На Полтавщині обговорювали проблеми безпечності харчових продуктів
Одним із найдієвіших механізмів недопущення на ринок небезпечної для споживачів продукції є впровадження на підприємствах систем управління безпечністю харчових продуктів НАССР (абревіатура, що в перекладі розшифровується як «Аналіз ризиків і критичні контрольні точки»). Саме про це і йшлося на семінарі «Системи НАССР як необхідність нашого часу: вимоги законодавства та досвід впровадження на підприємствах регіону», який відбувся у приміщенні державного підприємства «Полтавастандартметрологія» 3-го березня. На нього запросили представників понад 30-и підприємств області (керівників, начальників лабораторій, головних технологів, завідуючих виробництвом).
За визначенням міжнародних екпертів серед основних причин інцедентів, пов’язаних з харчуванням, переважають погана якість сировини, додавання неперевірених компонентів, перехресне забруднення інгредієнтів, недотримання технології виробництва тощо.
Систему НАССР вперше була започатковано у 1959 році в рамках космічної програми NASA при виробництві продуктів харчування для космонавтів. Вона мінімізує потенційні ризики для здоров’я споживачів шляхом ідентифікації попередження та корегування відхилень по всьому харчовому ланцюгу: від початкового виробництва до кінцевого споживача. Впровадження на виробництві систем HACCP або аналогічних систем забезпечення безпечності та якості вироблених товарів в усьому світі є документальним підтвердженням декларації виробника. У 1993 році було прийнято Директиву Євросоюзу 93/43 ЄЕС «Про гігієну харчових продуктів», яка передбачає обов’язкове застосування систем контролю, заснованих на принципах НАССР, при виробництві всіх харчових продуктів. За даними міжнародної організації із стандартизації ISO у світі налічується понад 14 тисяч підприємств, які впровадили цю систему, щороку ця цифра зростає.
Вимогу запровадити цей передовий світовий досвід декларує і Закон України «Про безпечність та якість харчових продуктів і продовольчої сировини». До того ж, 19 травня 2010 року набуло чинності доручення КМУ «Про затвердження плану першочергових заходів щодо реформування державної системи санітарного та фітосанітарного контролю». Яке, з поміж іншого, передбачає прийняття «нормативно-правових актів про посилення державного нагляду за впровадженням в обов’язковому порядку виробниками і продавцями харчових продуктів системи НАССР чи аналогічних систем забезпечення безпечності харчових продуктів.
Нині в Україні діють два стандарти, які регламентують побудову системи безпечності харчових продуктів: ДСТУ 4161-2003 та ДСТУ ISO 22000:2007. Обидва вони побудовані на принципах НАССР.
На сьогодні на Полтавщині впровадили і сертифікували в системі УкрСЕПРО систему управління безпечністю харчових продуктів 26 найбільших підприємств харчової галузі, 11 із них на відповідність ДСТУ ISO 22000:2007.
Тож учасників зібрання ознайомили з вимогами законодавства України щодо безпечності харчових продуктів, чинними стандартами стосовно систем НАССР та практикою їх впровадження в нашій державі. Присутні на семінарі отримали практичні поради та детальні рекомендації щодо етапів впровадження систем управління безпечністю харчових продуктів, вивчили досвід, набутий іншими виробниками регіону.
На завершення семінару організатори відповіли на чисельні запитання присутніх та вручили їм відповідні свідоцтва. Хочеться сподіватися, що участь в подібному заході переконає виробників не баритися із впровадженням систем управління безпечністю харчових продуктів і вони нарешті зможуть гарантувати споживачам цілковиту безпечність своєї продукції.
Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
Додати коментар
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном