Вхід | Реєстрація

Дерево — живий матеріал, який усе відчуває…

Дерево — живий матеріал, який усе відчуває…
Усе життя наших пращурів в побуті оточували дерев’яні ложки, миски, корита та ночви. Зараз же, з усіх побутових речей, які використовувалися людиною у минулі часи, залишилася, напевно, тільки домовина. Сьогодні ціняться більше китайські дрібнички. Залізо та пластик витісняє тепле, живе, і головне... екологічне дерево.
Олександр Сабадир займається різьбярством майже усе життя. «Можна сказати, що це ремесло захопило мене з дитинства, — каже майстер, — після закінчення школи, я почав цьому вчитися. Мені одразу ж припало це заняття до душі. У нас це сімейне. Мій батько був художником, а дід — столяром. Та вчився я не на їхньому прикладі, а здебільшого по книжках та журналах. Дерево — доступний матеріал, його не потрібно довго шукати. У основному, працюю з м'якими матеріалами, такими як липа, осика, верба».
Майстер добре продумує кожну деталь, перш ніж взятися до роботи. Кожен раз він точно знає, що повинно вийти в результаті. І завжди вирізає тільки з гарним настроєм, бо як і в кожної творчої людини, для роботи має бути натхнення.
«Якщо немає настрою чи бажання, можу навіть тиждень нічого не робити, хоч і замовлення буде», — каже Олександр.
Справді, навіть борщ вийде несмачний, якщо не вкласти в нього душу. Що говорити про дерево? Це живий матеріал, він усе відчуває.
Олександр народився і виріс у Кобеляках. Працював деякий час у Москві, та не по спеціальності. «Мене запрошували працювати на підприємства, та на них мій труд навряд чи буде достойно оцінений. У мене багато замовлень, навіть ікони для церкви робив і реставрував. Найбільшим моїм досягненням я вважаю ікону, яку я зробив для своєї сім'ї, бо в кожному домі має бути ікона. Вона зайняла в мене найбільше часу з усіх моїх робіт — чотири місяці, вирізав з цільного дерева. Також, коли в наші краї приїжджав перший Президент України Леонід Кравчук, для нього у подарунок я оздоблював бочку. Звертаються до мене і представники влади. Мої роботи можна побачити в парку Богдана Хмельницького. Вони зайняли в мене близько півтора тижні, шкода, що розламали їх вже через пару днів. Є пропозиції і на подальшу співпрацю з метою окультурення міста. Багато замовлень перед святами. Чоловіки замовляють дерев'яні квіти для своїх жінок, гребінці, предмети господарського вжитку: дощечки, хлібниці і т.ін. Роботи оцінюю дуже просто: якщо день працював над виробом, то беру 100 гривень. У планах поїхати з моїми доробками в Сорочинці на ярмарок. Були в мене учні і помічники, та основну роботу все ж виконую сам. У майбутньому хочу передати свої вміння сину, звісно, якщо це припаде йому до душі. Як і кожен майстер, мрію відкрити свою майстерню. Не можу сказати, що різьбярство — це професія, адже за допомогою професії заробляють на хліб. Ця ж робота не оплачується належним чином. Це скоріше хобі для душі».
Коли у Олександра не лежить душа до різьби, він бере у руки пензля. На відміну від вирізьблених робіт, картини у нього прості та яскраві. Та зі слів художника, його майстерність ще не досягла межі — адже скільки живеш, скільки й вчишся, а навчанню немає краю.

Автор: Дарія СТАРОСТІНА, «ЕХО з регіону»


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
6 травня 2011, 12:18 | Кобеляки | Цікаве
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації