Вхід | Реєстрація

Кременчужанам обіцяють квартири

Мрія про отримання безкоштовного житла вже давно залишилося у минулому. Багатотисячні черги або завмерли ще років 20 тому, або ж просувалися зі швидкістю черепахи. До Нового року 62 кременчужанина, що стоять у чергах на житло, отримають ордери на квартири, викуплені за кошти Державної іпотечної установи. З метою підтримки будівельної галузі під час економічної кризи 17 червня 2009 р. Уряд схвалив рішення виділити 2 млрд. гривень з Державної іпотечної установи для участі в аукціонах з метою придбання готового або майже готового (збудованого більш ніж на 70%) житла з подальшою передачею його пільговикам.
2 вересня була проведена обласна нарада під головуванням губернатора Валерія Асадчева, під час якої і визначили 62 квартири для кременчужан, які стоять на черзі. Так, три квартири виділять у кварталі 304, 20 квартир - по вул. О. Кошового та ще 39 - у 278 кварталі.

Хто отримає житло?
За словами завідувача відділу обліку та розподілу житлової площі Павла Довгого, розподіл цих квартир проходить відповідно до постанови Кабінету Міністрів №1037 "Про розподіл квартир, що придбані Державною іпотечною установою". Згідно з цим документом, створена Координаційна рада з питань розподілу квартир та сам механізм розподілу. Тож 20% отримують силові структури, 80% - люди, що стоять на квартирному обліку, який ведеться виконавчими органами. Але цим же положенням передбачено, що з 80% по 20% буде виділено для громадян, які мають право на позачергове та першочергове отримання житла, решта ж - для мешканців, які стоять у загальній черзі.
- На час проведення наради у Полтаві, цієї постанови іще не було, - говорить Павло Довгий. - Тож спочатку квартири були розподілені для позачерговиків та першочерговиків. Звичайно, ми не забули й про силовиків та загальну чергу. Але коли вийшла постанова, виявилося, що, по-перше, різниться норма житлової площі (у Кременчуці вона складає 7,8 кв. метрів, в Україні - 13,65 кв. метрів). А по-друге - не зовсім справедливий розподіл житла: більшість квартир віддали загальній черзі, а пільговики залишаються "за бортом". Згідно з чинним законодавством, ми повинні надати житло, наприклад, чорнобильцю першої категорії протягом року, насправді, є такі, що стоять в черзі по 15 років. І така ж ситуація з усіма пільговиками. Але постанова цих людей залишає без житла. І нічим ми зарадити їм не можемо
Але не виконати закон державні служби не можуть. Тож і складають списки на розподіл житла згідно з відсотками. Щодо самих квартир, то вони повинні бути здані до 15 грудня. Крім того, забудовник має зробити усі внутрішні роботи, що називається "під ключ". Це також було однієї з умов купівлі державою квартири.

Було 62 квартири, стане 83
За словами заступника голови облдержадміністрації та члена Координаційної ради Андрія Баранова, на сьогодні основна задача - перевірка списків на відповідність законодавству: "У Полтавській області вже розподіли 8 квартир. Але якість списків залишає бажати кращого. Не секрет, що наші громадяни вже не довіряють державі, тож і вирішують житлове питання самотужки. Це правильно, але виходить, що і квартира у декого є, і на черзі стоять. Потрібно провести серйозну ревізію усіх списків. Зі свого боку особисто гарантую, що всі квартири будуть розподілені згідно з положенням і їх отримають ті, хто їх дійсно потребує".
Крім того, місто, окрім куплених державою 62 квартир, матиме інший зиск: "У списках є люди, які, отримавши нові квартири, повинні будуть здати житло, яким зараз володіють. Тож місцева влада таким чином отримає не 62, а 83 квартири".

За додаткові метри потрібно заплатити
Тільки от де взяти кошти? Під час підготовки матеріалу, до редакції подзвонила читачка газети та повідомила, що їй також запропонували квартиру. Тільки от потрібно, ще й гроші заплатити: «На загальній черзі я з 1979 року і мені також запропонували квартиру, з числа тих, які купила держава. Сказали, що є тільки двокімнатні, загальною площею 92 квадратних метра. Тільки справа в тому, що моїй сім’ї за законом можуть безкоштовно надати 52 квадратних метри. За «додаткові» метри треба сплатити: 4 тис. грн. за квадратний метр. В мене таких 40 метрів, тож сплатити потрібно 160 тис. грн. Де взяти такі кошти пенсіонерці? І якщо б були вони, невже я б мешкала у малосімейному гуртожитку».

Коментар
Едуард Шевчук, директор ТОВ "Житлоінвест":
- Квартири, які викуплені Державною іпотечної установою, забудовником повинні бути здані з усіма внутрішніми роботами до 15 грудня. Чи встигаєте виконати зобов'язання?
- По-перше, згідно з угодою з Кабміном, ми повинні здати житло до 25 грудня. Тож до цього часу ми все зробимо - гарантую.
- Містом ходять чутки, що ви запропонували на продаж державі "непрестижні" квартири, наприклад, на дев'ятому поверсі.
- Це неправда, ми пропонували ті квартири, які на той час ще не були продані. Вони були і на п'ятому, і на четвертому, і на дев'ятому поверхах.
Квартири, придбані Державною іпотечною установою, не підпадають під формулювання "соціальне житло". Тож їх можна буде приватизувати.

Довідка
Державна іпотечна установа створена Кабінетом Міністрів 2004 року, реально діяти почала лише в другій половині 2006 року. Основною метою її діяльності є рефінансування первинних іпотечних кредиторів шляхом одержання права вимоги по іпотечних кредитах. Статутний капітал ДІУ складає 200 млн. грн.

Автор: www.pp.pl.ua


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
2 грудня 2009, 18:11 | Кременчук | Суспільство
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ
Останні коментарі

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації