Вхід | Реєстрація

Борімось і поборемо!

З корупцією в Україні борються з 1995 р., відколи був ухвалений відповідний закон. Але корупції у нас не менше, навпаки – вона проникла в усі органи державної влади і стала однією з головних загроз національній безпеці країни.

Правовий вакуум
У намаганнях створити ефективне антикорупційне законодавство наша влада дійшла парадоксу – з початку цього року в Україні виник правовий вакуум у сфері боротьби з корупцією. Старий закон з 1 січня 2011 р. втратив силу. Новий пакет із трьох антикорупційних законів, ухвалений ще у червні 2009 р., мав би набрати чинність з 1 січня 2010 р., але його вступ у дію двічі переносили, і врешті ці закони були скасовані Верховною Радою у грудні минулого року. Україна перетворилася на рай, або такий собі «офшор» для корупціонерів.
Замість скасованого пакета з трьох законів від попередньої влади наразі чинний Президент України Віктор Янукович у грудні 2010 р. вніс до Верховної Ради законопроект № 7487 «Про засади запобігання і протидії корупції», який і затвердили парламентарії в першому читанні незадовго до початку 2011 р.
Минулого тижня Верховна Рада розпочала розгляд законопроекту в другому читанні. До розгляду президентського антикорупційного законопроекту народні обранці повернуться 15 березня.

Що пропонує новий законопроект?

Згідно з проектом антикорупційного закону, держслужбовців за скоєння корупційних діянь будуть карати за всіма видами відповідальності: кримінальною, адміністративною, дисциплінарною або цивільно-правовою. Держслужбовцям-родичам забороняється працювати, підпорядковуючись безпосередньо один одному.
Державним службовцям також забороняється безкоштовно одержувати від фізичних або юридичних осіб майно та послуги, вартість яких перевищує половину мінімальної зарплати. Законопроект також передбачає обов’язкове декларування держслужбовцями своїх доходів та видатків. Отже, пояснити звідки взялася престижна автівка чи нерухомість чиновникам з їхнім рівнем офіційної зарплати відтепер буде складніше.

Критичний погляд експертів
Незважаючи на численні поправки, законопроект далекий від ідеалу, – вважають експерти та опозиційні політики. Лідер «Фронту Змін» Арсеній Яценюк говорить, що документ не передбачає реального порядку декларування видатків держслужбовців, а також не позбавляє їх можливості переписувати своє майно та доходи на родичів.
Вилучення з антикорупційного закону норми про обов’язковість декларування доходів та видатків усіма близькими людьми та родичами державного службовця, по суті, вихолощує можливість ведення ефективної боротьби з корупцією. «У нас будуть бідні держслужбовці та дуже багаті їхні діти, дружини і тещі», – говорить голова парламентського комітету з національної безпеки Анатолій Гриценко.
У законопроекті не прописана чітко й процедура конфіскації майна держслужбовця, придбаного ним у результаті корупційної діяльності.
Чи реально подолати корупцію в Україні? Фахівці переконані, що навіть найкращі закони не гарантують успіху в цій справі – окрім чіткого антикорупційного законодавства, потрібна політична воля та злагоджені дії всіх гілок влади, готовність боротися з проявами корупції на найвищих рівнях, прозорість та відкритість владних органів. І найголовніше – потрібні зміни у суспільній свідомості, неприйняття корупції кожним окремим громадянином та залучення до цієї боротьби громадських інститутів.

За досвідом – до Грузії

Грузія, колишня найкорумпованіша республіка СРСР, за останні шість років змогла подолати корупцію. У рейтингу легкості ведення бізнесу Світового банку Грузія злетіла на 11-те місце, випередивши Фінляндію, Швецію та Японію. За 6 років бідна держава перетворилася на інвестиційно привабливу країну, а рівень середньої зарплати у Грузії збільшився у 8 разів!
Історія перетворень у Грузії почалась у 2004 р., коли в країні закрили сан­епідемстанції. За ними – пожежні інспекції. Згодом були ліквідовані десятки відомств і сотні дозвільних установ. За декілька місяців країна скоротила кількість ліцензій та дозвільних документів з 1000 до 150-ти. У 2005 р. провели тотальну чистку держапарату – кількість чиновників зменшили в 20 разів, а зарплати тим, хто залишився, підняли у 15 разів! Відомий приклад з реформуванням ДАІ – за один день було звільнено весь склад однієї з найбільш корумпованих державних служб. У новостворену дорожню поліцію брали нових людей, й утворили формування, повністю очищене від корупції.

Кременчук корумпований
За повідомленням старшого помічника міського прокурора Тетяни Кулакової, у ході перевірок держорганів та органів місцевого самоврядування Кременчука в 2010 р. були встановлені випадки недодержання посадовими особами вимог чинного законодавства.
Упродовж 2010 р. прокурор міста вніс 8 подань і приписів з вимогами усунення виявлених порушень закону, за якими до 9-ти посадовців вжиті заходи дисциплінарного стягнення та впливу. На 2-х держслужбовців складені протоколи за вчинення корупційного діяння та за правопорушення, пов’язане з корупцією. Обох суд визнав винними та наклав на них адмінштрафи – по 255 грн. Крім того, на виконання вимог закону вони були звільнені з обійманих посад.
У червні 2010 р. була порушена кримінальна справа за ознаками злочину, передбаченого ч. 3 ст. 364 ККУ щодо протиправної діяльності співробітників Крюківського райвідділу міліції, які, зловживаючи службовим становищем, незаконно привласнили речові докази на суму понад 1,4 млн грн.
У червні 2010 р. у Кременчуці під час отримання хабара у сумі 5000 грн за непритягнення до кримінальної відповідальності було затримано дільничного інспектора. За ознаками злочину, передбаченого ч. 2 ст. 368 ККУ, порушена кримінальна справа.
У грудні 2010 р. до суду була передана кримінальна справа за ознаками шахрайства стосовно 8-ми громадян, які завдали державі збитків у сумі.
1,5 млн грн. Житлові афери, які проводило це злочинне угруповання, були неможливі без допомоги посадових осіб КП «Квартирне управління» та відомого в місті нотаріуса. Слідчим відділом управління боротьби з організованою злочинністю Полтавської області встановлено, що за 4 роки своєї діяльності «чорні ріелтори» провернули 14 шахрайських операцій обміну.
У лютому 2011 р. співробітники служби боротьби з економічною злочинністю упіймали на хабарі в 2000 грн завідувачку дитячого садка за влаштування дитини у дошкільний заклад.
Прізвищ хабарників та корупціонерів правоохоронці не називають.

Автор: Віктор КРУК, www.panorama.pl.ua


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
15 березня 2011, 15:43 | Полтавщина | Фінанси
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації