Вхід | Реєстрація

«Йтимемо на Кобеляки голодомором!»

«Йтимемо на Кобеляки голодомором!»
Влітку ганжівське звалище можуть закрити. У всякому випадку саме на такий розвиток подій розраховують місцева громада та депутати Золотарівської сільської ради
Саме про проблеми звалища в основному говорили на сходці, яка відбулася у четвер, 24 березня, в клубі села Ганжівка. На неї зійшлися близько сорока місцевих жителів. Вів зібрання сільський голова Володимир Кобель. Допомагала йому депутат сільської ради Світлана Окань. З Кобеляк до Ганжівки прибули, щоб вислухати селян і висловити свої пропозиції, заступник голови РДА Михайло Рудич та заступник кобеляцького міського голови Олександр Письмак.
Нагадаємо, що Ганжівка — це населений пункт, розташований за 2-3 кілометри від Кобеляк, в якому проживають 305 мешканців. Міське звалище функціонує на території, що безпосередньо межує з селом. І його жителі вже неодноразово висловлювали невдоволення цим фактом. Постійні пожежі в теплу пору року призводять до того, що задушливий дим цілодобово дошкуляє селянам. Крім того, вони скаржаться, що рідкі відходи із звалища потрапили до підґрунтових вод. У результаті вода в ганжівських колодязях вже давно стала непридатною для використання. Чимало клопотів завдають людям і незмінні супутники звалищ — мухи та бродячі собаки, а також рештки паперу і поліетилену, котрі вітер розносить по дворах і городах.
Питання закриття ганжівського  звалища місцеві жителі піднімали вже неодноразово. Але цього разу вони налаштовані особливо рішуче. Справа в тому, що 10 серпня 2011 року закінчується термін дії договору оренди звалища між Кобеляцькою міською радою і Золотарівською сільською радою. 18 березня на своїй сесії сільські депутати проголосували проти заключення нового договору.
Категорично проти продовження експлуатації звалища виступили і люди, котрі прийшли на сходку. Депутат Світлана Окань заявила: «Порушені всі можливі і неможливі норми. Звалище розташоване фактично в межах села, а повинно бути, по меншій мірі, за 800 метрів від нього. Дим весь у нас, вміст нітратів у колодязях у 10 разів вищий за норму. Крім того, міська рада ще й недоплачувала за оренду. Платили за 1,7 гектара, а площа звалища аж чотири».
Дуже емоційним був виступ Марії Койнаш: «У нас мухи, як бройлери! Володимир Андрійович (звертається до сільського голови), ми Вас обрали, щоб свалку закрили. Не закриють, то підемо голодомором на Кобеляки, під адміністрацію!» Певно, жінка мала на увазі акцію протесту.
Даремно Володимир Кобель  і Олександр Письмак намагались умовити селян ще продовжити договір оренди, щоб потім за рахунок міського та інших бюджетів провести рекультивацію звалища. Риску підвів Анатолій Голтвянський: «Ніхто його не рекультивує! Загорнути землею і засіяти!»
Якщо договір оренди не буде продовжений, то місто Кобеляки і навколишні села отримають дуже серйозну проблему із розміщенням відходів. А Золотарівська сільська рада матиме клопіт із ліквідацією вже несанкціонованого звалища. Адже наївно сподіватися, що після 10 серпня в Ганжівку перестануть возити відходи. Щодо цього, то депутат Окань заявила: «Ми будемо контролювати процес і через суд штрафуватимемо порушників».
У Кобеляцькій міській раді «ЕХО» повідомили, що вже розглядають кілька варіантів вирішення проблеми. Перший — звернення до райдержадміністрації про виділення земельної ділянки під звалище за межами міста. Швидше за все, це буде територія все тієї Золотарівської сільради. Другий — облаштування звалища в межах Кобеляк в районі нинішнього м’ясокомбінату.

Автор: Ігор ФІЛОНЕНКО, «ЕХО з регіону»


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
1 квітня 2011, 16:18 | Кобеляки | Суспільство
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації