Вхід | Реєстрація

Відсвяткую Новий рік. Недорого!

Що рік прийдешній нам принесе, знати напевно ми не можемо, але про всяк випадок готуємося зустріти його у всеозброєнні. Це означає, що слід накрити непоганий святковий стіл та придбати подарунки хоча б найближчим родичам та друзям.
«КП» взяла на себе обов’язок підготувати більш-менш детальний кошторис про те, що і скільки коштує на продуктових ринках міста. Оцінювали лише найнеобхідніші продукти, без забаганок на кшталт червоної ікри або сухої ковбаси. Все-таки, економно, значить економно! Тазик «Олів’є», пара-трійка пляшок «Совєтского» і, може, ще щось з найнеобхіднішого: оселедчик під шубою, пюрешечка з домашнім молочком та апельсини-мандарини, щоб і вітамінчиків у новорічну ніч ковтнути.

Починаємо з рядів з овочами-фруктами
Кризовий салатик з капусти – справжня смакота: дешево й сердито. Кіло капусти – 2,5 грн/кг, а якщо ще й з морквою – 4 грн/кг, то легкі закуски практично готові. Перед подачею на стіл салат краще прикрасити пучечком петрушки (2 грн) та кропчику (2 грн).
Можна ще купити трохи помідорчиків свіженьких, якщо є зайвих 6-8 грн.
Звісно, краща кризова приправа для салату – звичайна домашня олія. На базарі вона коштує приблизно 9 грн, але ж ми готуємося до свята – беремо велику упаковку популярного майонезу – 8,5 грн.
Коли вам не пощастило мати будиночок у селі, то картоплю теж доведеться «відкопувати» на ринку за ціною 2,5 грн/кг. Щоб далеко не ходити, прихопіть і цибульки за 4 грн/кг.

С – означає цитрусові
Який же Новий рік без мандаринів? Саме їх запах асоціюється у нас з дитинством і веселими новорічними святами. Завдяки своїй зимовій популярності, мандарини коштують недешево – 13 грн/кг. Дуже естетично вони виглядають в одній корзинці з бананами – 5 грн/кг. Якщо ж до цього екзотичного розмаїття вам заманеться додати трохи кислих цитрусових нот і купити лимонів, приготуйте ще 13 грн.

Важка столова артилерія
Та овочі-фрукти – це, можна сказати, дрібні розтрати. Хто ж святкує без рибки на столі, наприклад, фірмової страви багатьох господинь – фаршированої щуки? Обійдеться це вишукане задоволення у 20 грн/кг. Якщо ж хочеться просто рибки посмажити, то філе окуня на Центральному ринку коштує 25 грн/кг. Товстолобик – від 10 грн/кг, пеленгас – 14 грн/кг.
Не хочете вовтузитися на кухні? Поласуйте копченою скумбрією – 45 грн/кг, або й звичайним оселедцем – від 18,5 грн/кг.
Критий ринок вражає не лише дещо неприємним запахом, а й тисячами спокус. Тож перед тим, як туди зайти, варто подумати, а чи воно тобі потрібно. Й, якщо таки необхідно, то слід визначитися, що саме, і прямувати конкретно туди. Бо там… і масло вершкове по 44 грн/кг, і куряче філе – від 29 грн/кг, і навіть індичку можуть «впарити», незважаючи на те, що День подяки давно минув. Та ще й як професійно: «Дівчино, беріть, я за 200 продаю, але вам віддам за 100»!
Вартість свинини наразі коливається у межах 45 грн/кг, але всі ми розуміємо, що надалі цей ходовий у свята товар буде лише зростати у ціні. Як, власне, і все інше. Тому, якщо ви вже плануєте, що готуватимете на Новий рік, без вагань докиньте до наших розрахунків ще відсотків 20-30 – не прогадаєте.

Кризовий «Олів’є»
Ковбаса варена - від 30
Яйця курячі - від 5,5
Картопля - від 2,5
Морква - від 4
Майонез (велика упаковка) - 8,5
Огірки солоні (банка) - від 8
Зелений горошок - від 7

Зелений змій у лапах Металевого Тигра
У питаннях культури пиття прорахувати щось практично неможливо. Кожен обирає алкогольні напої на власний смак. Навіть незмінне шампанське, яке відкорковують під бій курантів, у всіх – різного виробництва і різне за ціною. Єдине, про що можна впевнено говорити, цього року, яку б цінову категорію напоїв ви не обрали, доведеться добряче розщедритися. Адже ціни на абсолютно всі алкогольні напої у 2009 р. зросли на 60%. Цьому сприяло непомірне підвищення акцизних ставок та зростання курсу долара.

Солодке життя
На щастя, розмаїття кондитерських виробів дозволить прикрасити цукерочкою й ялинку, й стіл, не надто витратившись. Звісно, зважаючи на те, що любите ви і ваша родина. Але практично всі, хто планує завітати у гості або запросити до себе дітей, має попіклуватися про солодкий подарунок, тим паче, що паперових обкладинок-тигренят для новорічних подарунків на прилавках вже незліченна кількість. Їх ціна також залежить від змісту. Набір подорожче обійдеться у 50 грн, подешевше можна знайти і за 10.

Подарунки кращі за гроші
Найбільший простір для фантазії та від того втрата для гаманців – подарунки. На Новий рік, на щастя, заведено дарувати не надто розкішні подарунки. За результатами передноворічного опитування, яке вперше було проведене в Україні, напередодні свят 2/3 українців планують ви­значитися з бюджетом для того, щоб контролювати свої витрати.
Щоб заощадити, більшість українців збирається купувати корисні подарунки (58%), а також розрекламовані товари (18%). За даними дослі­дження в Україні, на подарунки витрачають у середньому 100-120 євро, на продукти – 60 євро, на святкування – 40-50 євро.
Найбажанішими подарунками цього Нового року для українця будуть косметика і парфумерія (28%), ювелірні вироби та годинники (21%), одяг та взуття (20%).
До речі, європейці віддають перевагу отриманню у подарунок грошей та подарункових сертифікатів. «Це є відображенням стійкого бажання європейців самостійно обирати подарунки або просто мати гроші для покриття щоденних витрат», – підкреслюють дослідники і прогнозують у майбутньому ще більшу популярність таких подарунків у Східній Європі.
Для українців гроші поки що посідають 6-те місце, а книги – 4-те у списку бажаних подарунків. При цьому, на відміну від європейців, мешканці нашої країни більше люблять дарувати гроші, ніж отримувати.
Кращим подарунком дітям віком до 12-ти років залишаються традиційні забавки – м’які іграшки, солдатики, трансформери, конструктори (на відміну від Європи, де модно дарувати ігрові системи).
Українським підліткам віком від 12-ти до 18-ти років дістануться на свята мобільні телефони (11%), одяг/взуття (9%), комп’ютер/ноутбук (9%), тобто все те, що відповідає їхнім очікуванням. В Європі ж підлітки віддають перевагу електроніці, тому дорослі часто залишають вибір за дітьми, даруючи їм гроші або подарункові сертифікати.

Рукавички – сестричкам
Якщо від коханих шоколадкою явно не відкараскатися, то рідні люди завжди зрозуміють, що таке скрута, і з радістю приймуть теплі та затишні подарунки. Ніколи не будуть зайвими, наприклад, рукавички, до того ж, їх різновидів – десятки і вибір – на будь-який гаманець.
Кременчуцькі ринки пропонують рукавички за ціною від 10 грн. Звичайні вовняні – кольорові або однотонні, а ще з пальцями або «капюшончиками», а то й взагалі «два в одному».
Дорожче обійдуться шкіряні рукавички. Останнім часом їх вибір у магазинах просто незліченний. Є моделі з пальцями і без, на шнурівці або з мереживом, довгі або зовсім міні. Це вже, не кажучи про кольорове розмаїття. Максимальна вартість шкіряних рукавичок, що трапилась корес­пондентам «КП» – 600 грн, можливо, існують і дорожчі. А щодо мінімальної ціни, то, якщо пощастить, можна і за 50 грн знайти, звісно, не шик, але як варіант підійдуть.

Бабусі раді всьому
Знаєте, є такий жарт, що лише у нашій країні бабусям на свята дарують мобільники, які вже були у використанні. Та, як кажуть, у кожному жарті є лише доля жарту, все інше – правда. Тож давайте позбавлятись цього негативного іміджу й коли купувати бабусі телефон, то все-таки новий. А якщо поки немає грошей на такий коштовний подарунок, не варто розчаровуватися. Ніхто ж не заборонить придбати бабусі теплий затишний плед або навіть звичайні м’якенькі капці. Аби довгими зимовими вечорами вона згадувала про ваше таке дороге піклування.

Автор: www.panorama.pl.ua


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
3 грудня 2009, 14:13 | Полтавщина | Суспільство
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації