Ми готуємося до Великодня. Починаємо пекти паски та закуповувати продукти. Цьогорічний Великодній кошик подорожчав на 15–20%.
Дорожчають не тільки великодні продукти у кошик, але й сам він. За плетені з лози кошики просять 50–60 гривень. Традиційний Великодній атрибут – писанки та крашанки. На них ціна зросла чи не найбільше. За десяток яєць від домашніх несучок просять 11–12 гривень, а від «фабричних» – 7–8 гривень.
Великодню паску почнуть пекти і продавати з четверга.
Самі паски подорожчають відносно минулого року, через зростання собівартості виробництва піднялися ціни на зерно та інші інгредієнти. Так пояснюють пекарі.
До кошика на Великдень кладуть м’ясо та ковбасу. Ціни на них стабільно високі: м’ясо – від 40 до 45 гривень за кілограм, домашня ковбаса – 35–40 гривень за кілограм.
Найдешевше нам обійдеться сало. Ціна на нього знизилася, і зараз кілограм національного продукту коштує 10–20 гривень. Сало хоч і дешеве, та його неохоче беруть. Продавці скаржаться, що попиту на сало немає.
Носять освячувати фрукти та овочі. Й вони не дешеві. Приміром, за кілограм тепличних огірків просять 25–30 гривень, помідорів, редиски – 18–25 гривень.
Крім цього, хочеться розговітися і рибкою: копчена (1 кг) – 24–68 гривень, свіжоморожена – 14–30 гривень за кілограм.
На мінімальну заробітну плату чи пенсію дуже не розговієшся. Найнеприємніше ж те, що продовольчі товари, додавши до ціни свої традиційні великодні 10–15%, після свята не поспішають опускатися на колишній рівень.