Вхід | Реєстрація

Кобелячани втомилися панікувати?

Кобелячани втомилися панікувати?
Не встигли українці забути штучно створені ажіотажі навколо медикаментів, солі та гречки, як розійшлися чутки про зникнення з полиць магазинів борошна. Ми очікували побачити зляканих людей у довгих чергах, а натомість почули лише поодинокі випадки паніки.
У час, коли в багатьох містах країни через паніку борошно продають лише по кілограму в руки, у Кобеляках полиці магазинів переповнені борошном.
Ранком вівторка на ринок вийшло мало як покупців, так і підприємців. Але борошно все ж продавали.
— Борошно подорожчало, — розповідає продавець. — Раніше мішок коштував 175 гривень, а зараз став 190.
— Більше стали купувати за останні дні? — цікавимося.
— Так. Десь удвічі — бояться, що ще дорожче стане. Та в нас ще нічого, оптовий стримує ціни. А я чув, що он в Нових Санжарах за 230 мішок продають.
— У нас нема ніякого ажіотажу, — розповідає продавець одного з великих магазинів Кобеляк. — Новий завіз був у п’ятницю, в упаковці — 12 штук, то й досі є. Три кіло взяли, але це звичайна кількість. У нас 4.80 коштує кілограмовий пакунок, а 9.70 — двокілограмовий. Ми не продаємо розвісного борошна, може на нього більший попит.
— Як це люди не панікують? — дивується підприємець, що крамує пшеницею. — Панікують! Я сам кожен день бачу як з оптового борошно мішками тягають.
Отримавши таку інформацію, ми відвідали оптову базу. Там ми побачили наповнені полиці мішками борошна, за які ніхто не хапався і не тягнув. Утім, один з покупців припустив, що відсутність ажіотажу пов’язана не із здоровим глуздом, а з сильним морозом.
— Як тільки потеплішає, люди побіжать скуплятися, — стверджував він.
Що ж, у деяких областях з крамниць вимітають не лише борошно, але й печиво та макаронні вироби. Якщо хтось бажає допомогти підприємцям в черговий раз швидше спродатися — приєднуйтеся.


До теми:
«Трейдери очікували що уряд дасть можливість продати на експорт 15 мільйонів тонн, але такого не могло трапитися. Вони зерно притримали і таким чином з’явився недостаток пропозиції, звідти підвищений попит, а попит тягне за собою підвищення ціни», — каже начальник Головного управління з питань торгівлі у м. Києві Василь Щербенко. (24 канал новин).
«Навіть зараз, враховуючи те, що Україна має у своєму розпорядженні достатні запаси зерна, і то вдалося спровокувати так званий сплеск цін на борошно, якого, звичайно, немає. Реально ціна стабільна на борошно скрізь, і скрізь борошно є», — сказав Азаров. (Українська правда).
«Завдяки українській звичці за першої чутки скуповувати все навкруги, маленькі магазинчики розпродали запаси борошна на півроку вперед. Не в образі на ажіотаж і супермаркети.» (Тетяна Кухоцька, журналіст).
«Перша хвиля пліток про те, що борошна може нестати, організувала літніх людей. Вони похапали пакети та побігли в магазини, згадуючи Радянський Союз. А рішення супермаркерів видавати не більше двох кілограмів в одні руки, вже підняло на ноги і молодших.» (Лариса Замчина, керівник супермар­кету, Дніпропетровськ).
«Україна споживає найдешевше борошно в світі. Вищий гатунок борошна на комерційному ринку 356 доларів. Берем Росію — 404, Італія — 461 долар. Чехія — 631. У Україні внутрішню ціну на борошно стримує уряд, встановивши межу прибутків підприємств, які його виробляють. Більше того, є обмеження на вивіз та продаж збіжжя за кордон.» (Сергій Тригубенко, заступник Міністра аграрної полі­тики та продовольства України).
«Ситуація на зерновому ринку цього року і так дозволила багатьом компаніям, в тому числі зернотрейдерам, заробити надзвичайні кошти на цьому, а за рахунок такого піару, за рахунок такої масованної дезінформації в ЗМІ щодо ситуації на ринку борошна, хочуть заробити ще більше. Поки йде боротьба між торгівцями та урядовцями, українці сумлінно вишиковуються в черги та скуповують усе, що варто і не варто, боячись, що на них не вистачить. Хоча засновник сучасної економічної теорії Адам Сміт казав: «Попит завжди породжує пропозицію» (Олександр Лавринчук, заступник гендиректора Аграрного фонду).

Автор: Любов ОНИЩЕНКО, «ЕХО з регіону»


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
25 лютого 2011, 12:40 | Кобеляки | Фінанси


1. KING / 28 лютого 2011, 08:33
2. Микола Гузченко написав:
«Маячня. То ціни, наскільки я розумію, за тонну. »

До речі так, я якось і не звернув увагу. Дійсно щось "найдешевше борошно в світі", як ми бачимо на фото, ніфіга не найдешевше. То тут з двох одно - або воно таке найдешевше для українських перекупщиків, які людям потім втридорога продають, або це знову наших властьімущіх наї**** брехливими статистиками. Мені й досі не віриться що у мене середня зарплатня 2100 (по Полтавській області, за статистикою). Або я бомж і мені пора шукати таку круту роботу.
2. Водій / 1 березня 2011, 11:24
Четвертий шлях(оптимальний) - виїхати за кордон, скажімо у Данію (доглядати за поросятами), заробити грошенят, купити дітям чи собі у Києві квартиру, повернутися у Кобеляки і прикидатися бідним і нещасним, на кшталт соломяної людини або бідового бізнесмена...
Обирай
3. Водій / 2 березня 2011, 03:26
пост № "6. Водій / вчора, 11:24" не мій

Хтось дуже хоче щоб я зареєструвався, постійно підмінюючи мій нік чим попало. Оборотню розслабся, сенсу для реєстрації все одно не бачу, бо буваю тут раз на місяць, якщо не менше.
4. Микола Гузченко / 5 березня 2011, 11:11
Ок. Ось Вам мій "погляд на навколишність": маю вищу технічну освіту, прекрасно володію українською, добре - російською, задовільно - англійською мовою. Маю дві руки і дві ноги. З матеріального - є пара кросівок, джинси, дві пари шкарпеток і телефон.
Придатний до будь-якої не пильної (в прямому сенсі. Астма) роботи, котра б приносила 5000 грн на місяць і забирала б 40-45 годин на тиждень.
РОЗКРИЙТЕ МЕНІ ОЧІ.
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ
Останні коментарі

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації