах дітей Київського РВ старший лейтенант міліції Олег Васюта, - вбачаються ознаки складу злочину, передбаченого частиною 1 статті 122 Кримінального кодексу України (умисне середньої тяжкості тілесне ушкодження). Дана стаття передбачає відповідальність аж до позбавлення волі на строк до трьох років. Однак, зважаючи на те, що юнакові ще не виповнилось чотирнадцяти років, до кримінальної відповідальності, згідно із законодавством, його притягувати не будуть – ми обмежимось заходами виховного характеру. Відповідати перед законом прийдеться його батькам – їх притягнуть до адміністративної відповідальності за невиконання своїх обов’язків щодо виховання дітей. Крім цього, рідні потерпілого мають право звернутись до суду із позовом про відшкодування завданої матеріальної та моральної шкоди. Дані виплати також ляжуть на плечі батьків зловмисника».
На жаль, випадків подібного бездумного застосування сили неповнолітніми, сьогодні, як кажуть, хоч відбавляй. Під час поясненнях своїх дій, більшість із підлітків говорить про те, що й подумати не могли до яких серйозних наслідків це може призвести. І говорять вони це зовсім не для того, щоб якось «загладити» свою провину, говорять вони це щиро. Надивившись бойовиків на телеекранах та відео, де «круті» хлопці наносять один одному десятки ударів і після цього з легкістю ідуть далі займатись своїми справами, неповнолітні починають вважати, що так відбувається і в реальному житті. Однак, у житті, все відбувається зовсім по-іншому: навіть один-два удари призводять до серйозних травм, за які приходиться відповідати перед Законом. Розуміння цього приходить до підлітків, на жаль, надто пізно - коли злочин уже скоєно і нічого не можна повернути назад.

Автор: Володимир Пасічко, помічник начальника Київського РВ ПМУ УМВС України в Полтавській області


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
14 лютого 2011, 16:13 | Полтава | Кримінал
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ
Останні коментарі

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації