Вхід | Реєстрація

У насіннєвих магазинах — ажіотаж

Початок квітня видався досить прохолодним. Та все ж весна поступово вступає в свої права. А з цим у жителів району починаються традиційні городні клопоти.
Не потрібно бути висококваліфікованим агрономом для того, щоб знати — якісне насіння є ледве не головною запорукою отримання гарного врожаю. Вже давно минули ті часи, коли городники-аматори вирощували насіння самостійно — із «висадків». Зараз простіше купити його у спеціалізованих магазинах чи лотках. Тим більше, що місцеві бізнесмени, враховуючи попит, пропонують насіння на всі смаки та товщину гаманця — від дешевого українського до дорогих голландських, італійських, французьких, японських гібридів.

Найбільшим попитом користується «Белароза»
Великим попитом на кобеляцькому ринку користується насіннєва картопля. А попит, як відомо, породжує пропозицію, і тому посадкового матеріалу нині продають більше, аніж достатньо. Близько двох десятків підприємців на ринку пропонують картоплю різних сортів та репродукції. Як правило, продавці стверджують, що пропонують посадковий матеріал першої репродукції. Він, за задумом, повинен три-чотири роки поспіль давати гарантовано високий урожай. На ринку представлені сорти «Санте», «Фантазія», «Слов’янка», «Повінь», Невська». У насіннєвих магазинах можна придбати «Коллет», «Альвару», «Вінету». Деякі бізнесмени стверджують, що їх картопля привезена із Сумщини та Чернігівщини, інші рекламують її як німецьку. За словами самих продавців, найбільшою популярністю у населення користуються «Слов’янка» і «Белароза» як сорти, котрі мають гарну врожайність і довго не вироджуються. Один із підприємців розповів: «Я завіз супереліту «Адрети» і «Беларози». Продаю по 15 гривень за кілограм. Беруть дуже добре, тонами. Моя картопля родитиме 5–6 років. Але маю для людей одне застереження — не обробляйте бульби «Престижем». Мені у насіннєвому господарстві сказали, що через цей препарат знижується схожість картоплі, вона виродиться за 2–3 роки».
Також підприємці скаржаться, що їх «ганяє» насіннєва інспекція. А точніше — забороняє вказувати сорт і репродукцію картоплі.

Будемо з цибулею та капустою?

У насіннєвих магазинах розповідають, що нині неабияким попитом користується насіння цибулі і капусти. Його купляють в чотири рази більше, аніж торік. Чимало кобелячан, крім традиційної цибулі-тиканки, купляють насіння цієї культури. Вона дає врожай товарної продукції вже в перший рік. А цибуля із насіння добре зберігається і має кращий смак у порівнянні із тиканкою.
Добре купляють і капусту. Це й не дивно, зважаючи на шалені ціни на неї. Один із місцевих фермерів замовив насіння голландського гібриду «Агресор» на тридцять тисяч гривень. Хоче засадити цією культурою 5 гектарів.
А ось що говорить з цього приводу наш городник Іван: «Я вже звик до того, що люди пускаються в крайнощі. Дорога капуста — накуплять її насіння. Тому й не поспішаю збільшувати свої площі під цією культурою. Хоча досить скептично ставлюсь до намагань земляків отримати гарний врожай. Вони ж беруть українське насіння. А воно, із жалем змушений зізнатись, низької якості. «Дешева рибка…» а далі ви самі знаєте. Я в цьому році не саджу жодної насінини української селекції. Досить вже, наекспериментувався. А Голландія є Голландія. З приводу японського, французького насіння не скажу ні поганого, ні хорошого, бо не пробував його. Із голландських рекомендую середню «Атрію», качани якої на просторі виростають до 10 кілограмів. Із пізніх гібридів добре себе показали «Агресор», «Новатор», «Аммон» та «Анкома». Спробую в цьому році ще «Гелаксіни» посадити.

Насіннєва інспекція застерігає та рекомендує
А ось як коментує ситуацію на місцевому ринку городніх культур державна насіннєва інспекція в Кобеляцькому районі. Говорить начальник державної інспекції з насінництва Світлана Нестеренко: «Думаю, підприємцям гріх на нас скаржитися. Ми їх не «ганяємо», не штрафуємо, а роз’яснюємо і попереджаємо. Ну й, звичайно, вимагаємо дотримання встановлених державою норм і правил». За словами посадовця, жоден із підприємців, які продають картоплю, не має всіх відповідних документів на свій крам. Адже сертифікат на насіннєву картоплю дійсний лише 7 днів. Далі його потрібно поновлювати. А це — майже неможливо навіть фізично. «Тому ми й забороняємо підприємцям вказувати, що їх картопля має визначений сорт чи репродукцію, — пояснює Світлана Нестеренко. — А продавати її як рядову, без сорту — будь-ласка».
Взагалі ситуація на насіннєвому ринку Кобеляччини нормальна. Працівники інспекції вже відібрали десятки проб різного насіння. На 90 відсотків воно кондиційне і має всі необхідні документи. Бізнесмени самі охоче здають насіння моркви, цибулі, буряку, капусти, помідорів, кормових трав на аналіз. І це незважаючи на те, що один аналіз коштує близько сорока гривень.
Щоправда, не обходиться і без казусів. Так один із бізнесменів почав у своєму магазині продавати насіння еспарцету без супровідних документів. Перевіряючим чоловік пояснив: «А це мій брат у Криму виростив». Між тим, згідно із державними вимогами, насіння мають право вирощувати і продавати виключно сертифіковані спеціалізовані господарства. А брат із свого городу може лише в себе його й сіяти.

На ринку засобів захисту рослин з’явились новинки

Вистачає покупців і в рядах, де торгують засобами захисту рослин — інсектицидами, гербіцидами і фунгіцидами. Продавець Наталія Мунько особливо рекомендує новий інсектицид «Протеус». Ця речовина допомагає у боротьбі із совкою у посівах томатів. Городники-професіонали використовують «Протеус» і на баклажанах проти кліща. У посівах буряка він знищує довгоносика.
Цьогоріч на ринку з’явився новий «Матадор». Цей засіб вже давно застосовують для обробки бульб картоплі від хвороб та колорадського жука. У новому «Матадорі» є ще й стимулятори росту рослин. У всякому випадку, так стверджують його продавці.

Автор: Ігор ФІЛОНЕНКО, «ЕХО з регіону»


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
15 квітня 2011, 14:26 | Кобеляки | Суспільство
1. New York / 19 квітня 2011, 21:05
Да, весна прийшла, крєстьяни знову херньой страдать будут.
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації