Вхід | Реєстрація

Увічнення пам’яті видатного земляка

Увічнення пам’яті видатного земляка
1 квітня, напередодні 70-річниці з дня народження, пройшло урочисте відкриття меморіальної дошки Миколі Івановичу Залудяку – видатному громадському та державному діячу, першому голові Автозаводській районній ради, колишньому керівнику міста та Полтавської області, заслуженому працівнику промисловості України, Почесному громадянину міста Кременчука, двічі депутату Верховної Ради України. Меморіальна дошка була встановлена на будинку №10 по вулиці Радянській, де тривалий час проживав М.І.Залудяк.
Об 11 ранку на урочистості з цього приводу зібралися більше півтори сотні кременчужан – всі ті, хто добре знав цю людину та працював разом з Миколою Івановичем. Серед них колишні і теперішні керівники міста та районів, директора промислових підприємств, організацій та установ, представники громадськості, студенти, мешканці сусідніх будинків. Приїхали також його вдова - Ніна Василівна, та донька - Олена Миколаївна.
Зі слів виступаючих:
Олег Бабаєв, міський голова м.Кременчука:
«Микола Іванович Залудяк довгий час працював у нашому місті. Це була людина з великої букви. Саме період його керівництва, став кращим часом Кременчука – місто будувалося, розвивалося, перетворилося в одне з найкращих міст України за своїм благоустроєм. Перебуваючи на будь-яких посадах він завжди пам’ятав про наше місто і відстоював інтереси Кременчука. І ми маємо сказати слова великої вдячності за все що він зробив для міста і його мешканців. Ми будемо це завжди пам’ятати. Для того щоби увіковічити пам’ять про Миколу Івановича ми вирішимо питання щодо перейменування однієї з вулиць міста на його ім’я».
Перший заступник голови Полтавської обласної ради Володимир Онищенко:
«Скільки живе людина? Стільки, скільки живуть його справи та пам'ять про нього. А справа Миколи Івановича Залудяка живе у нашому місті. Сьогодні день світлої пам’яті та вдячності людини чиє тепло зберігається у будинках, пам’ятках, парках Кременчука. Для того, щоби молодь пам’ятала про цю людину, я передаю Кременчуцькому краєзнавчому музею біографію М.І.Залудяка, яку він написав власноруч. Тут все його життя - унікальні матеріали.
Хочу також відмітити, що Микола Іванович Залудяк за час незалежності України був найдовше керівником Полтавської області – протягом 6-ти років. І світла пам'ять про нього зберігається у серцях всіх полтавчан».
Голова Автозаводської районної ради Володимир Коваленко:
«Микола Іванович Залудяк більше чверті століття працював на Полтавській землі. Пройшов шлях від автослюсаря – до керівника міста, області, народного депутата, радника Президента України. Він залишив пам’ятний слід в історії нашого міста і Автозаводського району – очолював комітет по його створенню, а потім став і першим головою. Кременчук для нього став рідним містом, а життя кременчужан при ньому стало кращим. Микола Іванович Залудяк – це людина, яку я називаю своїм Учителем з великою літери… Для нього не було нічого неможливого… А мета у нього була завжди одна – служіння громаді, зміни на краще в житті людей… Кременчуку пощастило мати серед своїх керівників таку неординарну особистість, і ми вшановуємо сьогодні його пам'ять. А невдовзі, одна із вулиць міста отримає нову назву – імені Миколи Івановича Залудяка»
Олена Миколаївна (дочка М.І.Залудяка):
«Він безумно любив це місто, наш Кременчук, і перебуваючи на будь-яких посадах, завжди турбувався про його розвиток. Він завжди буде з нами. Сьогодні - день світлої пам’яті про мого батька – Миколу Івановича Залудяка».

Виступаючі говорили про те, що Микола Іванович був різносторонньою та духовно багатою людиною, мав чимало талантів, писав вірші. Перед покладанням квітів до пам’ятної дошки, перед зібранням пісню, написану на слова М.І.Залудяка, виконала Тамара Плаксій.
Нагадаємо, що 30 грудня минулого року Микола Іванович Залудяк пішов з життя. З ініціативою про увічнення його пам’яті шляхом встановлення меморіальної дошки виступила Автозаводська районна рада ветеранів війни та праці. Відповідне рішення було прийнято міськвиконкомом 18 березня.

Історична довідка
М.І.Залудяк народився 2 квітня 1941 року в селі Вендичани Могилів-Подільського району Вінницької області у сім’ї робітника. Українець. Освіта – вища , за фахом інженер – економіст. Пройшов трудовий шлях від старшого інженера , начальника автоколони до голови виконкому міської ради. Обирався депутатом Верховної Ради УРСР, а також депутатом обласної Ради народних депутатів .З серпня 1990 року - голова Комісії Верховної Ради України з питань екології та раціонального природо користування . У березні 1992 року призначений представником Президента України у Полтавській області. Обраний головою обласної Ради народних депутатів ( а також її виконкому ) у червні 1994 року . З вересня 1995 по травень 1998 року - голова облдержадміністрації. Указом від 29 грудня 1998 року призначений радником Президента України. Нагороджений орденами Дружби народів , «Знак пошани», за заслуги Миколи Чудотворця ; медалями «За доблесну працю» та відзнакою до 100-річчя з дня народження В.І.Леніна, Почесною Грамотою Президії Верховної Ради УРСР; у 1996 році – Почесною відзнакою Президента України. Рішенням міської ради від 19.09.1996 року М.І.Залудяку присвоєно почесне звання Почесного громадянина м.Кременчук .
Микола Іванович Залудяк завжди займав активну життєву і громадську позицію, зробив багато доброго для Кременчука та його мешканців. Він завжди залишиться у пам’яті кременчужан як людина, чиє життя було присвячене служінню людям.

Автор: Віктор Крук


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації