Вхід | Реєстрація

Каштани в обмін на тротуар

Каштани в обмін на тротуар
Минулого тижня на центральній площі Нових Санжар спиляли цілий ряд каштанів.
Любителі природи вважають знищення дерев мало не злочином, селищний голова — виправданою необхідністю.
Практично із самого ранку працівники бригади із благоустрою влаштували на площі Перемоги справжній переворот. Познімали дроти, озброїлися бензопилами і почали різати дерева. Це одразу ж викликало протест у деяких перехожих.
— Що ж це вони роблять? — голосно обурювався літній чоловік, — вони ж тут росли десятки років. Хіба ж вони їх саджали?
Шкодувала за каштанами і продавщиця одного із кіосків, розташованих у центрі селища.
— Мені кожної деревинки шкода, вони ж дають і зелень, і кисень, а тут стільки каштанів спиляли, ще й берізку навпроти «Булі»! — жалкувала жінка.
Можливо, жалкували за деревами й інші новосанжарці, але робили вони це переважно дуже тихенько, собі під ніс, і відкрито свого обурення не висловлювали. Тому такий собі осудливий шепіт Новими Санжарами ходив, але ніхто не міг наважитись піти і прямо спитати у селищного голови Андрія Реки, навіщо ж таки спиляли каштани. На початку тижня нам таки вдалося зустрітися із новосанжарським мером і задати йому це питання. Оскільки зустріч відбулася на тій же площі Перемоги, то селищний голова одночасно і пояснював, і наочно показував.
— Ось бачите, незабаром тут відкриється м’ясний магазин Булочнікова,  — показує Андрій Река, — ми його попрохали облаштувати територію біля цього павільйону. Він погодився, і, як бачите, тут все виклали красивою плиткою, тепер цей тротуар має більш гарний і привабливий вигляд. Я вирішив поговорити із тими підприємцями, які мають магазини по площі Перемоги, щоб і вони взялися та провели такий благоустрій біля своїх торгових точок. Вони не одразу, але погодилися.
Але доріжка із плитки такої самої ширини по площі Перемоги ніяк не вписувалася — заважали старі каштани. При чому, не лише їх стовбури, а найбільше — коріння.
— Подивіться, як воно попіднімало асфальт, — демонструє селищний голова чималенькі бугри на асфальтовій доріжці, — якщо поверх них покласти плитку, то і з нею таке ж буде. Ми вирішили підрізати це коріння, щоб воно не заважало, але тут вже захвилювалися самі підприємці. А раптом ми підріжемо коріння, а каштан потім впаде на магазин?
Ось так для того, щоб зробити центр Нових Санжар красивішим, довелося пожертвувати каштанами. Утім, Андрій Река переконує, що сумувати потреби немає.
— Ви подивіться на цей каштан, — піднімає він над землею частину спиляного стовбура, — він вже почав гнити зсередини. І при сильному вітрові міг би впасти на оцей магазин. До речі, і спиляти берізку навпроти магазину «Булі» нас попрохав сам підприємець. Але любителі природи нехай не хвилюються — ми тут посадимо нові дерева. Як тільки підприємці зроблять доріжку із плитки, ми висадимо тут п’ятнадцять ялинок. А щодо того, що комусь шкода каштанів, бо це колись давно чийсь батько садив, то цього я не можу зрозуміти. Що ж їм — вічно рости? Всьому відведений свій вік, і деревам також.
На місці спиляних каштанів вже посадили молоді ялинки. Доріжку з плитки на площі Перемоги класти ще не закінчили. До речі, за останньою інформацією, плиткою викладуть відрізок тротуару від магазину «Булі» аж до райвійськкомату.

Автор: Володимир ПАРШЕВЛЮК, «ЕХО з регіону»


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
21 квітня 2011, 18:55 | Нові Cанжари | Суспільство
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації