Вхід | Реєстрація

Реформа системи охорони здоров’я — вимога часу!

Реформа системи охорони здоров’я — вимога часу!
Незважаючи на те, що в статті 49 Конституції України задекларовано право кожного громадянина на охорону здоров’я, медичну допомогу та медичне страхування, система охорони здоров’я не забезпечує рівного безкоштовного доступу населення до якісних медичних послуг
Це виявляється у низькій якості медичних послуг, що надаються на первинному та вторинному рівнях, низькій тривалості життя населення (рівень передчасної смертності втричі перевищує аналогічний рівень країн ЄС), нерівному доступу до послуг охорони здоров’я, високому тягарі особистих витрат хворих на оплату лікування.
Причинами таких проблем є відсутність зв’язку між якістю отриманих медичних послуг й видатками та її фінансування, відсутністю мотивації медичних кадрів до якісної праці, неефективне використання бюджетних коштів на охорону здоров’я, дублювання медичних послуг на різних рівнях надання медичної допомоги.
У «Програмі економічних реформ України на 2010–2014 роки» наведено таку статистику: на 100 тис. населення в Україні припадає 5,6 лікарень, тоді як у ЄС –2,6; кількість ліжкомісць в Україні — 868 на 100 тис. населення, а в країнах ЄС – 644. 86 % бюджетних коштів, що виділяються на охорону здоров’я, йде на утримання медичних закладів (енергоносіїв) та оплату праці медичних працівників.
Щоб поліпшити якість медичних послуг державою проводиться реформа медичної сфери. Починаючи з 2005 року приймаються відповідні Укази, Постанови, розпорядження, накази. У липні 2010 року затверджено план-графік реформування галузі охорони здоров’я Полтавської області на 2010–2014 роки, згідно якого необхідно провести оптимізацію мережі закладів охорони здоров’я. У районі розроблено аналогічний план-графік, реалізацію якого вже розпочато.
Реформа в охороні здоров’я — це невідкладна проблема, яку потрібно вирішувати вже сьогодні, з метою ефективного використання коштів, що виділяються на заклади охорони здоров’я, для надання якісних медичних послуг жителям району.
Розмови щодо реформи лікувально-профілактичних закладів  породжують різні чутки навколо медичних установ нашого району. Тому адміністрацією Кобеляцької ЦРЛ проведений поглиблений аналіз функціонування лікувально-профілактичних закладів району, в тому числі Іванівської дільничної лікарні.
Іванівська дільнична лікарня обслуговує населення Іванівської, Канавської та частково Бродщинської сільських рад. Усього на цій дільниці проживає 2074 особи, в тому числі дорослих — 1688, дітей — 386. Працездатного населення — 1139, пенсіонерів — 549. За останні 3 роки населення дільниці зменшилося на 131 особу, в тому числі дітей на — 51. У підпорядкуванні Іванівської дільничної лікарні знаходяться 2 ФАПи: Павлівський і Канавський.
Згідно штатного розпису в Іванівській дільничній лікарні налічується 22,75 посад. Зокрема: 2,5 посади лікарів, на яких фактично працює 2 фізичні особи; 7,25 посад середнього медперсоналу — 7 фізичних осіб; 3,25 молодшого персоналу — 5 фізичних осіб; 8,75 іншого персоналу — 9 осіб. У стаціонарному відділенні працюють: середні медичні працівники на 2,5 посадах, молодші медичні сестри на — 2,25 посади, кухар на — 1,0 посаду.
Проведеним поглибленим аналізом використання 3–х ліжок стаціонарного відділення дільничної лікарні, встановлено, що за 2010 рік проліковано 90 хворих, в тому числі чоловіків від 60 років і старше — 10, жінок від 55 років і старше — 48. Надання стаціонарної медичної допомоги в цих закладах не відповідають вимогам стандартів надання медичної допомоги на вторинному рівні.
Для діагностування та якісного лікування хворі потребують поглибленого лабораторного обстеження, яке неможливо забезпечити в закладі. У лабораторії лікарні проводяться тільки клінічний аналіз крові, аналіз сечі загальний, крові й сечі на цукор, загальний аналіз харкотиння.
Кошти на утримання дільничної лікарні з кожним роком зростають, але забезпечується тільки виплата заробітної плати медичним працівникам та оплата спожитих енергоносіїв. У 2008 році видатки на утримання лікарні склали 368,3 тис.грн., з них 314,8 тис.грн. або 85,5 % від загального фінансування закладу склали видатки на оплату праці персоналу та енергоносіїв. До речі, 67 % бюджету Іванівської сільської ради було направлено на фінансування місцевої лікарні. За 2010 рік на заробітну плату з нарахуваннями було використано — 395 тис.грн., на медикаменти всього по лікарні (стаціонарне і поліклінічне відділення) — 6,9 тис.грн., за енергоносії — 70,7 тис.грн., в тому числі електроенергію — 10,3 тис.грн., природний газ — 60,3 тис. грн., інші комунальні послуги — 3,9 тис.грн., на харчування хворих не виділено жодної копійки. Усього на утримання Іванівської дільничної лікарні за 2010 рік використано 483 341,84 грн.
З 1 січня 2011 року відповідно до Бюджетного Кодексу України Іванівська дільнична лікарня передана на фінансування з районного бюджету. Аналіз використання енергоносіїв у лютому місяці поточного року показав, що витрати досить значні: спожито електроенергії — 6041 кВт, на суму 5482,81 грн., природного газу — 9063 м3 на суму –28 557,51 грн., хоча в приміщенні дільничної лікарні температура не перевищує 16 градусів при нормі 18–20. За той же час, набагато потужніша за наданням медичних послуг населенню Білицька міська лікарня спожила електроенергії на суму 1640, 03 грн., природного газу — на 16054,34 грн.
Перевірка технічного стану дільничної лікарні 15 березня 2011 року показала, що за добу лікарня спожила 187 куб.м газу. На цей час лікується одна хвора. У приміщенні холодно, некомфортно. За рахунок дільничної лікарні здійснюється водопостачання 20-ти особистих господарств жителів села; на робочому місці був відсутній оператор котельні.
Як показав аналіз, кошти, які виділяються на утримання дільничної лікарні, використовуються не раціонально — утримуються приміщення, а не надається якісна медична допомога. При поглибленому аналізі надання медичної допомоги хворим встановлено, що 95 % хворих, які проліковані в стаціонарному відділенні, повинні були б отримати рівноцінну медичну допомогу в денному стаціонарі та стаціонарі вдома.
Тому адміністрацією центральної районної лікарні вноситься пропозиція щодо скорочення кількості технічного персоналу та вжиття заходів з переобладнання системи енергоспоживання лікувального закладу. З метою інформування Іванівської громади про вищезазначені наміри, 11березня 2011 року проведено сходку, на якій роз’яснено, що Іванівська дільнична лікарня не закривається, а будуть вжиті заходи з її оптимізації. Зараз необхідно терміново привести штатний розпис Іванівської дільничної лікарні, в частині технічного персоналу, у відповідність з навантаженням та вимогами нормативних актів.
У жодному разі лікувальні заклади району закриватись не будуть, планується тільки їх реформування. Реформи в охороні здоров’я необхідні, вони дозволять, навіть не збільшуючи бюджетних асигнувань, направлених на охорону здоров’я, більш раціонально використовувати бюджетні кошти і домогтися кращих результатів у наданні медичної допомоги населенню.

Автор: Любов КОЛОМІЄЦЬ, заступник головного лікаря району


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
23 березня 2011, 11:42 | Кобеляки | Спорт і здоров'я
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ
Останні коментарі

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації