Вхід | Реєстрація

Придніпровський ринок можуть закрити?

Придніпровський ринок можуть закрити?
У вересні поточного року міська рада припинила дію старого договору оренди земельної ділянки під ринком, запропонувавши СП «Придніпровський ринок» укласти новий, в якому кінцевим терміном оренди землі визначено 1 грудня 2010 р. Що буде з ринком надалі? Підприємці, які працюють на ньому, готові відстоювати свої права.

Левова частка збору
Директор СП «Придніпровський ринок» Олександр Афтеній розповів, що на ринку сьогодні працює майже 2000 підприємців та реалізаторів: «Це 2 тис. родин, які заробляють собі на життя на нашому ринку. А ще є підприємці і працівники, які надають супутні послуги – охорона, прибирання, громадське харчування, транспортні перевезення тощо».
Придніпровський ринок є найбільшим не лише у Кременчуці, а й одним із найбільших у Полтавській області. За земельну ділянку загальною площею близько 2 га, яку орендує ринок, підприємство щомісячно сплачує до міського бюджету понад 15 тис. грн. А всього за минулий рік до бюджету Кременчука
СП «Придніпровський ринок» перерахувало понад 1,7 млн грн.
— Ми сплачуємо майже половину всього ринкового збору у місті. Так, за січень-квітень 2009 р., за офіційними даними податкової інспекції, СП «Придніпровський ринок» сплатило 502 тис. грн ринкового збору. Інші 11 ринків міста – 528 тис. грн. Ми працюємо відкрито, нічого не приховуємо і нічого не порушуємо, – говорить Олександр Афтеній, який вже 5 років поспіль очолює підприємство, а до того працював у податковій міліції.

Оренду на 5 років не подовжили
— Позиція міської ради нам незрозуміла. Ми маємо п’ятирічний договір оренди землі, термін якого добігає кінця 10.10.2010 р. Завчасно вирішили його подовжити і подали відповідні документи. Без будь-якого пояснення у липні поточного року це питання депутати зняли з розгляду сесії. Через рішення суду ми зобов’язали міську раду повторно його розглянути. Й от 22 вересня міська рада подовжує нам договір оренди на…
51 день – до 1.12.2010 р. При цьому в рішенні говориться про припинення дії старого договору оренди шляхом його розірвання «за погодженням сторін». Але з нами жодного «розірвання» не погоджували. Ми просили подовжити термін дії договору оренди землі на чергові 5 років, – висловлює своє обурення директор ринку.
Після цього підприємство подало позов до суду для захисту свого права на користування земельною ділянкою.
Олександр Афтеній говорить, що плани забудови центральної частини Кременчука, згідно з якими на місці ринку має з’явитися туристично-готельний комплекс та аквапарк, занепокоїли підприємців, котрі працюють на ринку. Для відстоювання своїх прав вони створили громадську організацію «Народна Рада». І тепер це – сила, з якою має рахуватися і директор, і міська влада. Крім того, за словами керівника, Придніпровський ринок вступив до Всеукраїнської асоціації «Укрринок», яка обіцяє всіляко допомагати у відстою­ванні прав підприємства.
За 4 місяці 2009 року СП «Придніпровський ринок» сплатило 502 тис. грн ринкового збору. Інші 11 ринків міста – 528 тис. грн.

Депутати і влада допоможуть «придніпровцям»
Юрій Гриценко, депутат міської ради, голова ГО «Рідне місто»:
— Ситуація, що склалась на Придніпровському ринку, буде розглянута на найближчому засіданні депутатської комісії з питань законності. Підприємці, безумовно, повинні мати гарантії на спокійну роботу, щонайменше, упродовж 5-ти наступних років. Інакше бізнес розвивати просто неможливо. Я підтримую позицію керівництва ринку, ГО «Підприємців Кременчука «Народна Рада», голова якої звернувся до мене, та всіх підприємців, і вважаю, що договір оренди необхідно подовжити.
Олександр Биков, заступник міського голови:
— Є антикризова постанова Кабміну, яка не дозволяє за чиїмось бажанням або навіть за рішенням міської ради ліквідувати ринок. Обов’язково має бути згода підприємців, які на ньому працюють. Міськвиконком непорозумінь з Придніпровським ринком не має. Ми підтримуємо підприємство і вважаємо, що договір оренди необхідно подовжити на 5 років, щоб підприємці могли спокійно працювати.
Щодо будівництва торговельно-готельного комплексу на місці ринку – колись це буде, але нескоро. І це не виключає права СП «Придніпровський ринок» брати участь у конкурсі на реалізацію цього проекту. А зважаючи на те, що на території ринку розміщені об’єкти нерухомості з правом власності, можливе пріоритетне право підприємства на реалізацію цього проекту. Втім, на найближчі 5 років я перспективи такого будівництва не бачу – це дуже дорогий проект.

«Придніпровський» може стати сучасним торговельним центром
На місці ринку з часом може з’явитися сучасний торговельний комплекс, багатоповерховий бізнес-центр, фізкультурний комплекс з басейном. Дирекція ринку ще у 2007 р. розробила містобудівне обґрунтування, в якому виклала предпроектні пропозиції щодо подальшого розвитку ринку.
— Ці пропозиції бачили керівники міста, їм вони сподобалися, до того ж, наші пропозиції не суперечать Генплану міста. Окрім цього, торік ми навіть знайшли столичного інвестора, який був готовий вкласти гроші у будівництво. Це досить великі кошти, але інвестор погодився на нашу умову збереження існуючих тарифів для підприємців, які торгують на «Придніпровському». Перешкодою стала економічна криза і те, що дотепер не вирішена доля земельної ділянки, яку займає ринок, – говорить директор СП «Придніпровський ринок» Олександр Афтеній (на фото).
Керівник стверджує, що звинувачення на адресу дирекції підприємства у самовільному будівництві магазинів по периметру ринку, які були озвучені окремими депутатами, є безпідставними. По-перше, ці магазини збудовані багато років тому, ще за колишнього керівництва ринку, а, по-друге, існують акти введення в експлуатацію цих приміщень, рішення суду щодо визнання їх об’єктами нерухомості, вони зареєстровані в органах БТІ, тому позбавити їх власників права власності за законом не можна. А СП «Придніпровський ринок» взагалі слід розглядати як єдиний майновий комплекс.

Підприємці не здаються
Іван Чумак, підприємець, заступник голови правління ГО «Підприємців Кременчука «Народна Рада»:
— Я – ветеран ринку, працюю на ньому з перших днів заснування, з 1997 р. Ми не з власної волі прийшли сюди 10 років тому, а від безвиході зайнялися самостійним працевлаштуванням. Не так просто у спеку та холод торгувати, багато хто втратив тут своє здоров’я. Крім того, більшість людей, які працюють на ринку – пенсійного та передпенсійного віку, іншої роботи вони знайти вже не зможуть. Наш ринок є найбільшим конкурентом іншим торговельним центрам та магазинам, можливо, в цьому і полягає першопричина всіх проблем. Ми обирали міську раду, але депутати великих фракцій вирішили позбавити нас місця роботи.
Сергій Мірошніченко, підприємець, ветеран ринку:
— Раніше ми були слабкими. А тепер ми – сила, яка змусить дослухатися до себе. Двохтисячний колектив ринку може зробити багато – якщо, наприклад, кожен з нас розповість хоча б одному покупцеві, як наші депутати виконують свої обіцянки, то чутки про це розійдуться всім містом. Ми зможемо себе захистити.

За нас – усі ринки України
Михайло Василенко, голова правління ГО «Підприємців Кременчука «Народна Рада»:
— За ініціативи самих підприєм­ців була створена громадська організація «Підприємців Кременчука «Народна Рада». До неї на сьогодні входить близько 1000 підприємців, які працюють на ринку «Придніпровський», «Плеяда» та інших, а також перевізники, власники кіосків. Ми провели загальні збори організації, на яких прийняли звернення до міського голови, кандидатів у Президенти України та народного депутата. Поки що відповіді немає.
Андрій Огородніков, віце-президент Всеукраїнської асоціації «Укрринок»:
— СП «Придніпровський ринок» є членом асоціації «Укрринок», тому ми будемо захищати це підприємство і людей. Плануємо розглянути проблему кременчуцького ринку на засіданні Асоціації, на яке запросимо представників Кабміну, адміністрацію підприємства та керівників міста. За законом, оренду мають подовжити щонайменше на 5 років.

Автор: www.panorama.pl.ua


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
3 грудня 2009, 14:04 | Кременчук | Фінанси
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ
Останні коментарі

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації