Вхід | Реєстрація

Від штучної до живої

Від штучної до живої
Починаючи з цього номеру кожного тижня ми допомагатимемо вам готуватися до новорічних свят. І хоча здається, що до нічного привітання Президента ще майже місяць, дехто вже почав купувати новорічні прикраси та головний атрибут свята — ялинку.

Штучна новорічна ялинка — від 25 до 785
Поки що штучні ялинки мені вдалось знайти лише у двох магазинах Кобеляк. В одному з них вибір доволі великий. Новорічні штучні красуні пропонуються двох видів: сосна і ялинка.
Ціни на сосновий товар значно вищі ніж на ялинковий, оскільки перші — набагато пишніші та й ближчі кобелячанам традиційно. Найдешевша новорічна ялинка (довжиною 35 см.) коштує 25 гривень. Найдорожча — 785 грн.
— Штучна новорічна ялинка краща ніж справжня, — висловлює свою думку продавець. — Вона несе енергію свята з року в рік, а з живою ялинкою після свят позитивну енергетику ми викидаємо на вулицю. А щоб створити відповідний аромат — можна використовувати звичайні освіжувачі повітря із запахом хвої.
У іншому магазині мені запропонували маленьку штучну ялинку за 35 гривень. За словами реалізатора — це товар хороший, оскільки знаходиться на металевому кріпленні.
— Остерігайтесь новорічних ялинок на пластмасовій основі, вони не довговічні, — порадила продавець. — Для запаху хвої ви можете використовувати свічі та спеціальні ароматичні палочки.
Серед новорічних прикрас вже з’явились «дощик» та «сніжок». Продавці запевняють — ціни минулорічні. А от більшість іграшок на ялинку, продається, на жаль, китайського виробництва.

Жива новорічна ялинка — від 18 до 25
Ціна, вказана у підзаголовку, визначена за даними, які надали нам представники лісництва та приватна організація, яка займається вирощуванням соснових дерев.
У Кобеляцькому держагролісгоспі нам повідомили, що новорічна ялинка довжиною один метр коштує 18 гривень. Два метри — 25 гривень. Ще працівники лісництва власноручно виготовляють екібани з ялинкових гілочок, кожна з яких коштує 6 гривень.
Для порівняння ми вирішили побувати у приватних підприємців, які вирощують сосни у нашому районі. Під’їжджаємо до кимось власноруч виготовленого вказівника — «ялинки». Прямуємо до купи нещодавно зрубаних сосен. Там чекає чоловік. Виявилось, теж підприємець, але в Царичанському районі. Він проїжджав повз по трасі, побачив згаданий вказівник і вирішив поцікавитись ціною на ялинки.
— Я прицінююсь, — зізнається чоловік, — сам займаюсь вирощуванням сосен. Це нелегка справа. Орендна ставка залежить від площі, яку займають мої дерева. Отже, чим більша земельна ділянка, тим більша оренда. Також велике значення мають погодні умови. У тому році багато сосен вигоріло. Цього року літо було менш спекотне — вигоріло менше. Сосна росте близько 5–6 років до того, як її можна продати. Весь цей час доводиться працювати у збиток.
Згаданий чоловік власників сосен так і не дочекався. Поїхав. А ми помітили автомобіль вдалині посеред молодого соснового ряду дерев, куди й попрямували. І не помилились. Там приватний підприємець якраз ставила штампи на зрубані сосни, а покупці грузили їх у вантажівку.
— Ціна за сосну — 25 гривень, незалежно від метражу, — повідомила жінка. — Ми маємо древа від 1.50 до 2.50 метрів. Будь-яку з сосен, яка на вас дивиться можна зрубати. У цьому році ми почали продавати з 25 листопада. Серед оптових покупців це другі (вказує на вантажівку — авт.). А так вже причепом під’їжджали, брали по 20–30 штук. Ми все саджаємо, полемо, бризкаємо вручну. А це не так просто, як дехто вважає.
За словами бізнесмена у цьому році вона вже фіксувала зникнення сосен з її території. 3–5 жовтня підприємець приїхала на ділянку, порахувала пеньки від вкрадених дерев — цим все і закінчилось. Проте, нині провернути таку справу навряд чи можливо, оскільки ділянка знаходиться під охороною. У минулому році з цих штучних насаджень було продано близько 5 тисяч дерев. У цьому році жінка прогнозує менший наплив покупців через кризу.

Сосна під тряпочкою
За неофіційною інформацією вирощуванням ялинок займаються близько десяти підприємців. Однак деяких кобелячан все ж тягне з сокирою до лісу.
— Я собі ялинку вже зрубала, — зізнається одна п’ятдесятирічна жінка. — Зрубала маленьку, тряпочкою накрила, щоб ніхто не бачив і до дому привезла на велосипеді.
Якщо їй сказати, що цим вона шкодить природі, жінка у кращому випадку «нагородить» незрозумілим поглядом, в гіршому — пошле куди подалі. Адже, напевно, даний ритуал вона повторює з року в рік і не уявляє, як може бути інакше.
Виконуючий обов’язки заступника начальника міліції громадської безпеки Юрій Стеценко повідомив, що в цьому році ще не затримано жодного правопорушника по несанкціонованій вирубці дерев. Проте, якщо вас затримають з власноруч зрубаною сосною — згідно чинного законодавства доведеться сплатити штраф від 5 до 10 неоподаткованих мінімумів. Тобто від 85 до 170 гривень. А якщо ви ще й посадовець, то сплатите від 7 до 12 неоподаткованих мінімумів.
Когось ці цифри злякають, когось розсмішать, а хтось вирішить краще «шифруватись». Можливо, колись законодавство стане менш поблажливим до таких порушників і, відсидівши, наприклад, 15 діб у буцегарні, вони подумають: чи варті того варварські звичаї нищення дерев.
І ще. Доки жива ялинка коштуватиме в середньому в 30 разів дешевше від штучної — у більшості з нас стоятимуть живі, але вмираючі зелені красуні.


У супермаркетах Полтави вже на сьогодні покупцям представлений широкий вибір новорічних прикрас та подарунків.
Штучні ялинки бувають із запахом хвої.
Ялинки, що реалізовуються на ринку можуть бути привезеними з Чорнобильської зони відчуження.
Польські екологи заявили, що виготовлення штучної ялинки більш шкідливе для довкілля, ніж вилучення спеціально вирощеної живої. Втім, таке твердження має ще певний сенс для Польщі та більшості європейських країни, де дотримання законодавства є нормою. Для України ж, де широко поширене браконьєрство та самовільні порубки такі твердження можна вважати не зовсім правдоподібними.
У Полтаві, Новорічну ялинку планують відкрити 19 грудня — на День Святого Миколая.
Колись, за наказом Петра 1, виникла традиція ставити ялинку з гілочок дерева. Зараз всі забули про гілки і ставлять цілі дерева.

Автор: Любов ОНИЩЕНКО, ЕХО з регіону


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
4 грудня 2009, 12:04 | Кобеляки | Суспільство
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ
Останні коментарі

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації