Вхід | Реєстрація

Чим загрожує скасування квоти для вітчизняної музичної продукції

Чим загрожує скасування квоти для вітчизняної музичної продукції
У Верховній Раді ухвалено проект закону про скасування 50-відсоткової квоти на трансляцію в телерадіоефірі вітчизняної музичної продукції. Його ініціювала член парламентської фракції Партії регіонів Олена Бондаренко, мотивуючи тим, що «українського музичного продукту у такому обсязі, щоб вистачило на цей ефірний час, не існує».
Свою громадську позицію і категоричне неприйняття такого закону висловили полтавські музиканти, які зібралися на прес-конференції у Полтаві. Ця акція була організована спільними зусиллями громадських організацій, головою обласної організації партії «За Україну!», помічником-консультантом народного депутата В’ячеслава Кириленка Олегом Пустовгаром та лідерами гуртів «ДельТора», «Транс-Формер», «Рекоста» та «Сінгуматор» під гаслом: «Українським радіостанціям — українську музику».
Раніше норму закону виконували, запускаючи в ефір продукцію українського виробництва переважно вночі. Але і з умовою 50-відсоткової квоти на звучання в ефірі більшість вітчизняних гуртів навіть не могли дозволити собі якісно записати пісню, яка потрапила б у ротацію. Музиканти не мають гарантії, що, витративши великі кошти на запис, їх продукт візьмуть у радіоефір.
Нововведений законопроект значно ускладнить умови розвитку українських музикантів. Їхня музика не зможе «долітати» до слухачів із радіоприймачів, адже не така конкурентоспроможна, як, наприклад, російська. Це загрожує знищенням української музики взагалі.
— Цей закон не прийнятний для музичних гуртів, особливо полтавських, — говорив лідер гурту «Сінгуматор» Іван Лимаренко. — Нині доволі важко пробитися в ефір, і для таких гуртів, як наші, туди дорога закрита. За таких умов не розвиватиметься нова музика, українська музична культура занепадатиме і деградуватиме.
Жодна зі столичних радіостанцій не буде ризикувати, запускаючи в ефір «нерозкручену» пісню. Тому, щоб потрапити на ці «хвилі», потрібно вкладати музикантам власні кошти. Адже без ротації на столичних ефірах гурти так і залишаться на периферії «широковідомими у вузьких колах». Для того щоб потрапити у широкий простір українських радіостанцій, а потім і російських, необхідно пройти низку щаблів. Але саме такі українські гурти, як «Гайдамаки», «Бумбокс», «Воплі Відоплясова», «ТІК», змогли зайняти свою нішу в інформаційному просторі, знайшли прихильників.
Скасування 50-відсоткової квоти спричинить таку ситуацію, при якій музика вітчизняного виробництва (не тільки україномовна) не матиме шансу бути почутою. Щоб довести те, що в нашій країні достатньо своєї рідної музики, лідер гурту «ДельТора» Євген Янкевич згадав, що «ще 2003-го  року у Львові на одній із FM-станцій вирішили провести добовий марафон української музики. Коли він закінчився, треків залишилося ще на три!».

Автор: Ольга КОВАЛЕНКО, www.vechirka.pl.ua


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації