Вхід | Реєстрація

«На волі краще, ніж за ґратами!»

«На волі краще, ніж за ґратами!»
Соціальні служби Новосанжарського району провели «круглий стіл» для проблемних підлітків з метою ознайомити їх із Конвенцією ООН з прав дітей. Розповідали підліткам не тільки про права, але й про обов’язки.
Спочатку психолог центру соціальних служб Світлана Глущенко ознайомила присутніх підлітків із основними тезами Конвенції ООН з прав дитини. Свою розповідь вона підкріплювала наочними ілюстраціями. Присутні, переглядаючи ці зображення, могли переконатися, що дитина має право на навчання, піклування, захист і т. д. Світлана Іванівна нагадала, що Конвенцію підтримали 191 країна світу. А з 27-го вересня 1991 року вона діє і в Україні. Під час розмови із учасниками «круглого столу» психолог зазначила, що якраз свої права більшість підлітків знають дуже добре. І у той же час зовсім не пам’ятають про обов’язки.
— Наприклад, вони забувають, що не лише мають право на освіту, але і зобов’язані ходити до школи, — нагадала Світлана Глущенко.
Варто зауважити, що троє присутніх на засіданні підлітків не лише забували про свої обов’язки, але вже й переступали межу дозволеного законом, за що вже отримали умовні ув’язнення. Тому директор районного центру соціальних служб Ігор Романець застерігав їх від вчинення повторного злочину. Адже після цього наслідки будуть не такими вже м’якими. Продовжив його думку уповноважений кримінально-виконавчої інспекції у справах дітей Олександр Єщенко.
— От ви зараз сидите поруч із нами як рівні. Маєте право голосу, маєте право ходити до школи, гуляти по волі, — звернувся уповноважений до підлітків. — А один, такий самий, як ви, за скоєння крадіжки потрапив до дитячої колонії. І у нього там зовсім інше, далеко не солодке, життя. Тому ви зайвий раз подумайте і зрозумійте, що на волі краще, ніж за ґратами!
Було що сказати і Людмилі Середі, начальнику міжрайонного відділення кримінально-виконавчої інспекції. Вона розповіла про одного підлітка з числа присутніх за круглим столом. Хлопець навчається у Андріївському будинку-інтернаті й перебуває на досить непоганому рахунку у педагогів. У інтернаті його хвалять, він завжди слухає педагогів та допомагає друзям. А от як тільки приїздить на вихідні додому, починаються проблеми. Вдома він бачить лише п’яну матір, яка заробляє на чергову пляшку. Зрозуміло, що від такого «щастя» він іде подалі — на вулицю. А там одразу потрапляє під вплив свого не дуже благополучного дружка. Саме разом із ним вони і скоїли ту крадіжку, за яку хлопчина тепер має умовний строк.
— Такій дитині краще рідше їздити додому, нехай і вихідні проведе у інтернаті, але не влізе ні в яку халепу, — звернулась до присутнього на засіданні вихователя Андріївського інтернату Людмила Середа.
Загалом протягом усього засідання «круглого столу» його неповнолітні учасники поводилися дуже стримано, чемно, і взагалі, за словами одного із працівників соціальних служб, більше нагадували «білокрилих янголяток». Шкода лише, що, потрапляючи у погане середовищу, вони дуже швидко забувають про свої обов’язки та зобов’язання. Можливо, після участі у засіданні цього «круглого столу» у них таки залишиться у голові потрібна саме їм інформація про те, як стати нормальною людиною і не опинитися по той бік Закону.

Автор: Володимир ПАРШЕВЛЮК, «ЕХО з регіону»


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
17 березня 2011, 17:25 | Нові Cанжари | Суспільство
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації