В ході перевірок були відібрані зразки від чотирьох партій продуктів сирних плавлених, упакованих в фольгу алюмінієву («Ніжність» "Російський", "Дружба" та «Київський»). Продукцію досліджували за органолептичними, фізико-хімічними, мікробіологічними показниками та показниками безпеки. За результатами випробувань уся вона відповідала вимогам нормативних документів, а ось до самих технічних умов (ТУ), за якими виготовлялися сирні продукти, виникло чимало запитань.
Як відомо, вимоги до продукції повинні відповідати чинному законодавству та національним стандартам України. Проте, представлені ТУ, які, як з’ясувалося, були зареєстровані за межами Полтавщини, мали ряд суттєвих «прогалин». Так, у них не було зазначено, яку саме масову частку молочного та немолочного жирів повинні містити дані сирні продукти. Але виробництво продукта сирного передбачає часткову заміну молочної сировини немолочною, тому інформація про його склад та відсотковий вміст молочного і рослинного жиру повинні чітко регламентуватися нормативним документом та зазначатись на етикетці. А споживач, згідно марковання, має зробити свій свідомий вибір на користь того чи іншого товару. Саме на точність дотримання вимог, зазначених в технічних умовах, продукцію перевіряють контролюючі служби. В даному випадку проконтролювати чи відповідає відсоток рослинного жиру задокументованому виявилося неможливим.
У вищезгаданих технічних умовах «забули» про ДСанПіН 2.2.4-171-10 «Гігієнічні вимоги до води питної, призначеної для споживання людиною», затверджені наказом Міністерства охорони здоров’я України № 400 від 12.05.2010. Крім того, в одних із ТУ в розділі «Маркування» були відсутні вимоги щодо надання інформації про наявність чи відсутність генетично модифікованих організмів, що передбачено Законом України «Про безпечність та якість харчових продуктів».
Також, згідно із статтею 5 Закону України «Про молоко та молочні продукти» забороняється використання назв традиційних молочних продуктів у власних назвах продуктів та торговельних марках, якщо ці продукти виробляються з використанням сировини немолочного походження. Наприклад, «Дружба», що асоціюється у більшості з уславленим плавленим сирком з винятково молочної сировини чи «Російський», під цією назвою вже багато десятиліть виготовляється сир сичужний твердий.
До того ж, виробником продукта сирного плавленого «Київський» порушувалась періодичність контролю продукції за показниками безпеки та вмістом антибіотиків.
Як наслідок, в результаті перевірки видано 3 приписи про усунення порушень додержання стандартів, норм і правил та заборонено реалізацію всієї перевіреної продукції через невідповідність технічних умов, за якими вона виготовлялася, вимогам чинного законодавства. Усім вищезгаданим виробникам повідомлено про необхідність переглянути свої ТУ та внести до них необхідні зміни.
Подібного могло б не статися, якби виробники користувалися державними стандартами або хоча б погоджували свої технічні умови на місцях. Якщо проблема не у свідомому бажанні зекономити за рахунок якості, а підприємству просто складно розробити власні технічні умови, через брак досвіду чи необхідних знань, фахівці ДП «Полтавастандартметрологія» готові надати усі необхідні консультації, адже фонд підприємства налічує близько 24-х з половиною тисяч найменувань різних нормативних документів та увесь час оновлюється. До того ж постійно проводиться актуалізація, тобто звіряння наявних документів із змінами в чинному законодавстві. Це дозволяє задовольняти потреби суб’єктів господарської діяльності, які працюють у будь-якій галузі народного господарства. Якщо технічні умови не відповідають встановленим вимогам, в їх реєстрації буде відмовлено. Втім, краще вже зайвий тиждень попрацювати над вдосконаленням ТУ, ніж потім ставити під сумнів позитивний імідж свого підприємства.