Вхід | Реєстрація

Борошно повторює долю гречки

Борошно повторює долю гречки
Новий тиждень – новий дефіцит. Не встиг вщухнути «гречаний скандал», як у нас заговорили про нестачу борошна.
В українців – чергова істерика. З продуктових поличок змітають борошно. Кому вигідний ажіотаж навколо продуктів харчування? Відповідь на диво дуже проста – ми самі собі створюємо проблему.
Ажіотаж на ринку борошна надуманий, переконують високопосадовці. До того ж, влада звинуватила засоби масової інформації у розповсюдженні неправдивої інформації щодо стану продажів гречки і борошна. У продовольчих магазинах міста борошно є у вільному продажі в середньому за ціною 8–9 грн. за 2-кілограмовий пакунок. Лише в одному з магазинів воно продається по одному пакету в руки, що відразу сіє паніку серед населення. Постійні відвідувачі цього магазину, стверджують, що його власники такими оголошеннями частенько змушують людей хвилюватися.
Ціна на борошно цієї неділі на місцевому ринку піднялася на 50 коп., проте нестачі не було. Де була черга, так це біля точок продажу круп та макаронних виробів.
«Це схоже на паніку. Люди гребуть борошно, начебто завтра воно зникне з прилавків. Такий у нас менталітет. У нашого брата у генах ще й досі живе страх голоду, можливо, ми й самі в цьому не винні», - каже чоловік у черзі.
«Вчора у магазині забрала останні 2 пачки борошна. Куди воно поділося, і чому його немає у продажу, незрозуміло, - вступає в розмову жінка. - Кажуть, що в магазинах воно є, але за такими цінами їм продавати не вигідно».
«У січні - гречка, у лютому - борошно, у квітні – світло чи газ. Оголосили б увесь список із датами, аби народ знав, коли повний капець буде!» - сердито махнула рукою інша жінка.
Офіційні видання інформують, що в уряді на заяви про дефіцит борошна лише  жартують. Зерна в Аграрному фонді, кажуть, вистачить до наступного сезону з головою.
«Не буду коментувати ситуацію по всій Україні, скажу за наш район: зерна достатньо, тому на сьогодні немає підґрунтя, щоб створювати якийсь ажіотаж», – говорить Григорій Мисюра, перший заступник голови  райдержадміністрації.
Оглядачі офіційних видань кажуть, що дефіцит борошна має такі ж причини, як і дефіцит гречки - запровадження державного регулювання цін на ці харчі. Також уряд  традиційно обіцяє здешевлення кредитів для аграріїв. Є й інші ідеї. Окрім продуктових ярмарків для зниження цін на продукти уряд планує відкрити на ринках фермерські куточки, де торгуватимуть безпосередньо виробники. Ця ідея не нова, але ще жоден Кабінет Міністрів не зміг її реалізувати.
Власники магазинів «на камеру» коментувати ситуацію відмовилися.  На Інтернет-сайті одного видання ми знайшли пояснення мельників: зерно нині коштує більше, ніж торік восени, а працювати собі на збиток ніхто не хоче.
Через таку ситуацію виникає думка, що чутки про дефіцит борошна вигідні тим, хто його продає. Можливо, вони самі ініціюють появу таких чуток, щоб розпродати накопичені запаси.

Автор: Юлія Кримовська, www.bazarmedia.info


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
28 лютого 2011, 14:58 | Гадяч | Фінанси
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ
Останні коментарі

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації