Вхід | Реєстрація

У чергу за правосуддям

У чергу за правосуддям
Робота кременчуцьких судiв фактично заблокована позовами дiтей вiйни, якi судяться з державою за гарантоване їм законом право на надбавку до пенсiї.
Майже щодня бiля Автозаводського та Крюкiвського районних судiв вишукується понад сотня пенсiонерiв. Щоб здати позов, дiти вiйни займають черги з 6.00. Голова Автозаводського райсуду Микола Ященко зазначає, що з початку 2011 р. кiлькiсть позовних заяв вiд дiтей вiйни рiзко збiльшилась. Упродовж двох мiсяцiв до суду здано понад 4300 таких заяв. Iнодi в день приймають по 300-400 позовiв. По кожному з них необхiдно занести данi в автоматизовану систему документообiгу, яка розподiляє справи мiж суддями. Система ж здатна обробити близько 100 судових справ на день.
— Все це створює напруження у роботi. Працiвники суду вимушенi працювати у вихiднi, залишатися пiсля роботи. Додаткове навантаження на одного суддю тiльки справами дiтей вiйни цього року становить 129 справ на мiсяць. А є ще й iншi справи, якi потрiбно розглядати,  – пояснює ситуацiю голова Автозаводського райсуду.
У Крюкiвському райсудi з початку року дiтьми вiйни подано понад 3300 позовiв. Навантаження на кожного суддю – 201 справа на мiсяць.

Закон один, але його розумiння рiзне
Пенсiонери обурюються: чому суддi Автозаводського райсуду виносять рiшення щодо виплати ццнадбавок до пенсiї дiтям вiйни лише за останнi пiвроку вiд моменту звернення до суду, тодi як у судових рiшеннях Крюкiвського райсуду цей термiн визначається в 3 роки.
«Ми живемо не лише в однiй державi, а й в одному мiстi. А рiшення судiв по одних i тих же справах рiзнi, вiдповiдно, рiзними виходять i нашi права»,  – обурюється в листi до редакцiї пенсiонерка Валентина Опацька.
— Ми розглядаємо справи вiдповiдно до ст. 99, 100 Кодексу адмiнiстративного судочинства, згiдно з якими передбачений 6-мiсячний термiн позовної давностi звернення до суду. Наша позицiя така: якщо позивач нiчим не мотивує причини свого незвернення до суду в межах термiну позовної давностi, то суд не знаходить пiдстав для поновлення цього термiну i суддя виносить рiшення про стягнення заборгованостi за 6 мiсяцiв. Такої ж позицiї дотримуються Харкiвський апеляцiйний адмiнiстративний та Вищий адмiнiстративний суди. Людина повинна довести поважнi причини пропуску процесуальних термiнiв звернення до суду, тодi рiшення може бути iншим, – пояснює ситуацiю голова Автозаводського райсуду Микола Ященко.

Проблему має вирiшити держава
— Застосування судом 6-мiсячного термiну позовної давностi призведе до того, що дiти вiйни будуть змушенi подавати свої позови кожнi пiвроку, що додатково збiльшить навантаження на суд. Безумовно, проб­лема потребує вирiшення на державному рiвнi, але й правова позицiя судiв в одному мiстi має бути однаковою, – вважає Кирило Юхно, депутат фракцiї партiї «Рiдне мiсто» у Кременчуцькiй мiськiй радi.
Нагадаємо, наприкiнцi 2010 р. фракцiя партiї «Рiдне мiсто» iнiцiювала звернення до Президента України, Верховної Ради, Кабiнету Мiнiстрiв та органiв судової влади щодо забезпечення виконання ст. 6 ЗУ «Про соцiальний захист дiтей вiйни» стосовно виплат надбавок до пенсiї дiтям вiйни у повному розмiрi. Але мiська рада не пiдтримала це звернення, бiльшiсть депутатiв просто утрималися вiд голосування, нiчим не пояснивши свою позицiю.
Аналогiчне звернення наразi виносять на розгляд Громадської ради при Полтавськiй облдерж­адмiнiстрацiї. Мiсяць тому голова ГО «Рiдне мiсто» та лiдер однойменної фракцiї у мiськiй радi Юрiй Гриценко направив листа очiльниковi обласної Громадської ради Володимиру Голубу з пропозицiєю розглянути питання виплат дiтям вiйни та звернутися до керiвництва держави щодо негайного вирiшення цiєї нагальної проблеми. Члени ради зберуться на засiдання 18 березня.

Раїса Олексiївна, дитина вiйни:
"Це знущання над лiтнiми людьми. Невже влада не може зробити так, щоб спростити цю систему? Доводиться стояти у чергах, судитись. У нашому вiцi це дуже важко."

Прийом позовних заяв вiд дiтей вiйни:
– Автозаводський райсуд  – щодня, крiм п’ятницi;
– Крюкiвський райсуд  – понедiлок, середа, п’ятниця  – з 8.00 до 11.00, вiвторок, четвер – з 13.00 до 15.00.

За допомогою – до депутата
Депутат мiської ради iз фракцiї партiї «Рiдне мiсто», юрист за фахом Олег Максак разом зi своїми помiчниками надає безкоштовнi юридичнi консультацiї дiтям вiйни, якi мешкають в його виборчому округу № 4. Прийом громадян – щодня, з 13.00 до 17.00, у гуртожитку Кременчуцького професiйного лiцею
iм. А. С. Макаренка за адресою: вул. 40 рокiв Жовтня, 8. Лише у лютому було складено 20 позовних заяв, 15 апеляцiйних скарг, 22 вимоги до управлiнь Пенсiйного фонду. Було отримано 30 рiшень суду по справах дiтей вiйни та забезпечено виконання (виплачено кошти) 30 дiтям вiйни.
Крiм того, лише минулого мiсяця було надано понад 40 юридичних консультацiй лiквiдаторам аварiї на ЧАЕС, ошуканим вкладникам кредитних спiлок, iншим мешканцям округу.
Згiдно з Законом України «Про соцiальний захист дiтей вiйни», вiд 2006 р. цi люди мають право на надбавку до пенсiї в розмiрi 30% вiд мiнiмальної пенсiї за вiком. Але держава почала забезпечувати цю пiльгу лише з 2008 р., до того ж, у неповному розмiрi. У Кременчуцi дiти вiйни почали вiдстоювати свої права ще з лiта 2007 р.
Активiсти ГО «Захист дiтей вiйни» разом з юристами ГО «Рiдне мiсто» безкоштовно допомагали пенсiонерам у складаннi судових позовiв про стягнення соцiальної допомоги. Упродовж останнiх 4-х рокiв була надана правова допомога 7 тис. громадян.

Хоч якийсь позитив
За даними Автозаводського райсуду, цього року районне управлiння Пенсiйного фонду зменшило кiлькiсть апеляцiй на судовi рiшення щодо виплат дiтям вiйни. Якщо ранiше Пенсiйний фонд оскаржував усi рiшення, то наразi – не бiльше 10%. Причина – значна кiлькiсть позовiв вiд дiтей вiйни.
Начальник Крюкiвського управлiння Пенсiйного фонду Iнна Палаженко говорить, що наприкiнцi 2010 р. до управлiння надi­йшло 1206 рiшень суду, якi набрали законної сили. За ними Пенсiйний фонд одноразово виплачує дiтям вiйни соцiальну допомогу. Всього на облiку в Крюкiвському управлiннi перебуває 8218 дiтей вiйни.

Автор: Вiктор КРУК, www.panorama.pl.ua


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
17 березня 2011, 16:17 | Кременчук | Суспільство
1. злой / 18 березня 2011, 11:04
Прежде чем подавать в суд и прибегать к помощи юристов надо подсчитать ,а стоит ли овчинка выделки.Считаем обращение к юристам -допустим сумма иска будет 5000 грн(сюда надо приложить все чеки на возмещение морального ущерба ,.Но и после того как собраны чеки надо 1.оплатить услуги юриста 20-40% от сумы иска и предоплата 50% от 40%=5000*40%=2000(гонорар юриста)от него 40%=800 грн-это предоплата.Установить виновника и оплатить пошлину в суд еще гдето гривен 300 .И что имеем вытащить на судебный процесс 2-3 тыс грн что б получить 5000. ///22.03.09 | Адвокаты и юристы | Выборы ... юриста Мы не по своей вине попали в серьезное ДТП и понесли существенный материальный ущерб //
2. Максим Кривоніс / 18 березня 2011, 11:26
   Відкрити коментар, який містить ненормативну лексику
Дітей війни на хер, дорогу внукам війни!!!
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації