Вхід | Реєстрація

Єдиний соціальний внесок: строки і ставки

Перші підсумки з упровадження Закону України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування.», що набирав чинності з 1 січня 2011 року
Хочеться ще раз зупинитись на основних моментах та підвести перші підсумки щодо впровадження цього законодавства.
Перереєстрація платників страхових внесків та застрахованих осіб у зв’язку з набуттям чинності Закону про єдиний соціальний внесок не здійснювалась, платники страхових внесків вважаються платниками єдиного соціального внеску. Єдиний соціальний внесок обчислюється в межах максимальної величини. При цьому для внеску передбачено і мінімальний розмір, обчислений, виходячи з мінімальної зарплати, що діє в місяці, за який нараховують зарплату, дохід. У Законі передбачений новий підхід, що буде застосовуватись до осіб, які:
 — працюють у сільському господарстві;
 — зайняті на сезонних роботах;
 — виконують роботи (надають послуги) за договорами цивільно-правового характеру;
— осіб, яким після звільнення з роботи проведено нарахування з метою розподілу доходу, із якого сплачуються соціальні внески, для застосування максимальної величини та включення відповідних місяців до стажу.
Так у разі, коли строк виконання робіт (надання послуг) для зазначених осіб перевищує календарний місяць, єдиний соціальній внесок нараховується на суму, що визначається шляхом ділення зарплати (доходу), виплаченої за результатами роботи, на кількість місяців, за які вона нарахована. Зазначений порядок нарахування єдиного соціального внеску поширюється також на зарплату (дохід) за відпрацьований час, середню заробітну плату за вимушений прогул згідно з рішенням суду. Розмір ставок єдиного соціального внеску врегульовано в статті 8 Закону та залежатиме від класів професійного ризику виробництва, до якого віднесено платника єдиного внеску, з урахуванням їх економічної діяльності. Для бюджетних установ єдиний внесок у частині нарахувань установлюється в розмірі 36,3 %. Із заробітної плати найманих працівників розмір єдиного соціального внеску, який утримує роботодавець із нарахованого ним доходу, становить 3,6 %, а тим, хто працює на посадах, робота на яких зараховується до стажу, що дає право на отримання пенсії відповідно до законів про державну службу, ставка єдиного соціального внеску установлюється в розмірі 6,1 %.
Якщо юридична особа має працюючих інвалідів, розмір єдиного соціального внеску для таких категорій працівників становить 8,41 % нарахування та утримань — 3,6 %.
При виплаті за лікарняними листами розмір єдиного соціального внеску залишився на колишньому рівні та становить 33,2 % у частині нарахувань і 2 % у частині утримань.
Ставка єдиного соціального внеску за цивільно-правовими договорами не залежно чи, то виконанні роботи чи, то наданні послуги, при нарахуванні такого доходу роботодавець повинен застосувати ставку в частині нарахувань у розмірі 34,7 %, а в частині утримань — 2,6 %.
Строки сплати та подання звітності не відрізняються від строків, які були встановлено для страхових внесків, а саме за відповідний базовий період — не пізніше 20 числа місяця, що настає за базовим звітним періодом, крім сум перерахувань при виплаті авансових платежів при видачі заробітної плати, що проводиться в день виплати.
Та є одна особливість щодо сплати внесків, а саме: для кожного виду нарахувань сум єдиного внеску визначений окремий рахунок, на який проводиться перерахування, і тільки при перерахуванні коштів на відповідні рахунки можливе зарахування нарахованих сум єдиного внеску.
Як показала практика, відповідальність бухгалтера за перерахування коштів на відповідні рахунки є значною, тільки від їх компетентності та уваги залежить як кількість застосованих фінансових санкцій, так і притягнення до адміністративної відповідальності посадових осіб за несвоєчасну сплату єдиного соціального внеску.

Автор: Анжеліка ПИЛЄВА, заступник начальника управління, начальник відділу обліку надходження платежів


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
11 травня 2011, 18:47 | Полтавщина | Фінанси
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ
Останні коментарі

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації