Вхід | Реєстрація

Солодка згуба молоді

Солодка згуба молоді
Кількість наркозалежних зростає у всьому світі, у тому числі і в Україні. Наркоманія, на думку спеціалістів, давно набула ознак епідемії. Це, насамперед, проблеми молоді, і їй необхідно усвідомити, що вживання наркотиків не просто шкодить здоров’ю людини, а й знищує та вбиває її
Дослідження показали, що середній вік початку прийому наркотиків — 13–15 років, а в деяких містах нашої країни ще менший — 9–13 років. І це не просто пустощі, не просто проведення вільного часу в товаристві друзів, а небезпечна хвороба. Не кожному вдається вирватись з полону цієї згуби, яка може призвести до смерті в молодому віці. Торгівля наркотичними засобами дає величезні прибутки, хоча мало хто звертає увагу на те, що зберігання, транспортування наркотиків і торгівля ними суворо карається законом.
Помічник прокурора Кобеляцького району Сергій Титаренко про ситуацію в районі:
— Протягом 2010 року в Кобеляцькому районному суді було розглянуто 6 кримінальних справ за статтею 307, частиною ІІ — незаконне виробництво, виготовлення і придбання наркотичних засобів з метою збуту. За цими кримінальними справами працівниками міліції проводилася слідча дія — оперативна закупка. Це складний процес, адже спочатку знаходять особу, яка за мічені спеціальним барвником гроші купує наркотичні засоби і віддає їх працівникам міліції як речовий доказ. Після цього проводиться обшук житла та особистих речей підозрюваного, в ході якого вилучають кошти, на яких при освітленні ультрафіолетовим приладом проявляється слово «збут». З цього моменту порушується кримінальна справа, яка ставиться на контроль в обласну прокуратуру. Ця стаття передбачає покарання до 10 років позбавлення волі з конфіскацією майна, оскільки безпосереднім об’єктом злочину є здоров’я людей. Доречно сказати, що збутом є не тільки оплатна дія. Ним є також безкоштовна передача наркотичних засобів. Міра покарання не залежить від того, якого роду наркотики збувались: конопля чи більш важкі, такі як амфетамін, гашиш чи LSD. Невтішним є той факт, що серед засуджених — досить молоді хлопці, віком до 25 років, переважно  з досить заможних сімей. У минулому році працівниками міліції тільки в Кобеляках було виявлено 2 приміщення, де громадяни займалися збутом наркотиків, та 1 громадянин, який сам виготовляв і збував їх своїм знайомим. Це питання є дуже актуальним і стоїть на контролі в обласній і Генеральній прокуратурах. Важке покарання — від 2 до 5 років — несе особа, яка незаконно зберігає наркотики або вживає особисто, без збуту. На сьогодні працівниками міліції вжито всіх необхідних заходів для повного відпрацювання території Кобеляцького району на предмет виявлення осіб, які вживають наркотичні засоби і займаються їх збутом. До речі, наше законодавство досить лояльно ставиться до тих, хто виготовляє та збуває наркотики. Адже в деяких країнах Європи за це існує найвища міра покарання — довічне ув’язнення.
Найстрашнішим є те, що ми знаємо:  наркоманія в Кобеляках є! Більш того, ми знаємо ті заможні сім’ї, в яких діти зловживають наркотиками, знаємо їх прізвища і навіть якого роду наркотики вживають. Для цього зовсім не потрібно йти в міліцію або в прокуратуру, досить вийти недільного ранку на базарну площу. У цьому заключається специфіка нашого «маленького містечка». Звичайно, наркоманами не народжуються. Найчастіше наркотик пробують з цікавості, через легковажність, наслідування когось, а іноді до їхнього вживання привчають більш «досвідчені друзі». Тішить те, що зло нам відоме, адже щоб боротися з ним, для початку треба його узнати, а вже потім шукати шляхи боротьби. Перший крок зроблено. Залишився другий: шукати шляхи. І це багато в чому залежить не тільки від правоохоронних органів, а і від самих громадян, від громадської думки, бо саме суспільство формує свідомість людини, і від суспільства багато в чому залежить боротьба з цим страшним злом.

Автор: Дарія СТАРОСТІНА, «ЕХО з регіону»


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
25 березня 2011, 16:13 | Кобеляки | Спорт і здоров'я
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації