Вхід | Реєстрація

Реформування ЖКГ: сьогодення і перспективи

Реформування ЖКГ: сьогодення і перспективи
22 березня на засіданні постійної комісії обласної ради з питань житлово-комунального господарства, яке вів її голова Степан Бульба, розглянуто проекти регіональної Програми реформування і розвитку житлово-комунального господарства Полтавської області на 2011-2014 роки та обласної Програми «Питна вода Полтавщини» на 2011-2020 роки.
У роботі комісії взяли участь голова обласної ради Іван Момот, перший заступник голови обласної ради Володимир Онищенко, заступник голови  обласної ради Володимир Марченко, перший заступник голови облдержадміністрації, депутат обласної ради Віктор Животенко, голова постійної комісії обласної ради з питань забезпечення законності та правопорядку Дмитро Хрістов, керівники управлінь облдержадміністрації, представники громадських організацій.
У порядку контролю депутати заслухали інформацію про виконання регіональної Програми реформування і розвитку житлово-комунального господарства Полтавської області на 2005-2010 роки. Як повідомив перший заступник начальника Головного управління житлово-комунального господарства облдержадміністрації Олександр Тонков, на сьогодні в області створено 329 об’єднань співвласників багатоповерхових будинків, що становить 6% від загальної кількості обслуговуваного житла, 7 керуючих компаній, понад 30 недержавних структур управління житлом. Відповідно до програми, на заходи з технічного переоснащення житлово-комунального господарства використано майже 545 млн. грн., у тому числі – з державного бюджету – 115 млн., з місцевих бюджетів – 305 млн., з інших джерел – більше 124 млн. грн. За ці кошти збудовано та реконструйовано мережі водопостачання та водовідведення, відремонтовано покрівлі будинків, проведено модернізацію систем теплового забезпечення, придбано 10 одиниць міського електротранспорту, здійснено ряд заходів із енергозбереження тощо. Утім, як наголосив доповідач, підприємства житлово-комунального господарства працюють із збитками, адже рівень діючих тарифів на їхні послуги, незважаючи на проведене коригування, не відповідає собівартості.
Реалізація цієї програми створила певну базу для продовження реформування житлово-комунальної галузі області. Відтак, депутати надану інформацію взяли до відома, потім розглянули та схвалили проект регіональної Програми реформування і розвитку житлово-комунального господарства Полтавської області на 2011-2014 роки.
За словами голови комісії Степана Бульби, затвердження сесією обласної ради та впровадження цієї програми має забезпечити стабільну роботу житлово-комунального господарства області, сприятиме реалізації кінцевої мети реформи – наданню якісних житлово-комунальних послуг за доступною ціною.
Також було розглянуто ще одну, не менш важливу для життєдіяльності територіальних громад обласну програму – «Питна вода Полтавщини» на 2011-2020 роки, метою якої є покращення забезпечення населення області якісною питною водою, підвищення ефективності та надійності функціонування водопровідно-каналізаційного господарства, охорона та раціональне використання джерел питного водопостачання. Виконання програми дасть можливість упорядкувати зони санітарної охорони джерел питного водопостачання, збудувати нові та реконструювати наявні каналізаційні очисні споруди, водопровідні та каналізаційні мережі з застосуванням сучасних технологій, матеріалів та обладнання; придбати та встановити станції доочищення питної води на системах централізованого водопостачання в проблемних регіонах.
Загалом на виконання програми «Питна вода» планується залучити понад 389 млн. грн. - з державного, місцевих бюджетів, позабюджетних джерел.
Обговорюючи питання, голова обласної ради Іван Момот зауважив на необхідності інформування громадськості про ситуацію в житлово-комунальній галузі області, кроки влади до її поліпшення; заступник голови обласної ради Володимир Марченко вніс пропозицію конкретизувати заходи програми «Питна вода Полтавщини» на 2011-2020 роки, визначити обсяги фінансування по обласному, міських та районних бюджетах.
Про фінансовий стан та результати роботи за 2010 рік КП «Полтававодоканал», заходи щодо їх покращення та підвищення якості послуг із водопостачання та водовідведення доповів виконуючий обов’язки генерального директора підприємства  Андрій Іванішин. На сьогодні це стратегічне для області підприємство перебуває у вкрай  важкому фінансовому стані. Його кредиторська заборгованість становить 50 млн. грн. та продовжує зростати.
За прогнозами фахівців, у 2011 році «Полтававодоканал» отримає 119 млн. грн. доходів, при цьому його мінімальні видатки складуть близько 140 млн. грн.
Як зазначив перший заступник голови облдержадміністрації, депутат обласної ради Віктор Животенко, виконання судового рішення про примусове стягнення заборгованості з КП «Полтававоканал» може привести до непередбачуваних наслідків – арешту рахунків підприємства, зупинення роботи аварійних служб, технологічної катастрофи.
Наразі комісія рекомендувала підтримати виділення за рахунок вільних залишків загального фонду обласного бюджету 2 млн. грн. на поповнення статутного фонду КП «Полтваводоканал», майже 2 млн. грн. із фонду охорони навколишнього природного середовища області на реконструкцію та аварійно-відновлювальні роботи каналізаційного колектору у Полтаві.
Адміністрації «Полтваводоканалу» рекомендовано протягом місяця розробити та надати на розгляд комісії заходи по виведенню підприємства з фінансової кризи.
Окрім цього, на пропозицію голови комісії Степана Бульби  рекомендовано внести на розгляд сесії обласної ради звернення до депутатів Полтавської міської ради щодо розроблення міської програми «Питна вода», якою передбачити відповідне фінансування КП «Полтававодоканал».
У ході засідання комісія погодила клопотання Полтавського обласного комунального виробничого підприємства теплового господарства «Полтаватеплоенерго» щодо дозволу на отримання кредитних ресурсів, розглянула напрямки використання вільного залишку коштів загального фонду обласного бюджету за станом на 1 січня 2011 року, звернення до комісії.

Автор: Полтавська обласна рада


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
23 березня 2011, 16:43 | Полтавщина | Фінанси
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації