Вхід | Реєстрація

Злочини «вчиняє горілка», а відповідає за них людина, яка нею зловживає

Злочини «вчиняє горілка», а відповідає за них людина, яка нею зловживає
Міліцією Кременчука здійснюється комплекс профілактичних заходів, спрямованих на протидію самогоноваріння, а також виявлення та взяття на облік осіб, що зловживають спиртними напоями і ведуть антигромадський спосіб життя. Загалом ця робота лягає на плечі дільничних інспекторів міліції, які у межах своїх повноважень, забезпечують організацію профілактичної роботи з особами, що перебувають на обліках, щодо попередження вчинення з їх боку злочинів.
Більшість злочинів, що відносяться до категорії тяжких та особливо тяжких, вчиняються особами, що на момент його скоєння перебували у стані алкогольного сп’яніння. Спиртні напої стимулюють агресивність та сприяють виникнення негативних емоцій. От і виходить, що найдрібніша суперечка на ґрунті миттєво виниклих неприязних відносин, яку на тверезий розум можна було б легко владнати , призводить до вчинення злочину або заподіянню шкоди майну чи здоров’ю.
Людина, яка перебуває в стані алкогольного сп’яніння сприймає ситуацію по – іншому- не так подивився, не так повернувся, не тими словами заговорив, в пам’яті спливають давні образи, виникає миттєве бажання вияснити якісь стосунки тощо. І саме в цей момент чомусь під руки потрапляють речі, які згодом стають знаряддям скоєння злочину. А іноді й вони непотрібні, адже під впливом алкоголю в роздратованої людини з’являється диявольська фізична сила, а кулаки так і наливаються свинцем. Для того, щоб покалічити, а то й позбавити життя того, хто опиняється поруч, вистачає і цього.
Упродовж року в Кременчуці зафіксовано безліч випадків, що розвивалися за схожим сценарієм. Зустрічі знайомих людей або ж родичів, що супроводжувались вживанням спиртного, закінчувались тяжкими тілесними ушкодженнями та навіть вбивством. Очевидно, дія алкоголю посилює розбіжності у поглядах, а затуманений розум перестає контролювати вчинки, що призводить дійсно до страхітливих наслідків.
За збут самогону особа притягується до кримінальної відповідальності за ст.203 Кримінального кодексу України. А до адміністративної відповідальності - за виготовлення та зберігання самогону без мети збуту.
Проблему пияцтва лише боротьбою із самогоноварінням, звичайно, ж не подолати. Тут необхідно, вважають правоохоронці, змінювати державну політику щодо пропаганди здорового способу життя, обмеження реклами алкогольних та тютюнових виробів, внісши відповідні корективи до нормативно-правової бази держави.
Нагадаємо, що алкоголь спричиняє ще цілу низку проблем суспільного життя: захворювання, що призводять до передчасної смертності населення, зниження продуктивності праці, нещасні випадки у побуті та на виробництві, насильство в сім’ї тощо.
Кажуть, що злочини вчиняє горілка. Проте відповідати за них доводиться людині, яка нею зловживає. Тож, піднімаючи чергову чарку, замисліться над наслідками.

Автор: Тетяна Романчук, прес - офіцер КМУ УМВС України в Полтавській області


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
23 березня 2011, 14:47 | Кременчук | Кримінал
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації