Вхід | Реєстрація

Служба зайнятості сприяє працевлаштуванню, а не створює нові робочі місця

Служба зайнятості сприяє працевлаштуванню, а не створює нові робочі місця
Відбулася чергова зустріч міського ветеранського активу з керівниками служб. Цього разу говорили про безробіття та пільги для інвалідів.
Директор Кобеляцького районного центру зайнятості Наталія Хейлик:
— Служба зайнятості сприяє працевлаштуванню, а не повинна працевлаштовувати. Ми не створюємо нових робочих місць. За 2010 рік скористалися послугами нашої служби 3814 громадян. Зараз на обліку перебувають1805 чоловік, 305 з них — кобелячани. У 2010 році на такий же час було 1503 безробітних. Не користуються попитом такі спеціальності, як юристи, економісти, вчителі, агрономи. Не вистачає людей з робітничих спеціальностей: електрик, токар та ін. Послуги, що надаються у нашій службі, поділяються на активні та пасивні. Пасивні — це виплати по безробіттю, активні — працевлаштування, стажування на підприємствах, курси підвищення кваліфікації та здобуття нової професії. З початку 2011 року працевлаштовано 154 громадян, з них 39 — кобеляцьких жителів. Виплачена одноразова допомога по безробіттю для організації безробітними підприємницької діяльності трьом особам. До того часу, доки не з’явиться підходяща робота, ми пропонуємо оплачувані громадські роботи. У минулому році цією пропозицією скористалося 165 чоловік, з них майже кожен п’ятий згодом знайшов роботу. Також служба зайнятості проводить стажування на виробництві, 99 % громадян після навчання здобувають роботу. Ми навчаємо на конкретне робоче місце. У 2010 році створено 528 робочих місць, ліквідовано 544. У 2011 році, створено — 210, ліквідовано 103. Служба зайнятості співпрацює з вакансіями всієї України.»
Запитання: як здійснюється одноразова виплата по безробіттю для організації безробітним підприємницької діяльності?
— Ця виплата здійснюється в розмірі річної суми допомоги по безробіттю. Для розгляду цього питання безробітний подає заяву про надання допомоги до центру зайнятості, бізнес-план і направляється на двотижневі курси. Після чого проводиться засідання комісії, реєстрація особи як приватного підприємця. Якщо на протязі двох років підприємницька діяльність припиниться, підприємець повертає ці кошти.
Запитання: скільки складає одномісячна виплата по безробіттю?
—Усе залежить від страхового стажу. До двох років — 50 %, від 2 до 6 років — 55 %, 6–10 років — 60 %, понад 10 років — 70 %. У середньому — 679 гривень.
Начальник Кобеляцького районного відділу юстиції Полтавської області Надія Коваленко:
— Ветеранами праці визнаються громадяни, які працювали на підприємствах, в установах, організаціях, об’єднаннях громадян, фізичних осіб, мають стаж роботи 40 років — для чоловіків і 35 років — для жінок і вийшли на пенсію. Пільги ветеранам праці:
Першочергове безплатне зубопротезування; переважне право на забезпечення санаторно-курортним лікуванням, а також на компенсацію вартості самостійного санаторно-курортного лікування; першочергове обслуговування в лікувально-профілактичних закладах, аптеках та першочергова госпіталізація; звільнення від плати за землю та сплати земельного податку; переважне право на встановлення домашніх телефонів.»
Запитання: для учасників війни є пільги на лікування в санаторіях?
— Так. Тільки за направленням медичного закладу.
Запитання: які є пільги для інвалідів?
— Амбулаторне лікування, що оплачується 50 % від вартості. Для інвалідів І, ІІ групи по зору передбачено безоплатне користування радіоточкою
Детальну інформацію можна знайти на сайті Кобеляцького управління юстиції www.kobelyaky.just.pl.ua

(Із рубрики зустрічів Ради ветеранів)

Автор: Дарія СТАРОСТІНА, «ЕХО з регіону»


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
25 березня 2011, 12:25 | Кобеляки | Суспільство
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації