Вхід | Реєстрація

Реформатори - ширмачі

Для обговорення пенсійної реформи в «ЕХО» надруковано велику порівняльну таблицю, яка мені чомусь нагадала ті часи, коли я, ще будучи депутатом міськради, «вела війну» з виконкомом міськради і керівниками ККП «Водоканал» за тарифи на водопостачання. Чиновники збільшували тариф, пояснюючи, що іншого виходу немає і що він вже декілька років не підвищувався. Пропонували для розгляду декілька «варіантів» тарифу.
Члени виконкому і депутати, звісно, обирали вигідний їм варіант як «найсправедливіший» для пересічних. На повну відсутність будь-якого економічного обґрунтування тарифу ніхто уваги не звертав. У такий спосіб, користуючись ширмою «відкритості і прозорості», людей елементарно дурили. Облік добутої води і реальність витрат нікого не цікавив, мабуть, не цікавить і зараз. Необлічені втрати сягали тоді більше 50 %, в калькуляцію тарифу включалися абсурдні статті витрат, а депутати і члени виконкому переймалися лише тим, який із запропонованих їм варіантів обрати. Іншими словами, їм пропонувалося вирішити, що краще, «чума», чи «холера», замовчуючи те, що людина повинна бути здоровою. І всі з задоволенням обирали «холеру». Така методика лохотрону існує у криміналітеті дуже давно і стара, як світ. Я її вивчала ще за радянських часів, навчаючись у вищій школі міліції. Хто не вірить, може віднайти необхідні підручники і почитати. Є навіть така «професія» у кишенькових злодіїв — «ширмачі». Вони здійснюють крадіжки, користуючись відволікаючим маневром, який назвали «ширмою».
Розповіла я це для того, аби привернути увагу, що щось подібне відбувається із обговоренням пенсійної реформи. Я, наприклад, бажала б знати розмір пенсійного фонду, кількість пенсіонерів і прогноз динаміки на 10–20 років та джерела наповнення пенсійного фонду. Також потрібно пояснити не «на пальцях», а цифрами і розрахунками причину збільшення пенсійного віку, яке, до речі, суперечить Конституції України і обіцянкам про покращення життя «вже сьогодні». Але при чому тут Конституція, коли мова йде про «маленьких українців», як охрестив нас бувший Президент.
Скажете, забагато хочу. Ну так тоді нічого пересічним і мізки морочити, якщо альтернативи «реформі» немає. Коли ви плануєте сімейний бюджет, то спочатку рахуєте заробіток членів сім’ї, а потім вже вирішуєте, де відпустку проводити: на городі чи в еміратах. Так і тут: якщо приховується головне, то нічого не потрібно і обговорювати. Саме прийняття рішення грати з шулером є програшем для чесної людини — це також із кримінальної азбуки. ЗМІ приводять інформацію, що « пенсійна скарбниця наповнюється за рахунок фонду оплати праці». Якщо це так, то, я стверджую: в такому випадку наш пенсійний фонд ніколи і не наповниться, бо зарплата зменшується, а робочих місць стає все менше, при чому відбувається це або з причин некомпетентності управлінців, або навмисне. «Необлічені» прибутки олігархів постійно зростають і будуть зростати, незважаючи ні на які кризи, а навіть дякуючи їм. Криза — яке рятівне слово для «еліти». А хто її створив і кому вона вигідна? Щоб відповісти на запитання, порівняйте статки пересічних і статки олігархів до кризи і зараз. Невже осліпли? Вони нахабно жирують на своїх тусовках, демонструючи це навіть на першому національному каналі, та  ще й бажають один одному: «Борітесь і поборете». Потрібно так розуміти, що нас поборють. І таки ж поборють, якщо не порозумнішаємо.
Сама ж «еліта» стверджує: половина економіки — в тіні і виходити з тіні не збирається. Якщо з депутата-олігарха будуть хоч і увесь його депутатський заробіток відраховувати до пенсійного фонду, то нічого це не дасть. Лохотрон тут в іншому. Основні статки наших олігархів ніде не обраховуються, крім їхніх кишень. Інакше не росли б у нас мільйонери і мільярдери, як гриби після дощу, як ніде в світі. Такого у Європі, куди ми пнемося, немає. Скажете, пересічним не розібратися. Може й так. Тоді спростимо задачу. Відомо, що, за однією із «легенд», ніякий МВФ не зобов’язує їх збільшувати пенсійний вік, роблять вони це від безвиході і виключно із солідарності з країнами Європи, бо «так у всьому світі». Припустимо, погоджуюсь, але пропоную: в статті 28, де йдеться про мінімальний розмір пенсії, слова «встановлюється в розмірі прожиткового рівня», замінити словами «встановлюється в розмірі усередненої мінімальної пенсії у країнах Євросоюзу». Так буде справедливо. А що? У Європу так у Європу. Он і Президент пообіцяв вивести Україну у «двадцятку» найрозвиненіших країн. До речі, собі депутати так і зробили, опустили «планку» «елітної» пенсії приблизно до 800 євро, дальше вже ж нікуди, бо Європа сміятися з них буде. Дивного у моїй пропозиції нічого не бачу, бо ціни у нас уже майже на все більші європейських і світових. Якби моє твердження було невірним, то ніхто б не возив нам польські яблука, єгипетську картоплю і китайську гречку.
У 1991 році нам розповідали, що тільки станемо незалежні — заживемо, як у швейцаріях. Зажили, тільки не всі.
Керівника Управління Пенсійного фонду у Кобеляцькому районі прохаю мою пропозицію врахувати і направити до Головного управління Пенсійного фонду України.

Автор: Людмила Пряхіна


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
3 березня 2011, 12:47 | Кобеляки | Фінанси
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ
Останні коментарі

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації