Вхід | Реєстрація

Нова небезпека для картоплі

Нова небезпека для картоплі
Весна, період підготовки та проведення висаджування другого хліба — картоплі. Для того, щоб одержати високий урожай практично всіх культур, а зокрема родини пасльонових,  необхідно підготовити насіннєвий та посадковий матеріал. Бо, як у народі кажуть, що посієш, те й пожнеш. Найперше необхідно підібрати рекомендовані регіональні сорти та гібриди, елітні та 1 репродукції. Безперечно, потрібно дотримуватися технології вирощування культур, починаючи з підготовки грунту і завершуючи боротьбою з хворобами, шкідниками та бур’янами.
На сьогодні на півдні України виявили небезпечного шкідника для картоплі та томатів — картопляну міль. Основним способом поширення шкідника є перевезення і висаджування заселених бульб. У фазах яйця, гусениці і лялечки картопляна міль може розповсюджуватися з насіннєвою та продовольчою картоплею. Найбільше міль ушкоджує картоплю. Бульби, які були пошкодженні гусеницями, погано зберігаються, сильніше вражаються хворобами, втрачають товарний вигляд і якість. На Україні картопляна міль є, в основному, шкідником картоплі. За високої щільності шкідника, урожай ранньої картоплі, який тимчасово зберігається в полі, городі або під накриттям, може бути повністю знищеним за 2–3 тижні.
Незважаючи на те, що весь ареал картопляної молі припадає на тропічні райони з сумою активних температур 4000–8000°С, за рік, в наслідок високої екологічної пластичності виду, шкідник може адаптуватися і в помірних широтах з сумою активних температур менше 4000°С. Враховуючи суму активних температур та ґрунтово-кліматичні умови України, на території країни можна виділити три зони: потенційної шкодочинності з 4–6 можливими генераціями; можливої шкодочинності, в якій може розвиватися до 3 –4 генерацій; і зону акліматизації з 2–3 генераціями. Розмножується шкідник як у полі, так і в теплих сховищах. В умовах півдня України картопляна міль у полі утворює 4–5 генерацій. Тривалість розвитку одного покоління залежить від температури і складає в природних умовах від 28 до 119 днів: при температурі 22 –26°С -закінчується за 28 –30 днів, 18 –20°С — в середньому за 47 днів і при 12–15°С — до 119 днів. У сховищі шкідник продовжує шкодити, утворюючи 1–2 генерації. Летальними температурами для усіх фаз шкідника є мінус 4°С та плюс 36°С.
Зимує у полі гусениця, яка закінчила живлення, чи лялечка під рослинними залишками у поверхневому шарі ґрунту, а в сховищі — всі стадії розвитку. Окремі особини, що залишаються в полі після збору врожаю картоплі, здатні зимувати при середньосічневій температурі повітря мінус 12°С. із гусениць і лялечок, що знаходяться в ґрунті, виживає лише 5 % популяції. Метелики вилітають ранньою весною (в кінці квітня — травні) і зустрічаються у природі до кінця жовтня — листопада. Масовий літ відбувається відразу після заходу сонця або вранці перед сходом сонця. Терміни льоту метеликів змінюються в залежності від погодних умов та пори року. Восени метелики активні вдень. Самки починають летіти на 1–2 дні раніше, ніж самці. Тривалість життя та плодючість імаго залежить від погодних умов та додаткового живлення. Середня тривалість життя імаго становить 10 –12 днів, при можливості додаткового живлення тривалість життя збільшується вдвічі. У середньому одна самка відкладає 62 –110, максимально — 400 яєць. У польових умовах самки відкладають яйця на грунт біля кормових рослин, на бульби, на нижній бік листя, іноді на черешки і стебла. Яйця картопляної молі мають досить високу стійкість до низьких температур. Залялькування відбувається в поверхневому шарі ґрунту, під бульбами або на рослині при основі черешків листків, а також в різних щілинах, на мішковині або в тарних ящиках. Кокон, зазвичай, прикритий частинками ґрунту, які прилипли до нього, залишками і екскрементами.
Основні фітосанітарні заходи полягають у проведенні ретельного огляду продовольчої картоплі. Для своєчасного виявлення вогнищ картопляної молі та встановлення їх кордонів найбільш перспективним є використання феромонних пасток. Трикутні паперові пастки з клеєм та резиновими капсулами з компонентами статевого феромону розміщують на полях з картоплею та іншими пасльоновими культурами і закріплюють на висоті ЗО- 40 см в горизонтальній площині. Заміну капсул феромону проводять через 1 –1,5 місяці. Клеєву поверхню поновлюють в міру підсихання клею. Заходами, які запобігають поширенню шкідника, є: зберігання картоплі при помірних, несприятливих для розвитку молі температурах; скошування і знищення бадилля картоплі за 5 –7 днів до його засихання; швидке і ретельне збирання і вивезення бульб з поля; застосування впродовж вегетації дозволених для використання в Україні інсектицидів.
Звертайте увагу на те, що купуєте.

Автор: Юрій Андрієнко, інспектор. Ліна Пивовар, агроном 1 категорії


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
18 березня 2011, 14:45 | Полтавщина | Суспільство
1. Водій / 19 березня 2011, 18:15
своєї грядки немає - віддав у користування сусідам, але коли була то памятаю одну річ. Пречудовий урожай виходить коли у ямку кидаєш не цілу картоплину, а лише "пятачок" з початком відростка. Більш того, чим більше картоплі вкинеш у яму (дві три бараболі як звикли багато хто), тим паскуднішим буде врожай, або він і буде задовільним, та вирощування його буде не легким. Бараболя котра вкинута у ямку неминуче має згнити, створюючи гнійник для послідуючого вроду. Багато хто помиляється припускаючи що таким чином створюється піджива. Отже якщо говорити в ідеалі, то зберігати насіннему картоплю треба так, щоб на кожній бараболі утворилосі максимум відростків (гичок по народному), щоб потім порізати її на як мога більшу кількість пятачків з гичками. Не вірите? А ви спробуйте. Посадіть поруч декілька кущиків вказаним методом, і порівняння як завжди усе докаже. Але будьте готові, що на прикінці сезону, будете рвати на собі волосся що не повірили та не посадили таким чином усю картоплю ))) Першо на перво ви багато економите на кількості насінневої картоплі.

p.s. Поверхню відрізу пятачка рекомендується обробити марганцовкою та витримати сутки перед посадкою. Хоча це рекомендація, і не є обовязковою. Та знову ж - порівняння рулит ))
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації