Вхід | Реєстрація

Шанс на житло

У грудні 62 кременчуцьких родини, які стояли в черзі на житло, отримають квартири. Але наприкінці листопада прізвища щасливчиків не були відомі. У відділі обліку та розподілу житла повідомили, що списки новоселів переписували тричі. Хто має шанс опинитися у заповітному переліку господарів квартир?
Наразі у Кременчуці у житловій черзі перебувають понад 4 тис. осіб. Усі офіційно зареєстровані безхатченки поділяються на 3 групи: одні стоять в загальній черзі, інші громадяни мають першочергове право на отримання житла (наприклад, учасники війни, багатодітні родини, правоохоронці), а треті – позачергове (судді, співробітники СБУ чи прокуратури, інваліди війни та інші). Зазвичай під час розподілу квартир переваги надавали пільговим категоріям. Тож і цього разу прогнозували, що найбільше житла перепаде саме їм.
— 20 квартир планували виділити чорнобильцям І категорії, цій групі населення держава повинна надавати житло упродовж року, а вони стоять у черзі понад 10 років, – коментує завідувач відділу обліку та розподілу житла Павло Довгий. – Ще 4 квартири мали б дістатися інвалідам війни, 11 – учасникам бойових дій, 13 – звільненим у запас, кілька квартир – іншим пільговикам, 4-5 квартир відійшли б тим, хто стоїть у загальній черзі.
Саме так міркували ще на початку вересня, а вже наступного місяця вийшла постанова Кабміну, що регулює розподіл квартир, придбаних Державною іпотечною установою. За новим документом, 60% житла треба віддати громадянам із загальної черги і по 20% – першочерговикам та позачерговикам. Більше того, у Кабміні на власні очі хочуть побачити списки претендентів. «Держава внесла кошти і не довіряє місцевому самоврядуванню. Кабмін затверджує поіменні списки», – коментує нововведення Павло Довгий і додає, що нові принципи розподілу суперечать житловому законодавству.
26 листопада переписані списки ще не були готові, з третьої спроби квартири розподілили відповідно до нового документу і вийшло: 30 квартир – на загальну чергу, 20 квартир – пільговикам і 12 – силовим структурам.

Не зовсім дармові квартири
Якщо площа квартири більша, ніж належить за нормою для кожної окремої родини, то новоселам доведеться або доплатити, або відмовитися. Саме такий варіант був запропонований одній із відвідувачок відділу, яка має доплатити 90 тис. грн за 2-кімнатну квартиру, бо однокімнатних просто немає. За державними розцінками, 1 м² житлової площі коштує понад 4 тис. грн. «Зарплата вчителя – 2 тис. грн, як держава може виставляти таку ціну?», – промовила жінка і змушена була відмовитися від довгоочікуваного житла.
Загальновідомо, що саме в державній черзі на житло кременчужани стоять десятиріччями.
Завідувач відділу обліку та розподілу житла Павло Довгий зазначає, що черга застрягла на одному місці вже давно, із 1975 р. перший у загальній черзі кременчужанин сподівається отримати житло від держави.

Автор: www.panorama.pl.ua


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
3 грудня 2009, 14:39 | Кременчук | Фінанси
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації