Вхід | Реєстрація

Сільські лікарні з 2011 року фінансують лише з районних бюджетів

Сільські лікарні з 2011 року фінансують лише з районних бюджетів
У Полтаві на черговому засіданні економічних реформ обговорили оптимізацію галузі медицини. На сьогодні є напрацювання щодо підвищення якості та доступності медичної допомоги, ефективності використання наявних фінансових ресурсів, підвищення стандартів якості діяльності самої системи, забезпечення безпеки пацієнта.
За словами Віктора Лисака, начальника Головного управління охорони здоров'я Полтавської облдержадміністрації, в області сформували комплексний підхід до реформи всіх рівнів надання медичної допомоги населенню.
Відповідно до Програми економічних реформ на 2010-2014 роки, підготовлено та затверджено План-графік реформування галузі охорони здоров'я Полтавської області на 2010-2014 роки, який передбачає зміну мережі установ охорони здоров'я та системи фінансування, вдосконалення системи контролю якості надання медичної допомоги. Чіткий поділ рівнів надання медичної допомоги з одного боку, економія ресурсів, з іншого - підвищення кваліфікації лікарів і якості медичних послуг.
Першим етапом проведення структурних змін медичної галузі визначено оптимізацію надання первинної медико-санітарної допомоги та забезпечення її пріоритетного розвитку на засадах загальної практики-сімейної медицини, щоб наблизити медичну допомогу до пацієнта, позбавити його невиправданих витрат і заощадити час.
Розроблено і довгостроковий план підготовки необхідної кількості фахівців сімейної медицини.
Зараз в області працює 515 лікарів загальної практики-сімейної медицини, 278 закладів структурних підрозділів сімейної медицини.
Передбачається провести розмежування медичної допомоги на первинну та вторинну.
Планується створення Центрів первинної медико-санітарної допомоги. Вже відпрацьовані та продуктивно діють дві моделі економічних механізмів на первинному рівні зі стовідсотковим охопленням населення за принципом надання меддопомоги на засадах сімейної медицини в Комсомольську.
Така модель функціонує і на сільському рівні.
З 2011 року всі медичні заклади, що працюють на селі, фінансуються з районного бюджету, завдяки чому забезпечується раціональне використання наявних ресурсів. Надання медичної допомоги на вторинному рівні також потребує оптимізації у напрямку поліпшення доступності медичних послуг та їх якості, раціонального використання фінансових та кадрових ресурсів.
Згідно з розробленою методологією в області проведено оцінку потреб у медичних послугах вторинної допомоги та у ресурсах, необхідних для її надання, на рівні району, міста і області з урахуванням структури патології, показників захворюваності та смертності населення з різних причин та тенденцій розвитку демографічної ситуації.
А також визначено шляхи оптимізації, розраховано оптимальну мережу, потужність стаціонарних установ області.За попередніми розрахунками, економічний ефект від запровадження міжрайонних медичних об'єднань складе понад 4 млн. грн.
Передбачаються структурні зміни і на третинному рівні надання медичної допомоги. Уже зараз створено умови щодо сприяння наближенню високоспеціалізованої медичної допомоги жителям сільської місцевості.
Оптимізовано ліжковий фонд обласної дитячої та обласної клінічної лікарень, розширено реанімаційні відділення цих закладів. Реорганізовано надання медичної допомоги вагітним та новонародженим. У процес лікування активно впроваджуються інноваційні та інформаційні технології.
У Полтавській області створені і продовжується робота по створенню нових спеціалізованих центрів з різних медичних профілів, щоб наблизити медицину до кращих західних зразків медичного обслуговування населення.

Автор: poltavanews.com.ua


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
9 березня 2011, 09:38 | Полтавщина | Фінанси
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ
Останні коментарі

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації